Sunt sau nu şcolile un pericol pentru elevi?

Redactia
8 Min Read

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, în calitate de premier interimar, că doar 7% dintre şcolile din România au autorizare ISU, ulterior afirmând că ar fi mai multe. Care este situaţia, cel puţin la nivelul judeţului Dolj, am încercat să aflăm de la reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Legislaţia privind autorizarea-avizarea pentru securitatea la incendiu presupune că acele clădiri vechi, construite înainte de 2007 nu mai au nevoie de un aviz, respectiv autorizare din partea ISU doar în situaţia în care au fost făcute modificări structurale, modernizări, schimbarea destinaţiei. Construcțiile noi care la fel au suferit modificări au însă nevoie de aviz/autorizare ISU, iar procedura este una destul de greoaie.

Avizul de la pompieri se acordă înainte de începerea construcţiei respective, iar autorizaţia după recepţia lucrării. Momentan dintre şcolile doljene, aflate în evidenţa ISU Oltenia, pentru 26 avizul nu a fost solicitat întrucât nu au existat modificări structurale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Avem la ISU în evidenţă 209 structuri de învăţământ, dintre acestea 172 au eliberate avize sau autorizaţii pentru securitate la incendiu. Dintre acestea, 86 au eliberat autorizaţii pentru securitate la incendiu, iar un număr tot de 86 au eliberat aviz de securitate la incendiu aflându-se în procedură de intrare în legalitate pe baza expertizei tehnice. Avizul este un act administrativ pe care îl eliberăm înainte de începerea lucrărilor de edificare/modificare a clădirilor respective. După obţinerea autorizaţiei de construire, de la administraţia publică locală, noi eliberăm acest aviz după verificarea de conformitate cu reglementările normativelor tehnice a proiectului şi documentaţiei tehnice. Avizul se eliberează înainte de începerea cosntrucţiei respective, schimbare de destinaţie/modificare. Au aceste avize în momentul în care au fost supuse unui proces de extindere sau modificare/modernizare. Atunci au obţinut din nou certificat de urbanism, autorizaţia de construire şi au venit la noi pentru eliberarea avizului. Autorizaţia de securitate la incendiu este actul administrativ emis de unitatea noastră care certifică realizarea măsurilor în teren avizate prin documentaţia tehnică, mai exact eliberăm autorizaţia de securitatea la incendiu după recepţia la terminarea lucrării avizate iniţial şi verificăm strict pe teren dacă s-au efectuat toate măsurile stipulate în aviz. Dacă o clădire şi-a menţinut obiectul de activitate şi nu a fost supusă unui procedeu de extindere, modificare, nu am avut nici o cerere scrisă, beneficiarul nu ne-a solicitate eliberarea unei noi autorizaţii întrucât legea prevede că aceste autorizaţii se emit numai la edificarea unor construcţii noi sau modificarea, extinderea,schimbarea destinaţiei celor existente. Avem 26 de unităţi de învăţământ în evidenţă, în sensul că nu ni s-a solicitat nici aviz, nici autorizaţie. Ele pot funcţiona dar după altă legislaţie, nu au suferit acele patru procedee pe care vi le-am explicat, nu şi-au schimbat destinaţia. Menţionez că legislaţia privind obţinerea avizului şi autorizaţiei pentru securitate la incendiu a intrat în vigoare prima dată în 1998 şi se referea la construcţiile noi sau existente care erau supuse la vremea aceea unor modificări. Conform actelor normative în vigoare vin să mă autorizez doar dacă există modificări de structură, schimbarea destinaţiei clădirii. Din anul 1998 a fost introdusă obligativitatea acestor unităţi de a-şi obţine aviz şi autorizare pentru securitate la incendiu”, a declarat Adrian Păduraru, adjunct Inspector Şef ISU Oltenia.

Anual, ISU Oltenia efectuează controale de prevenire a incendiului la toate instituţiile de învăţământ din judeţ, pentru a verifica dacă sunt respectate măsurile de apărare împotriva incendiului în teren. Mai exact, modul de organizare a activităţii în teren, de asigurare a evacuării persoanelor şi bunurilor, modul de dotare cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor. Sunt doar anumite nereguli pentru care această autorizare/avizare nu se primeşte, însă reprezentanţii ISU dau asigurări că măsurile elementare pentru protecţia în cazul izbucnirii unui incendiu sunt respectate în marea majoritate a unităţilor şcolare. În termen de 6 luni de la recepţia lucrării trebuie să se ceară autorizarea, dar în acest termen nu se permite punerea în funcţiune a edificiului respectiv. Solicitarea pentru obţinerea acestei autorizaţii se face gratuit în termenul menţionat. Momentan se efectuează lucrări de avizare/autorizare a unităţilor de învăţământ din Dolj care nu dispun de acestea.

„Noi avem sub control această activitate de autorizare/avizare, cred că dovedesc şi cifrele puse la dispoziţiechiar şi cele aflate în procedură de expertiză. De la începutul anului şcolar, foarte multe unităţi de învăţământ se prezintă la noi, în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu având deja toate documentele complete şi eliberăm numai pe baza expertizei. Este prevăzut pentru intrarea în legalitate, este nevoie de o expertiză tehnică, o lucrare destul de complexă, expertiza urmăreşte să fotografieze situaţia existentă, o lucrare complexă, de ansamblu, care implică costuri destul de mari.Trebuie un set de documente, aş enumera câteva, certificatul de urbanism, autorizaţie de construire, scenariu de securitate la incediu care este o lucrare complexă, întocmită de proiectanţi, arhitecţi sau o expertiză tehnică, toate aceste proeicte se verifică de verificatori de proiecte, plus planşe de arhitectură cu situaţia actuală.Pericolul ţine de modul cum îşi acoperă măsurile acestea în teren, în exploatare privind siguranţa la foc, la incendiu. Marea majoritatea deţin aviz de securitate la incendiu, lucrările au fost edificate în teren, nu obţin autorizaţie pentru securitate la incendiu pentru nereguli la modul că nu ne pot pune la dispoziţie vizavi de un anumit material rezistent la foc, care l-au folosit, măsurile în teren pot fi realizate şi în procent de 90%, toate măsurile dar pentru acest procent de 10, 5% nu putem elibera efectiv autorizaţie de securitate la incendiu. Numai că acest lucru nu implică că respectivul obiectiv nu este asigurat deloc cu măsuri de apărare împotriva incendiului”, a mai adăugat Adrian Păduraru, adjunct Inspector Şef ISU Oltenia.

Inspectorul şef al ISU Oltenia, colonel Constantin Florea, a menţionat că în toate instituţiile de învăţământ există o persoană care să facă o instruire cu elevii privind comportamentul în caz de incendiu, mai ales că se derulează şi exerciţii în acest sens.

„Toate instituţiile au o persoană, cadru tehnic desemnat pentru pregătirea şi a profesorilor şi elevilor să poată să instruiască cum să se comporte pe timpul desfăşurării orelor de curs. Hidranţi nu pot să aibă toate, dacă nu este reţea de apă în localitate, atunci au alte măsuri compensatorii de mijloace de primă intervenţie şi pot să asigure această intervneţie până la sosirea forţelor de intervenţie specializate.Cei care au reţea de apă şi a fost construită clădirea cu asemenea instalaţii sunt în stare funcţională, noi le verificăm şi facem practic exerciţii şi când merg subunităţile noastre de intervenţie şi fac recunoaşterea la obiective şi când merg inspectorii pentru a verifica aceste măsuri”, a declarat inspectorul şef al ISU Oltenia.

În toate judeţele din Oltenia, există un singur expert tehnic care să poată aviza o construcţie, mai spun reprezentanţii ISU.

 

Share This Article