Sentinţă definitivă în dosarul fraudării CEC Bank Râmnicu Vâlcea

Redactia
6 Min Read

Fostul director al CEC Bank Râmnicu Vâlcea va sta 8 ani şi 8 luni după gratii pentru abuz în serviciu şi uz de fals. Decizia dată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti este definitivă. Omul de afaceri Ovidiu Ciogescu a fost şi el condamnat la 5 ani şi 8 luni de închisoare.

În plus, instanţa a decis să le confişte bunurile şi i-a obligat să restituie către CEC Bank Râmnicu Vâlcea sumele împrumutate ilegal, plus dobândă.
„Obligă pe inculpatul Dobrişan Dorin către partea civilă CEC BANK la plata sumei de 1.199.194,21 lei credit restant, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data acordării creditului la data restituirii efective. (…) Obligă pe inculpaţii Dobrişan Dorin şi Ciogescu Ovidiu Eugen, în solidar, acesta din urmă în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC ELECTROVÂLCEA SRL la plata către partea civilă CEC BANK a sumei de 129.486,42 lei, reprezentând plăţi nejustificate efectuate în baza contractului de achiziţie de lucrări nr.26977/27.11.2007, la care se adaugă dobânda legală calculată de la efectuării plăţilor la data restituirii efective (dar nu mai mult de 29.589,87 lei). (…) Obligă pe inculpaţii Dobrişan Dorin şi Ciogescu Ovidiu Eugen, în solidar, la plata către partea civilă CEC BANK a sumei de 129.174,88 lei, reprezentând contravaloare comisioane de intermediere acordate în mod nejustificat, la care se adaugă dobânda legală calculată de la acordării comisioanelor la data restituirii efective (dar nu mai mult de 29.518,68 lei)” – se arată în decizia magistraţilor.

Dorin Dobrişan, fost director al CEC Bank – sucursala Râmnicu Vâlcea, şi Ovidiu Ciogescu, administrator al ELECTROVÂLCEA şi S.C. MARVELOV, au fost trimişi în judecată, alături de alte persoane, în octombrie 2010, în stare de arest preventiv la acea vreme, de către procurorii DNA.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada februarie 2006 – noiembrie 2008, în baza unor înţelegeri frauduloase, inculpatul Dobrişan Dorin, în calitate de director al sucursalei Rm. Vâlcea a CEC BANK S.A (societate cu capital integral de stat) şi de preşedinte al comitetului de credite al aceleaşi unităţi bancare, a semnat o serie de contracte de lucrări şi de prestări servicii, atribuite în condiţii nelegale societăţii SC ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea, administrate de inculpatul Ciogescu Ovidiu-Eugen.

“Valoarea totală a contractelor atribuite de C.E.C. – sucursala Rm. VÂLCEA către executantul S.C. ELECTROVÂLCEA S.R.L. privind efectuarea unor lucrări de construcţii, prestări servicii, reparaţii şi modernizări la diferite agenţii C.E.C. aflate în subordinea sucursalei RM. VÂLCEA a fost de 1.431.196,95 lei.
Din actele de urmărire penală efectuate în prezenta cauză a rezultat că unul dintre acele contracte a fost atribuit şi derulat în condiţii nelegale, cauzându-se o pagubă în cuantum de 129.486,42 lei în dauna sucursalei Rm. Vâlcea a CEC BANK S.A
De asemenea, în perioada 2005 – 2009,  SC ELECTROVÂLCEA SRL a beneficiat din partea unităţii bancare menţionate de o linie de credit acordată iniţial în cuantum de 1.000.000 lei şi suplimentată ulterior la suma de 6.250.000 lei, cu prelungirea perioadei de rambursare. Suplimentarea succesivă a liniei de credit s-a făcut cu încălcarea, de către inculpatul Dobrişan Dorin, a normelor bancare interne. În aceeaşi perioadă, S.C. MARVELOV S.R.L (administrată de Ciogescu Ovidiu Eugen) a beneficiat de un credit bancar de investiţii în valoare de 382.500 lei şi de şase credite bancare de tip finanţare stocuri în sumă totală de 2.040.000 lei”, se arată în comunicatul procurorilor, de la acea vreme.
La schimb, Dobrişan a primit de la Ciogescu patru autoturisme de lux, dar şi aparatură electronică şi electrocasnice.

Ex-directorul de la CEC a mai dispus şi efectuarea de plăţi nejustificate  aferente unor contracte de intermediere către S.C. DELUX IMOBILIARE SRL Rm. Vâlcea, S.C. PRO CONFORT CONSTRUCT SRL Rm. Vâlcea şi S.C. MARVELOV SRL Rm. Vâlcea în valoare totală de 203.022,11 lei. Banii au fost decontaţi fără a exista documente care să ateste prestarea în fapt a respectivelor servicii, pe baza unor documente fiscale falsificate de administratorii celor trei societăţi, inculpaţi în dosar, fără respectarea obligaţiilor contractuale.
“La data de 16 noiembrie 2007, inculpatul Dobrişan Dorin, în calitate de preşedinte al comitetului de credite din cadrul Sucursalei CEC BANK Vâlcea şi-a aprobat şi a contractat un credit de nevoi personale de la aceeaşi sucursală în cuantum de 1.200.000 lei şi alt credit de 700.000 lei, pentru inculpatul Bododea Constantin, utilizat în realitate tot de Dobrişan Dorin. Pentru obţinerea celor două credite inculpatul, sprijinit fiind de inculpata Ciuteanu Alexandra Mădălina, a folosit documente falsificate. Cele două credite nu au mai fost returnate”, au mai arătat procurorii.
 

sursa foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol