sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Primăria Craiova, la DNA. Olguța Vasilescu: „Speculație maximă”

Olguța Vasilescu, în calitate de Primar al Craiovei, va da cu subsemnatul la DNA. Procurorii au deschis un dosar penal care vizează aprobarea PUZ-ului de la Lacul Tanchiștilor. În baza acestui PUZ, 113 hectare de teren, spațiu verde, au fost transformate în teren construibil.

Ancheta a pornit în urma unei plângeri depusă de fundația Eco-Civica.

„În această zonă care era verde în PUG-ul municipiului, s-au construit hale industriale şi un cort de ceremonii. Noi am intervenit pentru familia Mitran, care ne-a solicitat ajutorul după ce a formulat o acțiune în contencios-administrativ. Instanțele s-au comportat în mod, să zicem, inacceptabil solicitând documente și expertize care nu aveau nici o legătură cu această cauză. În cererea noastră de intervenție, am explicat pe înțelesul tuturor ce încălcări ale legii s-au produs. Am cerut strămutarea cauzei, dar nu a fost acceptată. În plus, făcând investigații am descoperit că fuseseră emise autorizații de construire în extravilan, semnate de oameni care nu mai lucrau în Primărie, erau falsuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Atunci am decis să ne adresăm DNA Craiova. La ultimul termen din dosar, de pe 2 noiembrie, după ce a fost informat cu privire la începerea urmăririi penale de către DNA, Tribunalul Dolj a suspendat judecarea cauzei până la soluționarea dosarului 90/P/2014. Eco-Civica nu a fost de acord cu suspendarea cauzei, dar familia Mitran, temându-se de o soluție defavorabilă, a solicitat suspendarea judecății până la finalizarea anchetei penale, având încredere mult mai mare în DNA”, a declarat, pentru „Jurnalul Olteniei”, Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica.

Primăria Craiovei, prin primarul Olguța Vasilescu, și Consiliul Local Craiova sunt între părțile vizate în acest dosar. DNA ar fi ridicat deja mai multe documente din Primărie, legate de acest PUZ.

Ce spune Olguța Vasilescu despre dosarul DNA

Pe 22.11.2012 s-a emis un certificat de urbanism pentru construcția unui spital municipal. Olguța Vasilescu a precizat că „era cam singurul amplasament pe care municipalitatea îl mai avea, alături de Dimitrie Gerota.”

Pe lângă spitalul ce ar fi trebuit să fie construit, prin noul PUZ zona de spațiu verde s-a mărit, susține edilul.

„La data respectivă acolo nu mai exista deloc spațiu verde, mai era o lizieră destul de mică și pe spațiul care figura în hărți ca spațiu verde erau construite case, de 25-30 de ani. Și s-au construit în continuare. Am mers la București, dar nu s-a aprobat de către Ministerul de Finanțe un împrumut pentru spital. Din cauza faptului că banii de împrumuturi pentru autoritățile locale, intrau în suma de 800 de milioane de lei, care de fapt, cuprindea toată datoria acestor autorități. S-a spus că nu mai sunt bani de la stat și nu puteam face nici un fel de împrumut în acest plafon. Ne-am gândit mai departe să construim acolo cartier de locuințe, apoi a apărut oportunitatea cu locuințe pe terenul armatei care nu aparținea de municipalitate. Ne-am hotărât să facem acolo pentru că terenul era mult mai bun. Urmând ca pe această destinație de PUZ să se poată construi locuințe sociale”, a declarat Olguța Vasilescu.

În acest moment, PUZ- ul este în vigoare, iar dacă instanța va decide să fie anulat, pe cale de consecință, casele din zona respectivă trebuie demolate, mai susține edilul. Însă, nu toate. Din cele 200 de case construite în acea zonă, 20 dintre ele au deja hotărâri judecătorești prin care li se recunoaște dreptul de construcție și că au destinație de locuințe, spun reprezentanţii administraţiei locale, precizând că în ceea ce privește restul de 180, ar trebui demolate.

O altă lege prevede că terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curs construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi în senul legii decât, după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu și, de aceea nu s-ar putea face spațiu verde.

„Dacă vrem să facem spațiu verde în acea zonă va trebui să expropriem acele terenuri”, a adăugat Olguța Vasilescu.

Casele au început să fie construite în zona cu pricina începând cu anul 2004-2005, iar Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale, susține că „există hotărâri judecătorești în care se constată drepturile acestor case cu destinația de locuință. Începând cu 2006, case care au fost intabulate și care există și acum la oficiu de cadastru. Aceste case erau construite pe teren proprietate părivată. Și să demolezi o construcție pe un teren edificat pe o astfel de proprietate trebuie o procedură de trei ani și jumătate, patru ani. De ce nu s-a făcut începând cu 2004 nu poate nimeni să spună la ora actuală, dar aceasta este situația acum.”

Viceprimarul Mihail Genoiu a precizat că, potrivit reglementărilor anterioare, zona respectivă era teren intravilan cu restricție temporală de construire. Asta înseamnă că nu se puteau construi case de locuit până la o reglementare PUZ. Reglementare care s-a întâmplat și de care „oamenii de acolo profită”, a completat primarul.

Casele și construcțiile aflate în acea zonă au fost controlate în 2012. Iar în urma verificărilor au fost aplicate sancțiuni contravenționale celor care nu aveau nici un fel de documentație.

În ceea ce privește ancheta DNA-ului, Olguța Vasilescu susține că nu înțelege de ce este de competența Direcției Naționale Anticorupție această sesizare și nu a Parchetului.

„Eu nu știu să am vreo calitate, eu știu că este început în REM, împotriva faptei nu a vreunei persoane. Deci nu Consiliul Local, Primar sau o altă persoană. Așteptăm să ne cheme și pe noi să explicăm pentru că avem toată documentația necesară (…) Suntem foarte relaxați pe acest subiect, mi se pare o speculație maximă. Eu nu înțeleg de ce e de competența DNA-ului această soluți și nu a Parchetului. Ce pot să vă asigur este că tâmpeniile care s-au scris că am eu sau nu știu ce consilier acolo sunt aberații. Nu am nicio proprietate pe raza municipiului Craiova, nici teren, nici casă ”, a adăugat Vasilescu.

 

Politica