Criza sângelui. Ore de aşteptare, la centrul de donare

Redactia
7 Min Read

Doljenii care vor să doneze sânge se plâng de faptul că trebuie să piardă câteva ore la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova.

Deşi criza sângelui persistă, donatori se găsesc. Problema este că nu toţi sunt dispuşi să-şi piardă întreaga dimineaţă la Centrul de Transfuzii.

"Am venit de la ţară să donez sânge şi stau pe aici de vreo patru ore. E bătaie de joc", se plângea un doljean unei alte persoane care aştepta la rând.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Un alt donator, o femeie, a afirmat că deşi trebuie să stea câteva ore bune la Centrul de Transfuzii Sanguine, donează pentru că este nevoie.

„Am aşteptat cam trei ore, de la 7 de dimineaţă. Durează pentru că îţi iau analize, dacă e ceva în neregulă te duc la laborator. Donez pentru o persoană apropiată. Mi se pare cam mult timpul de aşteptare, dar am donat pentru cineva şi de asta am aşteptat. Aş mai veni totuşi şi cu altă ocazie. Este bine pentru sănătatea noastră şi mă simt bine şi am mai venit când a mai fost nevoie, pentru tatăl meu", ne-a spus femeia.

În schimb, sunt şi persoane care donează pentru că ştiu că stocul de sânge trebuie alimentat şi sunt solidari cu cei aflaţi în suferinţă.

„Am donat mai devreme, sunt de la 7 şi 20 şi este ora 10.00 şi încă nu am plecat, aştept să îmi iau actele. Eu donez pentru spital, am mai donat, chiar dacă procedura este mai lungă, tot donez. Donez că este benefic pentru ceilalţi. Mai mult aşteptăm pentru a ridica actele, decât pentru a dona”, a precizat un bărbat.

 

Deficitul de personal e cauza

 

Georgeta Mirela Dodocioiu -chimist principal, director Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, ne-a declarat că se întârzie uneori pentru că oamenii vin de la primele ore ale dimineţii şi nu treptat, mai ales în situaţia în care se confruntă cu deficit de personal.

„Sunt din 18 august la conducere, vin tot din interiorul instituţiei.Am lucrat în laboratorul de maladii transmisibile prin sânge.Este diferit, aveam doar activitate de laborator, acum este mult mai vast. Fiind perioada de vară, numărul donatorilor era scăzut şi nu se puteau onora cererile, era cererea mai mare decât puteam oferi.Începând cu luna septembrie, numărul donatorilor a mai crescut cu peste o sută faţă de luna august, am făcut apel şi la medicii de pe secţii să mobilizeze aparţinătorii bolnavilor. Pe zi vin cam 40 de donatori. În momentul acesta, stocul de sânge este scăzut, în ultimele zile, începând cu 1 octombrie, am avut un număr scăzut de donatori. Avem şi colecte mobile organizate la Casa Studenţilor, când se organizează campanii de donare în afara centrului. Când sunt multe persoane, procesul de donare durează mai mult uneori, fiindcă dumnealor, vin toţi odată la 7 jumătate, 40 persoane. Avem doi medici la consultaţie, la predonare, pentru triere, iar pentru recoltare avem trei asistenţi. Când te trezeşti deodată cu 40 persoane, nu poţi să faci faţă. Noi le mai explicăm, să vină treptat, în cursul zilei până la ora 12.00 şi pentru noi ar fi mai uşor şi pentru dumnealor. Dacă vin 10 persoane, de exemplu sigur că poţi să-i rezolvi mai uşor. Oamenii se gândesc să meargă la prima oră, să îşi ia o grijă, să-şi rezolve problema. Acesta este motivul pentru care se stă mai mult”, a declarat Georgeta Mirela Dodocioiu, director Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova.

Directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova a menţionat că ar mai fi nevoie de personal, însă momentan nu sunt scoase posturi la concurs:

“Am mai avea nevoie de angajaţi, de cel puţin doi asistenţi, pe partea de laborator, suntem într-adevăr descoperiţi, sunt zile care lucrează o singură persoană, în laboratorul de imunohematologie. Cu greu acoperă, chiar şi eu particip la diverse activităţi ca să ne putem să ne ducem la bun sfârşit activitatea zilnică”.

 

Circuitul sângelui

 

Analizele nu sunt trimise către alte laboratoare întrucât Centrul beneficiază de laboratoare proprii.Se prelucrează începând cu ora 15.00, seara se face validarea, după terminarea analizelor, există chiar şi regim de gardă, centrul fiind deschis şi noaptea pentru distribuţie.

Se fac comenzi de sânge şi de trei ori pe zi, a mai precizat directorul instituţiei. AB4 negativ şi 0 negativ nu există momentan în stocul de sânge al Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova. În situaţia în care este nevoie de sânge dintr-o anumită grupă şi nu se găseşte momentan pe stoc, se face apel şi la donatorii fideli. Un număr de 1.200 de persoane sunt donatorii fideli ai Centrului.

De pe 1 iulie şi până pe 30 septembrie au fost 2.494 donatori, dintre care 970 au donat pentru prima dată, iar în cele trei luni, prin colectă mobilă s-au înregistrat 195 donatori.

 

Campanii de donare mobilă

Planurile managerului Georgeta Mirela Dodocioiu sunt de a organiza cât mai des campanii de donare, prin colectă mobilă, fiindcă oamenii răspund mai prompt iniţiativelor de acest tip decât să vină la centru.

„Îmi doresc cât mai multe campanii pentru colecta mobilă, în următoarea perioadă o să avem o colectă mobilă programată pe 15 şi 16 octombrie la Ford, pe 8 octombrie (n.r.astăzi) am fost solicitaţi de Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova să mergem la sediul lor, iar în luna noiembrie vom avea colectă mobilă la Calafat şi Băileşti. Ținem legătura cu Calafat şi Băileşti de peste 15 ani. Dorim să creştem numărul donatorilor şi prin colectă mobilă.Transportul se face cu Ambulanţa Craiova”, a mai precizat directorul instituţiei.

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova distribuie sânge pentru 10 spitale din judeţul Dolj, însă există colaborări şi cu celelalte centre de transfuzie din Oltenia care se află în subordonarea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova.

 

 

 

Share This Article