Planuri mari în noul an universitar

Redactia
14 Min Read

Universitatea din Craiova a deschis joi, 1 octombrie 2015, la Sala Albastră, noul an universitar. La ceremonia de deschidere a anului universitar au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri, autorităţi locale, dascăli, studenţi, precum şi conducerea Universităţii din Craiova. Printre companiile  prezente la acest eveniment se numără Ford România, Pirelli România sau Cummins Generator Technologies.

Prezenţa viitorilor anajatori la ceremonia deschiderii anului universitar se datorează colaborării pe care Universitatea din Craiova o derulează cu mediul economic. S-au consolidat parteneriate puternice cu societăţi din Craiova, în diverse domenii, prin intermediul cărora studenţii au avut oportunitatea de a face practică în aceste instituţii şi chiar de a se angaja după absolvire. 

La Universitatea din Craiova sunt şcolarizaţi în anul universitar 2015-2016, 12.756 studenţi la programul de licenţă, 4.465 la master şi 335 doctoranzi.
„Începem anul universitar sub bune auspicii. Universitatea din Craiova, cea mai puternică instituţie de învăţământ din această parte a ţării şi a  Europei a înregistrat în ultimii ani o creştere pe toate palierele sale de dezvoltare. Admiterea a avut un succes remarcabil, numărul candidaţilor crescând cu 20 procente.Universitatea a reuşit să investească în infrastructura proprie de cercetare, şi cea socială pentru studenţi sume impresionante.În 2015, am derulat proiecte europene de peste 32 milioane euro. Universitatea a realizat o strategie pentru a oferi condiţii mai bune de învăţătură, să oferim profesorilor şi cercetătorilor noştri laboratoare mai performante, pentru a reuşi să strângem legăturile cu partenerii din mediul economic şi social pentru ca absolvenţii acestei Universităţi să-şi găsească locul de muncă în conformitate cu calificarea superioară pe care le-am oferit-o”, a declarat rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Infrastructură de cercetare în inginerie aplicată

 Rectorul Universităţii a subliniat că nu reuşeşc să păstreze asistenţi universitari din rândul absolvenţilor fiindcă mulţi decid să se integreze pe piaţa muncii, în mediul privat, unde sunt mai bine remuneraţi. În cadrul Universităţii din Craiova sunt oferite programele de studiu adaptate cerinţelor pieţei muncii. De asemenea, o noutate la nivelul Universităţii din Craiova este realizarea unei infrastructurii de cercetare în inginerie aplicată şi o clădire de laboratoare de 5.000 de metri pătraţi.

“Suntem atât de căutaţi în unele specializări încât noi nu reuşim să mai recrutăm asistenţi universitari, pentru că partenerii noştri ni-i iau pe cei mai buni.Asta doveşte că Universitatea promovează calitatea, este o Universitate performantă care în plină criză economică şi socială reuşeşte să crească. Infrastructura Universităţii a fost îmbunătăţită realizând un nou sediu al Facultăţii de Drept din fonduri U.E. Suntem pe punctul să finalizăm o infrastructură de cercetare în inginerie aplicată pe care sunt convins că o vom utiliza din plin împreună cu partenerii noştri. Reuşim să finalizăm un proiect din fonduri europene la Facultatea de Mecanică, modernizând un cămin, spaţiile de învăţământ şi construind o clădire de laboratoare de aproape 5.000 de metri pătraţi, un proiect care atrage din fonduri structurale europene aproximativ 8 milioane de euro. Este vorba de o dezvoltare a infrastructurii care va continua şi anii următorii la Universitate, sunt convins că numai oferind stundeţilor, profesorilor şi partenerilor noştri o infrastructură performantă, putem să aducem această regiune la un grad de dezvoltare ridicat”, a precizat rectorul Universităţii din Craiova.

De asemenea faţă de anul 2009, bursele oferite de Universitatea din Craiova au crescut de opt ori, după cum a precizat conducerea acestei insitutuţii de învăţământ.

“Universitatea pregăteşte o strategie pentru a putea recompensa şi mai bine performanţa.Ținem la studenţii noştri şi calitatea procesului de învăţământ. Vom face tot ce se poate pentru a-i stimula financiar şi cei care nu beneficiază de resursele necesare să aibă posibilitatea de a accede la Universitate şi de a-şi construi o carieră”, a mai adăugat, rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor.

Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, prezent la festivitatea de deschidere a noului an universitar, la Universitatea din Craiova a accentuat toate atuurile pe care le deţine  instituţia de învăţământ universitar, în balans cu piaţa muncii.

„Îngăduiţi-mi, înainte de toate, să vă adresez salutul Instituţiei Prefectului judeţului Dolj, la această zi de 1 octombrie, care marchează un nou început de an universitar. Cu simbolistica sa specifică pentru studenţii din anul I, cu încărcătura de rigoare pentru studenţii din anii mai mari. De astăzi, Cetatea Băniei, devenită autentic centru universitar al ţării, resimte mult mai amplificat pulsul de tinereţe impus de efervescenţa academică. Cele trei mari Universităţi ale Craiovei conferă, indiscutabil, o aură distinctă marelui nostru municipiu, o pregnantă elevaţie intelectuală, dar şi convingerea pregătirii unor destoinici specialişti într-o multitudine de domenii, mediul academic irigând de-a dreptul întreaga viaţă economico-socială şi culturală a Doljului, inclusiv a Olteniei. Nu pot, în aceste momente festive, decât să mă regăsesc, fie şi pentru puţine clipe, ca fost student de netulburată candoare, al Craiovei, traversat de inerentele emoţii. Îmi exprim deplina certitudine că valoroasele cadre didactice universitare, conducerea Universităţii, prin vocaţia lor, acordurile de cooperare cu universităţi din întreaga lume, programele de burse dezvoltate cu parteneri din spaţiul comunitar, vor stărui în ridicarea calităţii procesului de învăţământ la standardele atât de exigente cerute de lumea în care trăim. Vă urez succes deplin tuturor!” – prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan.
      
“Universitatea din Craiova – onorantă carte de vizită”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, joi, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, la manifestările prilejuite de deschiderea noului an de studii, ocazie cu care a reafirmat disponibilitatea administraţiei doljene pentru colaborare în iniţiative menite să susţină actul educaţional. 
În acest context, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a evidenţiat calitatea înaltă a învăţământului superior craiovean, care a transformat municipiul într-un centru universitar de referinţă.  

„Îmi face o deosebită plăcere să particip la evenimentul care marchează începerea unui nou an de studii la Universitatea din Craiova, instituţie cu tradiţie, care, prin prestigiul construit de-a lungul timpului, s-a consacrat drept o onorantă carte de vizită pentru judeţul Dolj. Această bună reputaţie, clădită prin performanţă în educaţie, a primit recent o nouă confirmare, din partea autorităţii care garantează calitatea învăţământului superior din România, prin acordarea calificativului maxim, «grad de încredere ridicat», reuşită pentru care vă felicit. Doresc să salut în mod special preocuparea constantă a conducerii şi corpului profesoral pentru asigurarea unui proces didactic cât mai ofertant şi mai cuprinzător. În acest sens, se disting eforturile întreprinse pentru o mai bună corelare cu necesităţile de pe piaţa muncii şi pentru instruirea practică a studenţilor în domeniile de interes vizate, facilitându-le debutul în carieră. Vorbind despre extinderea sferei de activitate, trebuie amintită şi frumoasa premieră naţională pe care aţi înregistrat-o, tot în acest an, prin înfiinţarea Liceului Internaţional cu predare în Limba Franceză «Voltaire», o iniţiativă de succes, bine primită de absolvenţii studiilor gimnaziale, după cum o dovedesc înscrierile din acest prim an. Tabloul parcursului ascendent pe care se situează Universitatea din Craiova este completat, desigur, de investiţiile importante, materializate în dezvoltarea platformei pentru cercetare, precum şi în modernizarea şi extinderea infrastructurii sociale destinate studenţilor.Un important punct forte al judeţului Dolj s-a conturat datorită instituţiilor din învăţământul superior, de stat şi privat, care au reuşit, prin profesorii valoroşi şi dedicaţi misiunii asumate, dar şi prin generaţiile de veritabili profesionişti pe care i-au format, să statueze Craiova drept un centru universitar de referinţă nu doar în ţară, ci şi în Europa. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, reafirm întreaga disponibilitate pentru continuarea bunei relaţii de conlucrare instituţională în sprijinul actului educaţional şi îndrept cele mai bune gânduri ale mele către studenţi şi întregul corp profesoral, cărora le urez cât mai multe reuşite în noul an de învăţământ“, a afirmat, în alocuţiunea sa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. 

"Evoluţia acestui oraş depinde de dumneavoastră"

De asemenea, viceprimarul Dan Daşoveanu le-a vorbit studenţilor despre Craiova şi despre cum pot contribui şi ei la schimbarea oraşului în care studiez.

„Sunt emoţionat a reprezenta Primăria Municipiului Craiova, la deschiderea anului universitar 2015-2016 în cel mai mare centru universitar al Olteniei. Este un moment care ne invită a reflecta la tot ce reprezintă învăţământul. Educaţia universitară nu reprezintă doar specializarea ci şi  dobândirea unor valori spirituale. Învăţământul universitar înseamnă verticalitate, solidaritate şi corectitudine. Timpul pe care tinerii îl vor petrece în Universitatea din Craiova le oferă prilejul de a se defini nu doar ca viitori specialişti într-o profesie anume dar mai ales ca oameni. Viitorul nostru, evoluţia acestui oraş depinde de dumneavoastră într-o mare măsură, de capacităţile şi specializările dumneavoastră. Craiova este într-un municipiu într-o permanentă schimbare, iar eu ca reprezentant al administraţiei locale sunt dator să vă îndemn să fiţi parte activă a schimbării. Bucuraţi-vă de Craiova, de parcurile şi statuile, de muzeele şi aleile ei, de Centrul Istoric, poate cel mai frumos din ţară, de cafenelele, cluburile, terasele ei, de evenimentele organizate aici. Suntem municipiul cu cele mai mare şanse pentru câştigarea titlului de capitală europeană a culturii. Craiova este într-o efervescenţă creatoare, devenind un punct de referinţă pe harta culturală a României. Împreună cu voi, studenţii de astăzi şi cu destinşii profesori universitari vom reuşi să ajungem acolo unde ne dorim.Vă doresc un an universitar plin de succese”, a declarat Dan Daşoveanu.

Prezent la manifestare, Constantin Nicolescu, inspector-şef  IPJ Dolj a asigurat studenţii că în permanenţă se află echipe de poliţişti care au grijă de siguranţa lor la facultate, dar şi în apropiere.

„Vă transmit determinarea mea de a aborda cu toată responsabilitatea şi seriozitatea misiunea de a asigura liniştea şi siguranţa publică în zona instituţiilor de învăţământ şi zonele adiacente”, a spus Constantin Nicolescu.

Specializare de licenţă în limba franceză, pe viitor

Universitatea din Craiova este a patra universitate din ţară ca număr de studenţi, de asemenea în primele cinci ca număr de cadre didactice, suntem locul 8 în topul cercetării ştiinţifice între universităţi româneşti, ne internaţionalizăm în fiecare zi, avem liceu internaţional, filiere în limbi străine la Facultăţile de Automatică, Calcultoare şi Electronică, la  Inginerie Electrică, Facultatea de Litere, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor şi urmează să facem şi o filieră francofonă la Facultatea de Drept, a mai punctat rectorul Universităţii. Pe viitor, se doreşte şi înfiinţarea unei  specializări de licenţă în limba franceză.

Filiera francofonă se dezvoltă la Universitatea din Craiova

“Împreună du domnul Fabien Flori vom reuşi să facem funcţionale specializări de licenţă în limba franceză pe care să le oferim întregii Agenţii Universitare a Francofoniei care cuprinde universităţi din 62 ţări”, a mai punctat rectorul Universităţii.

În plus, Universitatea din Craiova se bucură de tot sprijinul Agenţiei Universitare a Francofoniei-AUF.

“Sunt bucuros că particip la un moment important din viaţa academică craioveană. Am fost uimit, acum câţiva ani, de iniţiativele propuse de către domnul rector al Universităţii , dar şi impresionat că pune în practică aceste iniţiative.Este un lucru recent, Agenţia Universitară a Francofoniei devine un factor important în finanţarea proiectelor de cercetare naţională. Misiunea noastră va fi finanţarea pentru România a tot ce înseamnă proiect de cercetare internaţională în domeniul francofoniei. Universitatea din Craiova va beneficia de tot sprijinul nostru pentru a dezvolta noi filiere francofone în mai multe domenii de studii”, a declarat Fabien Flori-director Biroul pentru Europa centrală şi de est a Agenţiei Universitare a Francofoniei-AUF.
De asemenea, instituţii bancare din Craiova au premiat anumiţi studenţi pentru performanţele lor oferindu-le burse.

Share This Article