Filarmonica Oltenia pregăteşte Stagiunea Europa ce se va desfăşura în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016. Această stagiune cuprinde un program mai diversificat, iar pe parcursul celor 7 luni Europa va fi prezentă
în Craiova, graţie muzicienilor invitaţi să concerteze pe scena Filarmonicii ”Oltenia”, sincronizând viaţa culturală dintre cele două spaţii, vest şi est-europene.Acest proiect amplu este realizat cu sprijinul ambasadelor şi consulatelor României în cele 27 de ţări europene partenere, prin intermediul cărora spectacolele vor fi transmise live, televizat şi on line. Stagiunea ”Europa” aduce în România dirijori şi solişti nativi din fiecare ţară a Uniunii care vor interpreta lucrări din patrimoniul muzical clasic şi contemporan al culturii respective. 28 de concerte vor avea loc în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016 şi vor aduce pe scena Filarmonicii „Oltenia” muzicieni din ţările europene. În plus, creaţii ale unor compozitori notorii ai secolelor trecute, dar şi
contemporani vor răsuna aici. Dirijorul a ales cel puţin o piesă clasică şi o piesă contemporană, scrisă după 1985, ambele din ţara respectivă. Astfel, Craiova are ocazia să cunoască muzica tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene. În plus, va fi pentru prima oară când o Filarmonică va avea săptămânal o premieră naţională.
”Europe Season este un concept pe care Filarmonica Oltenia îl pregăteşte de mai bine de un an şi jumătate, practic un nou mod de a organiza stagiunile instituţiei noastre. Începem cu o poveste despre Europa, muzica europeană, muzicienii europeni. Am pus la punct o stagiune formată din 28 săptămâni, care va găzdui 28 concerte de vineri seara, unde fiecare din cele 28 membre ale Uniunii Europene îşi va prezenta muzica clasică, contemporană şi doi dintre muzicienii ei, dirijor şi solist.Am hotărât să extindem la nivelul unei săptămâni întregi, evenimentele. Lunea va fi seara rezervată invitaţiilor care vor reprezenta marile orchestre, filarmonici din Europa. Marţea este o zi dedicată conservatoarelor, tinerilor care vin din spate, care vin să sprijine ceea ce Filarmonica face în acest an, de 111 ani. Avem invitaţi studenţi de la marile conservatoare din fiecare ţară membră a Uniunii Europene.Mâine seară, de la ora 19.00 la Muzeul de Artă, vom avea parte de doi studenţi ai Universităţii de Muzică din Viena, un chitarist extraordinar şi o violonistă care ne vor prezenta felul în care se învaţă şi se studiază instrumentele respective la Conservator, vor susţine şi un micro-recital.Joia seara, de la ora 19.00 avem întâlnirile cu soliştii şi dirijorii invitaţi care ne vor povesti de ce au ales programul respectiv, câte ceva despre ei, lucruri pe care nu le putem afla din caietele program ale concertului respectiv, nici de pe scenă.Iar vineri,seara dedicată concertului. Este probabil cela mai complexă Stagiune Europa, are foarte dimensiuni pe care le urmărim, sunt convins că le vom atinge pe toate în perioada 23 octombrie-20 mai 2016 când se va încheia. Repertoriile sunt în primă audiţie, în premieră absolută fiind scrisă special pentru această stagiune”, a declarat Vlad Drăgulescu, manager Filarmonica Oltenia.
Pe 17 decembrie se împlinesc 111 ani de la primul concert Societăţii Filarmonice din Craiova, iar un compozitor român şi rector al Universităţii din Muzică va compune o cantată care va purta numele Cantata 111, pentru că are în componenţă 110 muzicieni şi un dirjor.Aceasta va fi compusă pentru aniversarea celor 111 de muzică la Filarmonica Oltenia.
„Vă aşteptăm la aceste concerte, care sunt adevărate pietre de încercare pentru orchestra noastră, este o stagiune îndrăzneaţă, o probă de rezistenţă.Volumul de muncă este imens şi lucrările noi scrise în ultimele 15, maxim 20 ani sunt adevărate piese total necunoscute, vor fi cântate în primă audiţie, în orice caz în România şi vor pune probleme foarte consistente, muzical.Sunt de asemenea pietre de încercare prin prisma faptului că muzicienii noştri, foarte ambiţioşi au primit unele din aceste materiale şi au început să le pregătească, suntem convinşi că se vor ridica la aşteptările dorite de compozitori, dar şi la aşteptările dirijorilor.În decembrie, aş sublinia câteva concerte, concertul Italiei, programat în ziua Filarmonicii. Cu această ocazie l-am invitat pe maestrul Dan Dediu, binecunoscut compozitor român şi actualmente rector al Universităţii de Muzică din Bucureşti pentru a ne dedica o cantată scrisă cu această ocazie aniversară”, a precizat Mihai Ungureanu-director artistic Filarmonica Oltenia.
De asemenea , în această seară, de la ora 19.00, la Muzeul de Artă are loc un recital de vioară şi chitară, iar miercuri are loc Expoziţia Austria anului 1914, iar joi, la sala Filip Lazăr are loc „Muzicienii austrieci se prezintă”.
VINERI, 23 OCTOMBRIE 2015, ORA 19:00 stagiunea începe cu concertul simfonic susţinut de muzicienii din Austria.
Concert simfonic
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: MICHAEL ZLABINGER
SOLIST: STEFAN JESS-KROPFITSCH (violoncel)
În program:
Gottfried von Einem: ”Fraktale”, concerto philharmonico für großes Orchester (primă audiţie)
Joseph Haydn: Concertul în Re major pentru violoncel şi orchestră, Hob.VIIb:2
Johannes Brahms: Simfonia a IV-a în Mi minor, op. 98