miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Dorel Stoica, şase ani la puşcărie pentru fraude cu fonduri UE

Curtea de Apel Craiova a început judecarea apelului administratorului unei societăţi comerciale din comuna doljeană Mârşani, condamnat de judecătorii Tribunalului Dolj la 6 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie, cu … o amânare. Bărbatul a fost trimis în judecată de procurorii DNA Craiova fiind acuzat că a obţinut aproape 1,5 milioane lei de la APDRP Dolj, folosindu-se de documente false. În plus, în timp ce la Curtea de Apel Craiova se va judeca apelul său, bărbatul este în aşteptarea unei alte sentinţe, la Judecătoria Craiova, într-un dosar în care este inculpat pentru înşelăciune şi în care pronunţarea a fost anunţată pe 27 noiembrie.

Joi, 12 noiembrie a.c., la Curtea de Apel Craiova a fost primul termen al apelului declarat de Dorel Stoica Spahiu, administrator al S.C. CERIS PROD S.R.L. Mârşani, împotriva sentinţei din 21 mai a.c. a Tribunalului Dolj prin care a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru fraude cu fonduri europene. Bărbatul a fost trimis în judecată în august 2013, în dosarul înregistrat la Tribunalul Dolj procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova acuzându-l de folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii DNA Craiova, pe 25 iulie 2008, S.C. CERIS PROD S.R.L. a depus o cerere de finanţare europeană pentru un proiect intitulat „Construire fabrică de prelucrarea cartofilor, comuna Mârşani, sat Mârşani, judeţul Dolj”. Pe 2 decembrie 2008, a fost încheiat un contract cadru pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil, în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), în calitate de autoritate contractantă şi S.C. CERIS PROD S.R.L., în calitate de beneficiar. Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de maxim 14.267.170 lei (echivalentul a 3.960.242 euro) din care APDRP s-a angajat să finanţeze echivalentul a 50%, respectiv 7.133.585 lei (1.980.121 euro). Printr-un act adiţional s-a prevăzut că beneficiarul poate opta pentru avans, până la data depunerii primei cereri de plată, şi că autoritatea contractantă poate să acorde un avans care să nu depăşească 20% din valoarea nerambursabilă. Pe 28 ianuarie 2010, inculpatul Stoica – Spahiu Dorel a depus la APDRP o cerere de plată pentru acordarea avansului, solicitând suma de 1.341.229 lei. La cerere, Stoica – Spahiu Dorel a anexat un document, intitulat „Scrisoare de garanţie bancară de restituire a avansului”, care în realitate era falsificat. Pe baza acestui document, inculpatul a obţinut un avans în sumă de 1.341.299 lei. Pentru că firma nu a respectat obligaţiile asumate în contractul de finanţare, APDRP a cerut restituirea avansului, însă cererea a fost refuzată de unitatea bancară al cărei nume apărea pe scrisoarea de garanţie, aceasta nefiind autentică. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 1.475.351,90 lei, iar procurorii au instituit sechestru asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Stoica – Spahiu Dorel.
Pe 21 mai a.c., după mai bine de un an şi jumătate de proces, judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa, Dorel Stoica Spahiu fiind condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. Instanţa l-a obligat la plata sumei de 1.475.351,90 lei cu titlu de despăgubiri civile către APDRP şi 22.000 lei cheltuieli judiciare către stat:  „contopeşte pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 4 ani şi 6 luni închisoare la care se adaugă 1/3 din pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare alături de 3 ani interzicerea drepturilor prev de art 66 lit a, b şi g C.pen ca pedeapsă complementară. Admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi obligă inculpatul Stoica Spahiu Dorel în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Ceris Prod SRL să plătească părţii civile suma de 1.475.351, 90 lei cu titlu de despăgubiri civile, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective”, se arată în hotărârea Tribunalului, pe care bărbatul a atacat-o cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Între timp, Judecătoria Craiova urmează să pronunţe, luna aceasta, sentinţa într-un alt dosar, în care a fost trimis în judecată de Parchetuld e pe lângă Judecătoria Craiova pentru comiterea  "a trei infracţiuni de înşelăciune, prev. de art. 215 alin. 1, 2 şi 3 C.p. de la 1968 şi a trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, prev. de art. 290 alin. 1 C.p. de la 1968, cu aplic. art. 41 alin. 2 C.p. de la 1968, toate cu aplic. art. 33 lit. a C.p. de la 1968 şi a art. 5 alin. 1 C.p. (infracţiunea din data de 25.05.2010 cu patru acte materiale, infracţiunea din data de 06.08.2010 cu şase acte materiale şi infracţiunea din data de 06.10.2010 cu trei acte materiale)”.
Instanţa a amânat pronunţarea sentinţei pentru data de 27 noiembrie a.c.

 

Politica