În iulie se organiza cu fală Ziua Porţilor deschise la cartierul chinezesc ce ar trebui să se construiască la Craiova. Edilul urbei, Olguţa Vasilescu, susţinea că „noi suntem convinşi că se va finaliza în anul 2016 chiar dacă ei au, într-adevăr, un termen de finalizare de doi ani, pentru că, aşa cum aţi văzut, lucrează foarte, foarte repede, firmele pe care le-au contractat sunt foarte serioase, nu le-au pus niciun fel de probleme”.
În august, scriam că lucrările sunt în stand-by, deoarece chinezii nu ar fi reuşit să obţină creditul promis în memorandumul semnat cu Primăria Craiova şi Banca de Dezvoltare a Chinei şi au adunat datorii la firmele subcontractante. Informaţiile erau atunci, pe surse, dar au fost confirmate ulterior.
Tot atunci, indiscret.ro informa că unele societăţi comerciale care prestaseră servicii pe şantierul chinezesc s-au trezit sancţionate pentru varii motive, mai mult sau mai puţin întemeiate, pierzând sume importante.
„Există o stare generală de nemulţumire. Chinezii au apelat la o firmă de implementare a proiectului de la Bucureşti, care firmă de multe ori este pur şi simplu ruptă de realitate. Ni se pun în cârcă diverse probleme, ni se caută nod în papură pentru a avea motive să ne plătească mai puţin decât prevăd înţelegerile“, a declarat, pentru sursa citată, reprezentantul uneia dintre societăţile subcontractante.
Lucrările au fost întrerupte undeva la începutul lunii august. După articolele din Jurnalul Olteniei și indiscret.ro, reprezentanţii Primăriei se grăbeau să dezmintă informaţiile publicate de noi declarând, în presa locală, că nu sunt mari probleme și că se lucrează la construcţia cartierului, dar într-un ritm mai lent. Ba, mai mult, la un moment dat reprezentanţii chinezilor au dat vina pe căldură și controalele ITM, dar au recunoscut că sunt probleme din cauza neaprobării împrumutului, afirmând că această situaţie a fost cauzată de un raport de audit nefavorabil. În cele din urmă și aleșii urbei au recunoscut faptul că nu se mai lucrează pe șantier.
Săptămâna trecută, Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a afirmat că a avut o întâlnire cu reprezentanţii Băncii de Dezvoltare a Chinei, că s-a făcut un nou raport de audit care este „în regulă” și că urmează ca reprezentanţii băncii să meargă în China și să hotărască deblocarea împrumutului.
Nu se știe însă când vor fi reluate lucrările.
„Nu au avansat un termen pentru că ei trebuie să transmită în board-ul băncii constatările acestui raport de audit în posesia căruia au intrat și, de asemenea, ceea ce au discutat cu noi”, a declarat Olguţa Vasilescu
În ceea ce privește cererile pentru locuinţe în cartierul chinezesc, edilul-șef al urbei a afirmat că: “Dosarele depuse pentru o locuinţă în cartierul chinezesc sunt triate de Primărie și au prioritate cei care nu au o locuinţă, cei de la armată au 250 de apartamente, cei care au domiciliu în Craiova sau lucrează pe raza municipiului și abia apoi vor fi luate în calcul cererile celor cu mai multe proprietăţi”.
La Primărie au fost înregistrate peste 1900 de cereri pentru locuinţe, mai mult decât prevede construcţia cartierului. Din acest motiv, Vasilescu spune că ar trebui începută construcţia de locuinţe sociale și, dacă se vor găsi bani, la bugetul local, sau dintr-o altă sursă, aceste locuinţe se vor construi „cel mai probabil” pe terenul pentru care a fost făcut PUZ-ul cercetat de DNA.
Cartierul chinezesc ar trebui să fie gata în 2017.