„Regina Zăbrelelor”. Lili Schutz este la închisoare

Redactia
6 Min Read

Lili Maria Schutz, fostă preşedintă la OFSD Dolj, fost consilier judeţean, a fost condamnată definitiv la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Sere Codlea şi Orser. Supranumită „Regina Serelor”, fosta şefă a pesedistelor de la Dolj devine acum „Regina Zăbrelelor”, după ce a fost încarcerată la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova. În acest dosar, Lili Schutz şi alţi inculpaţi sunt acuzaţi că au fraudat bugetul ADS cu peste 5 milioane de euro. Magistraţii au mai decis ca alţi doi inculpaţi din dosar, fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului Corneliu Popa şi Ciobanu Mihai, fost director Urmăriri Contracte la Agenţie, să stea câte 6 ani după gratii. Pe de altă parte, partenerul de afaceri al lui Lili Schutz, Ion Dascălu, a fost achitat pentru prescrierea faptelor. Instanţa a mai dispus ca inculpaţii să plătească despăgubiri civile de aproximativ 20 de milioane de lei.

Sentinţa definitivă a fost dată de magistraţii Tribunalului Bihor. Inculpaţii au atacat decizia magistraţilor bihoreni, dar au pierdut la Curtea de Apel Oradea.

„Admite apelurile declarate de către părţile civile DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE BRAŞOV şi DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE CLUJ-NAPOCA – ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE BIHOR, ambele în reprezentarea AGENŢIEI NAŢIONALE DE ADMINISTRARE FISCALĂ pentru Statul Român, şi SC ORSER SA ORADEA prin lichidator ROMEXPERT IPURL ORADEA împotriva sentinţei penale nr. 121 din data de 7.08.2015, pronunţată de către Tribunalul Bihor, pe care o desfiinţează în latură civilă şi în rejudecare: Obligă inculpata SCHUTZ MARIA în solidar cu partea responsabilă civilmente SOCIETATEA AGRICOLĂ WORLDSER ŢUGLUI în favoarea părţii civile AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ – DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE CLUJ-NAPOCA – ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE BIHOR şi la plata majorărilor şi penalităţilor de întârziere aferente debitului principal de la data scadenţei până la data plăţii efective. Obligă inculpata SCHUTZ MARIA în solidar cu partea responsabilă civilmente SOCIETATEA AGRICOLA AGRO 2001 ŢUGLUI în favoarea părţii civile AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ – DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE BRAŞOV şi la plata majorărilor şi penalităţilor de întârziere aferente debitului principal de la data scadenţei până la data plăţii efective. În conformitate cu prevederile art. 256, 397 Cod procedură penală, dispune restabilirea situaţiei anterioare în sensul anulării şi a contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni nr. 65 din 10.10.2002. Menţine restul dispoziţiilor hotărârii atacate. În baza art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, Respinge ca nefondate apelurile declarate de către inculpaţii apelanţi SCHUTZ MARIA, POPA CORNELIU, CIOBANU MIHAI, DASCĂLU ION şi părţile responsabile civilmente apelante SOCIETATEA AGRICOLĂ WORLDSER ŢUGLUI, SOCIETATEA AGRICOLĂ AGRO 2001 ŢUGLUI, SC LEFLOR DISTRIBUTION SRL împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Obligă inculpaţii apelanţi şi părţile responsabile civilmente apelante la plata sumei de câte 500 lei cheltuieli judiciare în apel. Suma de câte 180 lei, onorariu parţial pentru avocaţi din oficiu Tomele Sorin, Călin Elena, în baza delegaţiilor nr. 4251/2015, 4252/2015, 4253/2015 emise de Baroul Bihor, va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei. DEFINITIVĂ”, se arată în decizia Curţii de Apel.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Lili Schutz a fost trimisă în judecată, în acest dosar, în urmă cu şapte ani, iar în noiembrie anul acesta, faptele urmau a se prescrie.

Potrivit procurorilor DNA Oradea, “Maria Schutz, cu sprijinul lui Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai, fost director Urmăriri Contracte la ADS, a indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a societăţilor comerciale ORSER SA Oradea şi SERE CODLEA SA Braşov”.
Procurorii au mai stabilit că Schutz nu avea banii necesari derulării contractului şi nu a respectat clauzele referitoare la investiţiile asumate.

„De asemenea, beneficiind de concursul inculpaţilor Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai din cadrul ADS, inculpata a raportat unele date şi investiţii fictive. Fiind ajutată de inculpatul Dascălu Ion, inculpata Schutz Maria a determinat conducerea celor două firme scoase la privatizare să înregistreze cheltuieli şi servicii fictive, situaţie de natură să ducă la declararea stării de insolvenţă”, arată DNA.

 

Acuzată şi de furt de bani europeni

 

Pe de altă parte, în septembrie anul trecut, Lili Schutz a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, într-un nou dosar, vizând fraude cu fonduri europene, alături de fina sa şi alţi trei inculpaţi.
În acest caz, Schutz este acuzată că, în 2008, a reuşit să obţină aproape un milion de lei, printr-o firmă proprie, pentru suprafeţe de teren inexistente.

Mai multe amănunte în ediția tipărită, de miercuri, a cotidianului ,,Jurnalul Olteniei”.

Share This Article