Festivalul ,,Maria Tănase” a tras cortina

Redactia
7 Min Read

Festivalul ,,Maria Tănase” şi-a încheiat partitura, s-au stins reflectoarele şi s-au închis microfoanele. Asta, după şase zile de sărbătoare, dintre care trei zile de recital pe scena Teatrului Național ,,Marin Sorescu”, în care doamna cântecului popular a fost omagiată.

Ajuns la a XXIII-a ediție, Festivalul a reunit sub acorduri muzicale, în tonalități minore sau majore, 39 de tineri, iubitori de folclor, aspiranți la trofeul „Maria Tănase”.

Doar unul e câştigătorul. Și anume, Ioana Andreea Chisăliță, solistă vocală ce şi-a reprezentat cu mândrie județul Suceava. Publicul a fost gând la gând cu juriul, astfel că, premiul de Popularitate a ajuns tot la tânăra iubitoare de folclor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După 46 de ani, în care acest eveniment se organizează din doi în doi ani, a venit timpul ca în urma câtorva seri pline de note muzicale, culese, adunate şi interpretate, cortina să se lase.

,, Încheiem, iată, cea de-a XXIII-a ediție a festivalului „Maria Tănase”. Închidem porțile şi avem o mică pauză, pauză de un an de zile în care va trebui să facem festivalul „Ioana Radu” care este programat pentru anul viitor. Și într-un moment de bilanț, noi zicem că a fost o ediție reuşită şi nu o zicem doar noi, ca echipă de proiect. Vorbesc şi de oamenii care au lucrat cu noi, colaboratorii noştri, spectatorii, cei care ne-au stat alături pentru că într-un fel sau altul, toți cei implicație, fie că au fost spectatori sau colaboratori ai echipei de proiect s-au implicat în acest eveniment.Acest festival nu este doar rezultatul muncii echipei de proiect, ci şi munca colaboratorilor noştri pe care ştim să îi alegem. Este vorba de disponibilitatea Consiliului Județean Dolj de a aloca fonduri pentru acest proiect, pentru că este un proiect cu tradiție, un proiect care a făcut istorie şi care a ajuns în 2015 la 46 de ani de la debut. Este un proiect care include generații la rând care au transmis mai departe o idee, aceea de promovare a unui mare artist, a unui brand.

În acest an, mai mult decât oricând am încercat să colorăm acest eveniment printr-un cenaclu al folcloriştilor care a avut o temă complexă, pentru ca cei prezenți să poată face comunicări câ mai complexe şi cu diverse teme, ,,Folclorul şi etnografia-argumente pentru perenitatea culturii”.Rezultatul a fost unul pe măsură, trei seri de spectacol, trei seri în care spectatorii noştri s-au bucurat atât de concurenți, dar şi de spectacol.Am avut alăuri de noi două orchestre de excepție, orchestra „Ciprian Porumbescu”, dirijor Viorel Leancă, orchestră care a fost pentru prima dată la Craiova, dar care într-o deplină înțelegere cu orchestra Ansamblului Profesionist „Maria Tănase”, dirijor Nicu Crețu, au reuşit să facă un spectacol frumos şi să susțină toți concurenții şi soliştii recitalişti prezenți în festival”, a declarat Amelia Etegan, manager, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

S-au înscris 54, au concurat 39 şi au câştigat 11. Aşa ar arăta rezultatul matematic al Festivalului – Concurs „Maria Tănase”.

 

,,Față de alte ediții când am avut 70-80 de concurenți, acum am avut 54 de candidați înscrişi, dintre care 39 au urcat pe scenă în cele trei seri de festival.

Au fost reprezentate 18 județe din țară, municipiul Bucureşti şi din Serbia au fost prezenți doi solişti instrumentişti. Dintre cei 39 au fost opt instrumentişti, iar restul, solişti vocali. Juriul a decis foarte repede deoarece au coincis ideile fiecăruia. Nu a fost greu de ales. Chiar dacă unii dintre concurenți s-au mai supărat, dar nu am avut ce să facem, noi am fi vrut să fie cât mai mulți premiați, dar regulamentul acesta a fost.Din punctul nostru de vedere, ca membri ai juriului, considerăm că meritau mai mulți, dar nu am avut posibilitatea pentru că ieşeam din regulament, nu am avut cum să premiem mai mulți pentru că în contract era stipulat lucrul acesta, să nu împărțim premiile. De aceea au plecat doar 11 premiați, de la Craiova. Mai ales că cea care a luat trofeul a luat şi premiul de Popularitate.Juriul a fost alcătuit din specialişti unul şi unul. Pot să judec acest lucru deoarce eu de multe ediții sunt secretarul juriului şi ştiu ce componență a avut şi de data aceasta am avut un preşedinte care a ştiut să țină juriul în mână, un diplomat, domnul profesor Niță Frățilă, Academia de Muzică din Novi Sad, Serbia”, a spus prof. Nicolae Dumitru, secretarul juriului.

Astfel că, pe 2 octombrie a avut loc Gala laureaților în cadrul căreia s-au acordat următoarele premii:

Premiul de Popularitate, acordat de public a fost înmânat solistei vocale Ioana Andreea Chisăliță din județul Suceava.

Premiul Special al Studioului Teritorial Radio România Oltenia Craiova, solistului instrumentalist Alexandru Marin Cazanciuc, județul Suceava.

Premiul Special pentru Autenticitate al Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Dolj s-a acordat solistei vocale Simona Alexandru, județul Teleorman.

Premiul Special pentru Interpretare şi Ținută Scenică, solistei vocale Claudia Olaru, județul Sibiu.

Premiul III – Solişti Instrumentişti s-a acordat unui reprezentant al Republicii Serbia, Lavinius Nikolajevic

Premiul III – Solişti Vocali, Ancuța Mădălina Mârza, județul Bistrița-Năsăud

Premiul II – Solişti Instrumentişti a ajuns la Marius Gheorghe, județul Dolj

Premiul II – Solişti Vocali, Andreea Chiți, județul Maramureş

Premiul I – Solişti Instrumentişti, Robert Marin Pârcălăbescu, județul Vâlcea

Premiul I – Solişti Vocali, Anişoara Popescu, județul Olt

Marele premiu şi trofeul Festivalului s-a acordat Ioanei Andreea Chisăliță, județul Suceava

 

 

Share This Article