Craiovenii, neinteresaţi de dările pe care le au de plătit

Redactia
12 Min Read

Primăria Craiova a organizat, marţi, o dezbatere publică pe tema taxelor şi impozitelor ce vor trebui plătite anul viitor de cetăţeni. Puţini au fost însă craiovenii care au luat parte la dezbatere, circa 15-20 cetăţeni.

Edilul urbei, Olguţa Vasilescu, le-a spus oamenilor că dările locale nu vor creşte la anul, deşi în proiect sunt prevăzute unele cote adiţionale.

“Vestea bună este că anul viitor nu cresc taxele şi impozitele locale faţă de anul 2015, la toate categoriile stabilite prin fondul fiscal s-au aplicat cotele minime pentru a nu fi o sarcină fiscală în anul 2016. Chiar dacă au fost mulţi care s-au speriat la apariţia codului fiscal de faptul că primăriile pot să crească foarte mult aceste cote. Iată că în Craiova nu se întâmplă, am rămas pe cota minimă. De asemenea, s-a dat posibilitatea prin noul Cod fiscal ca pentru clădirile şi terenurile în intravilan, pentru clădiri degradate şi cu terenuri nelucrate, pentru terenuri agricole în extravilan nelucrate de doi ani să se crească taxele, ajungându-se chiar la clădiri degradate şi terenuri nelucrate cu o creştere de 500%. Noi ne-am hotărât să nu aplicăm această prevedere din 2016, deşi recunoaştem că e o problemă în municipiul Craiova. Sunt foarte multe clădiri de patrimoniu în municipiul Craiova, care sunt degradate, proprietarii nu au dat atenţie nici măcar faţadelor până acum, însă ne-am gândit să nu fie o măsură decisivă şi să le lăsăm la dispoziţie un an de zile ca să poată să-şi reabiliteze singuri aceste clădiri exact cum s-a întâmplat şi în zona de centru vechi. Nu a trebuit să aplicăm niciun fel de amenzi acolo, nu a trebuit să mărim impozitul cu 500%, proprietarii au înţeles de vorbă bună că oraşul trebuie să arate mai bine şi că aceste clădiri ale lor trebuie puse în valoare. Asta sperăm să se întâmple şi anul viitor cu celelalte clădiri de patrimoniu care se află pe teritoriul municipiului Craiova şi mai mult, nu numai că nu aplicăm acest impozit de 500%, dar am acordat şi scutire la taxele de autorizaţie pentru aceste clădiri, astfel încât au toate motivele să se apuce de ele şi să le reabiliteze. După acest an de graţie, dacă nu se va întâmpla, din 2017 va trebui să aplicăm această prevedere din Codul Fiscal”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Unii dintre cetăţeni au cerut amplasarea unor bariere în parcările blocurilor. Aceasta pentru că pe aceste locuri parchează şi persoane care nu locuiesc în acele zone.

„Aş vrea să pun întrebări pe care colegii din Consiliul Cetăţenesc şi cetăţeni ai cartierului ni le pun nouă şi noi vi le aducem dumneavoastră. Proprietarii apartamentelor din blocurile la care s-a făcut anveloparea, s-a tras reţea de apă pe verticală pentru o distribuire pe orizontală şi de gaze, pe cont propriu, se întreabă dacă Primăria poate să acorde facilităţi vizavi de taxele şi impozitele care se percep. Aş vrea să supun atenţiei o altă referire vizavi de faptul că perimetrul în care se alcătuieşte o curte interioară din blocurile proprietate personală, proprietarii sunt dispuşi să plătească o taxă, un impozit şi să li se permită să pună o barieră la intrarea în aceste curţi interioare. Motivaţiile sunt multiple, faţă de lucrurile care se petrec în timpul nopţii. Faţă de faptul că se întorc oamenii de la serviciu şi nu îşi găsesc loc de parcare pe lângă case. Cred că se comite o mică discriminare în rândul celor care plătesc taxe şi impozite. O altă problemă o aduc în atenţie de trei ani, un trotuar, o porţiune de nu mai mult de 10 metri, care trebuie făcută pe bulevardul Oltenia, în dreptul farmaciei. Anul trecut, doamna primar, cu tot respectul, m-aţi aburit că este prins în buget, probabil a alergat prea tare că nu a fost prins, sper să fie în continuare pentru că tot se lucrează în zonă”, a punctat Liviu Marinescu, preşedintele Consiliului Cetăţenesc Consultativ din Cartierul Craioviţa Nouă.

Primarul oraşului a declarat că este „de acord cu bariera dacă aprobă comisia de sistematizare, să se facă o cerere, cineva de la Poliţia Locală şi Rutieră să vină să verifice dacă este posibil".

"Trotuarul de pe bulevarul Oltenia – se lucrează la foc automat în Craioviţa, nu s-a terminat anul, probabil o să ajungă şi la acest trotuar. Pe mandatul meu, cartierul Craioviţa va fi închis totalmente cu asfalt”, a adăugat Lia Olguţa Vasilescu.

În plus Elena Bonescu, director Direcţia Executivă Taxe şi Impozite, i-a răspuns acestuia că vor beneficia de scutire cetăţenii care şi-au anvelopat blocurile pe cheltuială proprie.

Primarul oraşului a mai precizat că foarte puţine blocuri din Craiova au fost reabilitate termic fiindcă cetăţenii au înţeles greşit demersurile pe care trebuiau să le realizeze ca să obţină această finanţare.

„O să recepţionăm în curând primele blocuri reabilitate termic de Primărie pe fonduri europene şi din păcate sunt puţine pe lista noastră. Oamenii nu au fost informaţi, au fost minţiţi că primăria nu poate, că e o minciună de campanie electorală. Noi am făcut toate demersurile pentru această reabilitare, am intrat cu primele blocuri, să le finalizăm până la sfârşitul anului şi venim cu continuarea lor pentru cele care s-a făcut deja proiectarea”, a menţionat Lia Olguţa Vasilescu.

 

Unde sunt banii mei”?

Ion Brânzan, locuitor al Craiovei, a spus că doreşte ca banii pe care îi achită pentru taxe şi impozite să fie folosiţi pentru dezvoltarea oraşului, infrastructură, canalizare, cu precădere în zonele unde nu s-au realizat investiţii.

„Sunt de acord cu necesitatea adoptării proiectului de hotărâre. Ca simplu cetăţean, plătitor de taxe şi impozite, împăcat cu ideea că mi-am făcut datoria, sunt tentat şi am dreptul să formulez întrebarea “Unde`s banii mei şi unde s-au cheltuit şi pentru realizarea unor obiective şi anume zone, cartiere?”. În acest sens, doresc ca banii proveniţi din taxe şi impozite pe lângă cofinanţarea anumitor proiecte naţionale să fie folosiţi pentru anumite lucrări de infrastructură, canalizare, în zonele în care până acum nu s-a putut ajunge din diferite motive. Exemplu, canalizare în zona de Sud a cartierului Catargiu. Lipsa canalizării a făcut posibilă apariţia biogazului. Ne întoarcem în trecut? Eu cred că nu. De asemenea instituţia Primăriei mai poate cere ajutorul instituţiei Prefecturii pentru desfiinţarea unor mlaştini ce aduc şi favorizează apariţia igrasiei în case mai ales în zonele unde nivelul pânzei freatice este destul de sus”.

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că din banii contribuabililor s-au făcut mai multe investiţii în oraş ce se pot vedea de către toţi.

„În ultimii ani am obţinut bani din mai multe surse, fonduri europene, de la bugetul naţional, iar din taxele şi impozitele dumneavoastră s-au reabilitat spitale craiovene care aparţin de Primărie. La sfârşitul acestui an vor fi puse totalmente la punct, mai rămâne o clădire de la Spitalul Filantropia, în care nu mai investim bani până la sfârşitul anului fiindcă noi construim un spital pe scheletul de la Boli infecţioase. Deja licitaţia este în procedură de finalizare, în două-trei săptămâni ne apucăm de reconstrucţie. S-au introdus 70 km de canalizare şi 40 km de reţea de apă în Craiova şi s-au rezolvat zone care la fiecare ploaie se inundau, în Brestei, de exemplu nu mai e aşa. S-a refăcut grădina zoo din Parcul Romanescu, suntem cu ultimul proiect pe finanţare europeană pentru reabilitarea parcului. S-au reabilitat tramvaiele, linia de tramvai, s-a casetat 70% din Corniţoiu, am semnat contractul şi pentru ultimul tronson şi lunile următoare se finalizează tot, am adus 17 autobuze noi şi încă 7 care vor veni până la sfârşitul anului. Se vor reabilita peste 50% din şcoli, multe intră în finanţare cu BERD, altele intră pe proiecte viitoare pe fonduri europene. S-au cofinanţat proiectele europene, Aqua Park, parcarea subternaă, centrul vechi, bulevarde, s-au decolmatat canalele din cartiere, Teatrul de vară, Calea Bucureşti, reabilitarea de blocuri, reabilitarea părculeţelor, băncuţe schimbate ”, a mai declarat primarul.

 

Marian Trifan, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Civili “Mihai Viteazul”, a vrut să ştie dacă ONG-urile trebuie să plătească taxe şi impozite.

„Aş dori să-mi spuneţi ca persoană fizică care locuiesc la bloc, cât plătesc terenul de sub bloc. Conform legii 571/ 2003 la art. 78, conform art 28, litera C, asociaţiile non-profit sunt scutite de taxa impozitelor. De asemenea în legea 502/2004, primăriile pun la dispoziţie spaţii gratuite asociaţiilor.”

Directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite l-a lămurit:

“Dumneavoastră ca asociaţii care nu aveţi activitate comercială, veţi beneficia de scutire de taxă, nu un spaţiu gratuit cum solicitaţi în propunere. La impozitul pe terenul de sub bloc, în actualul cod fiscal, acesta era scutit prin efectul legii, cu noul cod fiscal aceste terenuri se vor impozita. Taxa se stabileşte simplu, cum prevede Codul fiscal suprafaţa terenului se înmulţeşte cu valoarea stabilită pentru intravilan, pentru 2016 se menţine valoarea ca să nu crească celelalte terenuri”.

Acesta a mai propus Primăriei Craiova să se realizeze o parcare supraetajată. Primarul oraşului a declarat că deja există în discuţii acest proiect.

“Să facem o parcare supraetajată, există un proiect în spatele Primăriei, o parcare supraterană, mai ales că avem nevoie de parcare pentru autocare, când vin turişti sâmbăta şi duminica”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

 

 

 

Share This Article