„Într-o epocă în care specializarea a devenit obsesivă, încurajăm transdisciplinaritatea”

Redactia
5 Min Read

Academician Basarab Nicolescu, fizician şi filosof cu largă recunoaştere internaţională, personalitate marcantă a ştiinţei şi culturii româneşti din diaspora, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova.

Membru al Academiei Române, laureat a numeroase premii şi distincţii internaţionale, Basarab Nicolescu este recunoscut în întreaga lume drept iniţiator al transdisciplinarităţii ca metodologie de cercetare şi înţelegere a realităţii.

Universitatea din Craiova încearcă să promoveze transdisciplinaritatea, după cum a afirmat rectorul instituţiei de învăţământ superior, prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor.

„Este o mare onoare pentru Universitatea din Craiova că domnul profesor Basarb Nicolescu a acceptat să primească titlu de Doctor Honoris Causa al Universităţii noastre. Este un moment aparte pentru noi, pentru că Universitatea încearcă astfel să încurajeze transdisciplinaritatea. Într-o epocă în care specializarea a devenit obsesivă, în care spiritul academic păleşte în raport cu necesitatăţile pragmatice care ne îndeamnă către o specializare excesivă, Universitatea vrea să ne încurajeze să vedem întregul şi să nu fim furaţi de părţile sale. Cred că este foaret important pentru noi să le oferim studenţilor noştri o perspectivă de ansamblu asupra realităţii, asupra societăţii, pentru ca apoi să facem specializare. Toate programele noastre de cercetare din ultimii ani au încurajat această transdisciplinaritate. Universitatea a finanţat programe transdisciplinare, a încercat să facă proiecte transdisciplinare pe fonduri europene, încearcă să promoveze doctorate transdisciplinare. Este, deci, o idee care ne ghidează în ultima vreme şi pe care astăzi, prin această festivitate, o marcăm, pentru că onoratul profesor Basarab Nicolescu este unul dintre exponenţii de vârf al acestei tendinţe,” a declarat rectorul Universităţii din Craiova.

 

Festivitatea de decernare a titlului Doctor Honoris Causa a cuprins şi un Laudatio, adus filosofului Basarab Nicolescu, de profesorul universitar Ionel Buşe, de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova.

„Într-una din confesiunile domniei sale, domnul Basarb Nicolescu spunea că: „Dacă Dumnezeu mi-ar oferi posibilitatea să încep o nouă viaţă, aş urma exact aceeaşi cale: fizica cuantică şi transdisciplinaritatea”. Aceştia sunt de altfel cei doi piloni ai gândirii profesorului şi filosofului Basarb Nicolescu. Fizica cuantică reprezintă nu numai un salt enorm în dezvoltarea ştiinţei secolului XX, dar şi o revoluţie în modul de gândire care a influenţat multe discipline din acest secol şi mai ales filosofia. Astfel, ca majoritatea filosofilor ştiinţei, domnul Basarb Nicolescu se revendică de la modelul de cunoaştere al acestei discipline fundamentale. Puţini însă sunt la origine şi fizicieni aşa cum este profesorul Basarb Nicolescu. Modelul său de gândire ilustrează cu deosebire ideea potenţării părţii spre întreg, cum ar spune Constantin Noica. Întregul nu conţine partea ca pe o simplă anexă, şi se află în partea care îl oglindeşte şi îl potenţează. De altfel, partea este cea care îi dezvăluie întregului deplinul, ceea ce reuşeşte profesorul Basarb Nicolescu,” a precizat prof.univ.dr. Ionel Buşe.

 

Profesorul Basarab Nicolescu a mulţumit pentru titlul primit, declarându-se fericit să regăsească printre cei care au obţinut în trectut titlul de Doctor Honoris Causa personalităţi precum IPS Bartolomeu Valeriu Anania, Solomon Marcus şi Eugen Simion, personalităţi care i-au fost sau îi sunt apropiate.

 

“Am avut plăcerea să colaborez cu Universitatea dumneavoastră încă din anul 2001, timp de 10 ani, în cadrul reţelei naţionale de dialog între ştiinţă şi religie, sub auspiciile fundaţiei americane John Templeton, şi pe care am condus-o în colaborare cu doamna Magda Stavinschi. Polul din Craiova a fost printre centrele cele mai active în acest dialog. Legătura mea cu Craiova s-a consolidat prin faptul că doi dintre cei mai străluciţi doctoranzi ai mei în transdisciplinaritate, Petrişor Militaru şi Luiza Mitu, sunt din acest oraş. Sunt recunoscător domnului profesor Ionel Buşe pentru substanţiala sa Laudatio cu atât mai mult cu cât am o înaltă apreciere pentru opera sa în teoria şi practica imaginarului. Viaţa mea s-a desfăşurat şi se desfăşoară sub semnul a două mari pasiuni: pasiunea pentru fizica cuantică şi pasiunea pentru unitatea cunoaşterii. Cele două pasiuni sunt, de altfel, intim conectate deoarece tocmai practica mea, de peste 40 de ani, a fizicii cuantice m-a condus spre convingerea necesităţii absolute a unităţii cunoaşterii în condiţiile lumii contemporane, atât de complicate şi complexe”, a declarat filosoful

 

Prof.univ.dr. şi-a încheiat discursul cu un elogiu – „Elogiu Terţului”, închinat în memoria scriitorului şi teologului Valeriu Anania.

 

Distribuie acest articol