Valuta oltenilor, în pericol. Băileştenii încearcă să salveze zaibărul

Redactia
6 Min Read

Din 2008 marcă înregistrată la OSIM, zaibărul oltenesc, licoare „pansament pentru suflet”, nu se poate vinde pe meleaguri străine. E soi hibrid, iar normele Comisiei Europene, pe care România a semnat că le respectă, interzic vânzarea lui.

Edilul din Băileşti, Costel Pistriţu, ne-a dezvăluit că încearcă să-l facă recunoscut declarându-l produs tradiţional.

„Procedura e greoaie, dar dacă Amza ne-a dat ordin, luptăm până la capăt. Eu sper să se poată, dacă Boujolais-ul francez, care este frate cu zaibărul, de ce nu şi vinul nostru”, spune primarul din Băileşti, care acum se pregăteşte de Festivalul Zaibărului, ce are loc la sfârşitul săptămânii.

 

Anul acesta recolta nu a fost din cele mai reuşite, ploaia acidă a mănit viile. Producţia a fost totuşi mai bună decât anul trecut, „puţin peste jumătate din cât era potenţialul”, după cum spune primarul.

Preţul pentru un litru de zăibărel nu-i foarte piperat. Între 5 şi 8 lei. Diferenţa e dată de acurateţe. Și dacă vrei să-l cumperi, trebuie să te duci acasă la gospodar. Aşa sprijini şi ţăranul român, că tot spun polticienii că vor să susţină agricultura românească. Mai trebuie să ştii că, odată cu timpul, zaibărul devine mai bun. Aşadar, caută să cumperi unul care are deja câţiva ani.

 

Problema comercializării zaibărului ar trebui rezolvată cât mai curând, pentru că altfel riscăm să nu-l mai putem produce nici pentru consum propriu, spune primarul din Băileşti.

„Avem o directivă a Comisiei Europene care spune că, din 2018 cred, nu mai ai voie să deţii plantaţii cu hibrid”.

 

Povestea zaibărului

 

Pe la 1800 şi ceva, o insectă parazit, numită filoxera ataca toate soiurile de viţă nobilă din Europa.

Pe atunci, pentru prima dată, în Europa au fost aduşi câiva butaşi de viţă de vie din America. Numai că aceştia erau infestaţi cu filoxera. Paraziatul a pus la pământ podgoriile. Și pentru că producţia a scăzut dramatic, cercetătorii au găsit o soluţie. Au obţinut un tip de hibrizi din încrucişarea soiurilor europene cu cele americane, mult mai slabe calitativ, dar salvatoare.

În 1903, viticultorul francez Albert Seibel a adus în ţara noastră câteva soiuri noi. Viţa Seibel a fost plantată în zonele nisipoase din Oltenia. Oltenii l-au botezat zaibăr.

Deşi enologi academicieni insistă că acest soi nu este bun, conţine o mare cantitate de alcool metilic, toxic pentru organism, au gust puternic foxat, sunt slabe alcoolic, au o culoare instabilă şi sunt predispuse la oţetire, oltenii se mândresc cu vinul lor.

Negru şi gros ca motorina, asupru, numai bun de băut în timp ce muşti dintr-un praz întins în sare, şi cu o bucată de slăninuţă, ori carne de la găleată. Aşa recomandă oltenii zaibărul. Cu grijă însă pentru că zăibărelul te ia repede de cap.

 

Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului

 

Aşa cum vă spuneam, la sfârşit de săptămână, oltenii lui Amza Pellea au mare sărbătoare, Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului, ajunsă deja la cea de-a VIII-a ediţie.

Degustări de vin, mâncăruri tradiţionale, joc şi voie bună. Sunt ingredientele unei petreceri olteneşti reuşite. În plus, tinerii din Băileşti au fost încurajaţi să prepare murături pe care să le vândă în aceste zile. Au făcut-o şi în anii trecuţi, iar cu banii strânşi, fie au plecat în excursii, fie au făcut fapte bune şi au cumpărat câte ceva, de Crăciun, pentru cei mai puţin norocoşi decât ei.

 

Iată programul sărbătorii:

 

 

Sâmbătă, 17.10.2015

  • ora 10:00 – „Caravana zaibărului” – incursiune la producătorii de zaibăr pentru promovarea evenimentelor cu un car alegoric în care băieţi şi fete îmbrăcaţi în costume populare fac animaţie însoţiţi de fanfara populară de la Ciuperceni;

  • ora 18:00 – Program de muzică populară din toate zonele ţării, timp în care oaspeţii şi localnicii vor vizita standurile şi vor servi din produsele tradiţionale de toamnă – pastramă cu mămăliguţă, cârnăciori olteneşti, mititei la grătar, dovleac copt şi alte bucate tradiţionale, toate stropite cu zaibăr de Băileşti, de la Nea Mărin – Locaţie: bulevardul Lt. Becherescu;

  • ora 20:00 – Spectacol de muzică uşoară cu participarea artiştilor Dorian Popa şi Mirabela Dauer;

 

Duminică, 18.10.2015

  • ora 9:00 – Organizarea Târgului Toamnei / Ziua Recoltei, Ediţia a VIII-a – Locaţie: Piaţa Civică;

  • ora 10:00 – „La casa lu’ Nea Mărin” – vizită la Casa Memorială „Amza Pellea”, sfinţirea zaibărului şi slobozirea pentru degustări, apoi carul alegoric în care se transportă butoiul cu zaibărul lu’ Nea Mărin se va deplasa la locul desfaşurării concursului de zaibăr, alaiul fiind însoţit de trăsuri şi călăreţi;

  • ora 10:30 – Piaţa civică din centrul oraşului – organizarea concursurilor: cel mai bun zaibăr, cel mai frumos stand gastronomic tradiţional, cea mai originală reţetă;

  • ora 11:00 – Spectacol folcloric susţinut de ansamblurile Cluj, Braşov. Tulcea, Olt şi Dolj.

 

 

 

Distribuie acest articol