Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

Redactia
3 Min Read

Utilizarea responsabilă a antibioticelor le menţine eficienţa. Întrucât pe 18 noiembrie este Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), medicii precizează că nu trebuie să se facă abuz de aceste medicamente. Trebuie să fie administrate prudent pentru a limita rezistenţa la antimicrobiene.

“Rezistenţa la antibiotice – cauzată de uz impropriu şi/sau abuz – dezactivează unul dintre cele mai importante câştiguri ale medicinii moderne.

Sănătatea şi viaţa a milioane de pacienţi depind de eficienţa antimicrobienelor (în principal antibiotice). După cum le chivernisim astăzi, într-atât vom beneficia la nevoie noi şi copiii noştri mâine. Noi mecanisme ale rezistenţei la medicamentele antimicrobiene (RAM) se dezvoltă zilnic, selectând bacterii sau ciuperci rezistente pentru care nu mai există remedii, cu toate antibiogramele încercate. Soluţia implică POPULAŢIA, medicii de familie, specialiştii din spitale, farmaciştii”, a precizat purtător de cuvânt dr. Ștefan Popescu, într-un comunicat de presă.

În acest context, tema ZEIA 2015 pune “Accentul pe administrarea prudentă a antimicrobienelor şi pe strategii consolidate pentru controlul infecţiilor în toate unităţile din sănătate”.

ZEIA 2015 îşi propune să menţină ridicată atenţia specialiştilor faţă de bacteriile multirezistente notorii (Klebsiella, Stafilococus, Escherichia) şi lărgirea acesteia către Acinetobacterii, precum şi consolidarea atitudinii prudente a publicului în raport cu antibioticele.

Conform ultimelor statistici, România se găsea în 2013 în euro-poziţii (cele mai) defavorabile în privinţa RAM  la principalele tulpini rezistente (Klebsiella, Stafiloccocus, Escherichia) şi de asemenea în privinţa recent monitorizatei RAM  la Acinetobacterii.

Corelat cu acestea, România se caracteriza prin consumuri mari de antibacteriene în ambulator (asistenţa primară, ce răspunde de 90% din consumul total) – înrăutăţire semnificativă faţă de 2012.

În aceste condiţii, este evidentă nevoia menţinerii şi sporirii nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei şi a personalului medical în privinţa abuzului de antibiotice.

 

Combaterea automedicaţiei cu antibiotice  procurate în afara prescripţiei medicale reprezintă o obligaţie de conştiinţă a farmaciştilor şi o ţintă statornică a promotorilor sănătăţii.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj celebrează ZEIA 2015 împreună cu: Autorităţile publice locale care au în subordine SpitaleleCabinetele Şcolare, Asistenţii comunitariMediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, filiala Craiova, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova, Crucea Roşie Dolj şi Asociaţia Europrotector.

 

Prudenţă în prescriere & administrare şi controlul strict al infecţiilor

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA) – iniţiată de ECDC pe 18 noiembrie 2008 – cultivă utilizarea prudentă a antibioticelor (A) pentru a combate rezistenţa la antimicrobiene (RAM) – ameninţare majoră pentru sănătatea publică.

Desfăşurată sub sloganul “Antibioticele: utilizarea responsabilă le menţine eficienţa!” ZEIA 2015 are ca temă “Accentul pe administrarea prudentă a antimicrobienelor şi pe strategii consolidate pentru controlul infecţiilor în toate unităţile din sănătate”. ZEIA 2015 îşi propune să menţină ridicată atenţia specialiştilor, faţă de bacteriile multirezistente notorii (Klebsiella, Stafilococus, Escherichia) şi lărgirea acesteia către Acinetobacter, precum şi consolidarea atitudinii prudente a publicului faţă de antibiotice.

 

 

Distribuie acest articol