Muzeul Olteniei din Craiova se va prezenta vizitatorilor cu 13 expoziţii interactive. Acestea au fost realizate cu fonduri de la Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, în ordine succesivă, pornind de la etapa genezei poporului român şi până la Bătălia de la Rovine.
“După ce ne-am îndreptat cu aproape şase milioane de euro către reabilitarea uneia dintre cele mai somptuoase clădiri-monument din Craiova, sediul Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, ne-am preocupat să punem în lumină bogatul patrimoniu pe care îl deţine aceasta – aproape 160.000 de piese. Suntem în faza în care Consiliul Judeţean Dolj, din fonduri proprii, amenajează spaţiile expoziţionale de la parterul secţiei, pentru care am alocat deja peste 300.000 de euro.
La finalul acestei etape, vor fi amenajate, în total, 13 expoziţii tematice, care acoperă spaţii întinse pe aproape 600 de metri pătraţi, expoziţiile ilustrând un orizont de timp generos, care merge de la etapa genezei poporului român, din perioada daco-romană, până în Evul Mediu, culminând cu importantul episod al Bătăliei de la Rovine.
Pentru a doua etapă, ne propunem să continuăm această iniţiativă prin amenajarea spaţiilor expoziţionale de la subsolul şi etajul clădirii, precum şi a lapidariului, astfel încât să le putem oferi tuturor celor interesaţi o viziune sintetică asupra trecutului Olteniei, din preistorie până la Revoluţia din 1989. Studiem posibilitatea accesării fondurilor europene, în măsura în care se va putea, în caz contrar lucrările urmând să fie finanţate din bugetul propriu al CJ Dolj”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
Pentru acest proiect ar fi nevoie de 11 milioane de euro.
„Muzeul Olteniei, alături de celelate instituţii de cultură din judeţul Dolj, reprezintă o carte de vizită pentru municipiul Craiova şi pentru noi toţi, ca locuitori ai acestui judeţ. De-a lungul timpului, Consiliul Judeţean Dolj, ca patron al acestor institiţii de cultură nu a precupeţit niciun efort, în sensul alocării unor fonduri importante”, a afirmat vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.
Managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a declarat la rândul său că: „Această expoziţie trebuie să reprezinte încununarea tuturor expoziţiilor făcute de către Consiliul Judeţean Dolj în ultimii 10 ani. Noi ne-am gândit să fie o expoziţie interactivă în care publicul să aibă sentimentul că trăieşte în epocile la care se adresează aceste săli de expoziţie.”
„Aurul şi argintul antic al României“, adus la Craiova
Pe de altă parte, ţinând cont de faptul că, anul acesta, Muzeul Olteniei împlinește o sută de ani, craiovenii vor avea parte de o expoziţie inedită. Tot ce a avut România mai de preţ, aur şi argint, după cum a afirmat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, începând de la „Cloşca cu puii de aur”, până la „Brăţările dacice”, va fi expus la Craiova din 18 noiembrie şi până la sfârşitul lui ianuarie 2016. Valoarea obiectelor ce vor fi expuse în Muzeul Olteniei se ridică la 70 milioane de euro.
"Anul care marchează centenarul Muzeului Olteniei se încheie cu un eveniment de excepţie, Secţia de Istorie-Arheologie urmând să găzduiască, din 18 noiembrie, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României“. Acest demers, iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu 31 de instituţii muzeale din ţară, este unul dintre cele mai ample din ultimii 20 de ani.
Expoziţia grupează peste 1.000 de piese arheologice, cele mai valoroase obiecte confecţionate din metale preţioase pe care le deţin muzeele, de la tezaure monetare la obiecte de podoabă, vase şi arme de paradă, o parte dintre aceste exponate fiind prezentate publicului pentru prima dată.
Despre valoarea pieselor vorbeşte faptul că suma pentru care ele au fost asigurate se apropie de 70 de milioane de euro. Printre cele mai impresionante exponate se numără brăţări dacice din aur, descoperite la Sarmizegetusa Regia, şi Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut mai bine drept „Cloşca cu puii de aur“. Muzeul Olteniei contribuie şi el la această zestre bogată cu 89 de piese, între care se regăseşte Tezaurul monetar de la Vârtop, fibule romane din argint, dar şi cea mai valoroasă dintre ele – un disc metalic din aur, argint şi bronz, datând de acum peste 3.000 de ani, descoperit la Călăraşi," a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.