Tragedia din Colectiv i-a mobilizat. Campanie de donare sânge, la CRTS Craiova

Redactia
10 Min Read

Peste 150 de persoane au fost luni dimineaţă la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Craiova. Au venit fie să fie solidari şi să doneze sânge pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv, fie pentru persoanele dragi din familie aflate în dificultate. A fost aglomeraţie, chiar oamenii aflaţi la Centru, discutau între ei şi spuneau că „nu mai văd ei (nr. Reprezentanţii Centrului) aşa multă lume”.

Conducerea Centrului Regional de Transfuzie Saguină Craiova a spus că încă de luni a pornit şi o campanie de donare de sânge ce se va desfăşura până pe 13 noiembrie.

Campania fusese programată cu mult timp în urmă. În plus vor fi derulate şi campanii de donare mobilă. Mai mult, în această perioadă programul de donare sânge a fost prelungit până la ora 15.00 faţă de 13.00 iniţial.

„Avem campanie de donare sânge în perioada 2 noiembrie-13 noiembrie la sediul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină cât şi prin colectă mobilă. Colecta mobilă are loc la sediul unor instituţii militare şi militarizate, am fost solicitaţi de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj, de Jandarmeria Craiova, de unitatea militară 01662, de studenţii de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Craiova în perioada 9 noiembrie-13 noiembrie care vor veni la sediul centrului. Am prelungit programul de donare în această perioadă, până la ora 15.00, în mod normal era până la ora 13.00. Am mobilizat tot personalul medical din unitate, sunt 6 persoane la laborator şi 7 pe recoltare. Li s-a făcut rechemare din concediu şi din zile libere, au răspuns cu promptitudine. Mobilizarea oamenilor care au venit în număr mare la centru s-a creat şi din cauza incendiului din Bucureşti, dar şi datorită acestei campanii organizate dinainte, noi stabiliserăm o acţiune de donare sânge doar că unităţile militare şi militarizate au dorit expres în această perioadă”, a declarat Georgeta Mirela Dodocioiu, director Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova.

 

Donatorii să înţeleagă că trebuie să vină treptat”

Medicii şi reprezentaţii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova fac apel la cetăţeni să vină într-un mod mai organizat, pentru a evita să se creeze aglomeraţie. Nu este necesar ca toţi oamenii să vină de la prima oră a dimineţii ca să poată dona. Chiar şi puţin mai târziu, pot ajunge şi au voie să consume ceva uşor înainte. Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea. Nu fumati înainte şi după donare cu o oră.

„Potenţialii donatori trebuie să fie înţelegători şi să vină treptat, nu toţi într-o zi şi toţi la 7.30. Se dau bonuri de ordine, noi avem deschise două cabinete de consultaţie, totul se lucrează la dublu în perioada asta. Și în general am încercat să avem două cabinete de consultaţii pentru ca oamenii să nu mai stea mult la rând. Mulţi vin la donare la prima oră a dimineţii, de aceea ajung la recoltare abia la ora 11.00, de exemplu. Nu închidem uşa până la ultimul donator. Astăzi, (nr ieri) dacă vor fi mai mult de 200 de bonuri de ordine vom reprograma şi pentru ziua de mâine. Mă gândesc că după aceea intervine oboseala şi este mai bine să evităm anumite situaţii delicate şi pentru potenţialii donatori că nici dumnealor nu rezistă să mai doneze sânge la ora 16.00. De aceea ne-am mobilizat, chiar şi eu merg în zonele unde este nevoie şi fac ce trebuie, numai să recoltez nu am voie, eu sunt chimist de profesie. Particip la lucrul de după-amiază, la triere, la laboratorul de analize.Noi avem un stoc de sânge şi componente din sânge pregătit şi în acest moment, dacă Centrul de Transfuzii Bucureşti ne solicită, noi putem să ajutăm şi în momentul acesta. Pentru situaţii deosebite, tot timpul este pregătit un stoc minim de urgenţă, pentru nevoie mari trebuie să demarăm acţiuni. Noi o să întrebăm la Bucureşti dacă au nevoie şi de la noi să trimitem”, a mai spus directorul CRTS Georgeta Mirela Dodocioiu.

Procesul de donare, laborios

Printre cei intervievaţi am întâlnit oameni care se plâng de procedura greoaie ce trebuie urmată până ajung să doneze. Directorul Centrului a explicat că aceasta este legea donării, iar regulile sunt impuse astfel.

„Sunt nişte proceduri, se completează un chestionar, se recoltează nişte analize minime, de aceea este un pic mai laborios, avem şi sistem informatizat şi acolo durează puţin mai mult, nu pot să vină şi să încheie în 5 minute, sunt nişte paşi legali ce trebuie respectaţi. Legea donării le impune lucrul acesta. Li se recoltează hemoglobină din deget, la cei la care hemoglobina a fost mai mică, anterior li se recoltează hemoleucogramă şi acolo se recoltează puţin mai mult”, a mai adăugat directorul CRTS Georgeta Mirela Dodocioiu.

Donăm pentru oricine are nevoie de sânge”

Am stat de vorbă cu oamenii veniţi la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova. Mulţi sosiseră încă dinainte de începerea programului de donare.

Mişcaţi de tragedia din Bucureşti, mulţi au venit să facă un gest umanitar pentru prima dată.

„Sunt împreună cu mama să donăm amândouă, m-a marcat acel eveniment tragic din Bucureşti, de aceea am venit, este prima dată când donez. Am ajuns pe la ora 6, erau în jur de 10 persoane atunci, acum este 9 jumătate şi sunt peste 100”, spune Alina Jianu, 19 ani.

Mama ei ne spune că obişnuieşte să facă frecvent gesturi de acest tip, pentru a fi mereu rezerve de sânge în caz de nevoie.

„ Am venit să donez pentru victimele incendiului din Bucureşti, am mai donat şi cu altă ocazie, nu au fost probleme. Am mai venit să donez pentru ca stocul de sânge să fie alimentat. Să fie pentru cei care au nevoie”, ne spune femeia.

Bogdan, un tânăr craiovean, programase să ajungă la Centrul de Transfuzii să doneze cu ceva timp în urmă, şi ne spune că trebuie să fii motivat atunci când alegi să faci un astfel de gest, motivat de dorinţa de a face un bine celorlalţi.

„Suntem aici să donăm pentru oricine are nevoie de sânge. Am mai donat altădată, atunci nu era aşa multă lume, durează destul de mult. E nevoie să vină oameni mulţi să doneze, este bine şi pentru cel care donează, îţi faci bine şi ţie, ştii că îţi reîmprospătezi sângele şi mai ştii că ajuţi pe cineva şi îţi faci un set de analize care poate o să ai nevoie de ele. În primul rând, sunt mulţi oameni care au nevoie de sânge. Aveam în plan să vin dinainte, eram destul de motivat. Este trist că oamenii aceştia sunt motivaţi să vină pentru accidentul de la Bucureşti, nu sunt motivaţi de ei înşişi”, a precizat Bogdan, 20 ani.

O doamnă susţine ideea lui Bogdan menţionând că mereu ar trebui ca oamenii să doneze infiderent de situaţie. De aglomeraţia creată nu părea deranjată, mai ales că venise cu drag inimă să doneze, iar centrul este deschis şi în zilele următoare.

„Am venit să donez pentru victimele din incendiu, nu am mai donat înainte, mă bucur că oamenii au venit în număr mare, ar fi bine să fie aşa de fiecare dată. O să fie şi pe parcursul zilelor următoare centrul deschis, cine nu reuşeşte azi, vine mâine şi tot aşa”.

Cei mai mulţi donează doar în situaţia în care cineva apropiat lor, o cunoştinţă, rudă, prieten se află în pericol şi este nevoie să fie transfuzat.

„Avem pe cineva în familie, pentru unchiul nostru este bolnav. Am fi venit şi pentru victimele incendiului din Bucureşti”, a spus un bărbat.

„Donează mulţi pentru incendiu, este un gest frumos umanitar. Eu am venit să donez pentru mama mea, are leucemie, dar am aflat că nu pot dona din cauza că am avut hemoglobină mică”, a precizat o femeie.

O altă femeie se gândise să doneze pentru victimele accidentului, însă a aflat ulterior că în primejdie se află chiar tatăl ei.

“Veneam şi pentru victimele din incendiu, acum am venit pentru tatăl, este interrnat de curând la spital. Chiar îi spuneam soţului să mergem să donăm pentru victimele din incendiu, dar apoi am zis, lasă, poate are nevoie cineva de familie şi apoi nu se mai poate. Iar în două ore m-a sunat maică-mea să îmi zică de tatăl. Nu se ştie ce are, a pierdut sânge şi trebuie făcut transfuzie”.

 

 

Distribuie acest articol