Direcţia de Sănătate Publică Dolj în parteneriat cu Consiliul Municipal Craiova şi Inspectoratul Şcolar Dolj celebrează în perioada 16 – 22 septembrie 2015 campania cu titlul: Săptămâna Europeană a Mobilităţii, având sloganul:„Alege! Schimbă! Combină!”
Scopul campaniei:
· Promovarea formelor alternative de transport ecologic şi de a sublinia faptul că mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze.
·Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se aduc beneficii imense atât mediului cât şi sănătăţii personale.
Obiectivele campaniei:
Pentru a deveni o economie care consumă puţină energie şi poluează puţin, UE a adoptat o serie de obiective ambiţioase de climă şi energie pentru a fi atinse până în 2020. Acestea includ:
• reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră
• creşterea cu 20% a eficienţei energetice
• o cotă de 20% din consumul total de energie să fie energii regenerabile
• conştientizarea publicului cu privire la necesitatea de a acţiona împotriva poluării cauzate de creşterea traficului în mediul urban.
Acţiunile campaniei sunt orientate spre informarea populaţiei care este încurajată să înţeleagă de ce rolul mişcării şi al sportului sunt atât de importante pentru bunăstarea fizică şi mentală a cetăţenilor. Campania stimulează oamenii să participe la creşterea calităţii vieţii lor.
Acţiuni de Informare-Educare-Comunicare privind mobilitatea alternativă se desfăşoară în şcoli cu sprijinul cadrelor didactice şi al personalului medical. Populaţia şi, în primul rând, tinerii sunt încurajaţi să înţeleagă de ce rolul mişcării şi al sportului sunt atât de importante pentru bunăstarea fizică şi mentală a cetăţenilor. Campania stimulează oamenii să participe la creşterea calităţii vieţii lor.
Potrivit OMS, peste 30% dintre adulţii europeni sunt insuficient de activi din punct de vedere fizic.
Viaţa sedentară determină creşterea riscului pentru bolile cardio-vasculare, accidentele vasculare cerebrale, obezitate şi diabetul zaharat tip II. În majoritatea ţărilor europene, creşterea obezităţii a fost de 10-40% între anii 1980-1990.
Activitatea fizică aduce beneficii pentru sănătatea publică, astfel:
* reducerea cu 50% a riscului bolilor cardio-vasculare, diabetului zaharat tip II şi obezităţii;
* reducerea cu 30% a riscului hipertensiunii arteriale;
* scăderea tensiunii arteriale la persoanele hipertensive;
* prevenirea osteoporozei
Mersul pe bicicletă este activitatea ideală în lupta împotriva acestor boli.
Este recomandată o activitate fizică moderată de minim 30 minute/ zi.
O persoană care merge pe bicicletă 6 ore/ săptămână îşi diminuează riscul decesului prin boli cardio-vasculare de 4 ori comparativ cu riscul de deces pe care l-ar avea prin accidente rutiere.
Un studiu danez arată că persoanele care nu merg pe bicicletă au un risc de mortalitate cu 40% mai mare comparativ cu persoanele active.
Cum se scapă de kilograme pedalând – Slăbirea prin antrenament
Fie că mergem la serviciu cu bicicleta sau la antrenament mai serios, acest lucru determină un consum caloric. De fapt, făcând efort fizic, în acest caz prin pedalat, va fi cea mai serioasă şansă de a slăbi în mod corespunzător. În continuare, prezentăm câteva propuneri legate de ce ar trebui făcut pentru a mai pierde din kilograme, în funcţie de cât de mult pedalezi.
Dacă nu este o persoană foarte activă şi doar se plimbă ocazional cu bicicleta sau face o navetă scurtă (câţiva kilometri) de acasă până la locul de muncă, atunci un regim alimentar fără excese este suficient.
Dacă este o persoană activă care pedalează în mod regulat (2-3 ori/săptămână) atunci va trebui să acorde mai multă atenţie dietei, carbohidraţii şi proteinele fiind la loc de cinste. În acelaşi timp, a nu uita că un antrenament intens nu înseamnă că va pierde din ţesutul adipos. Este demonstrat ştiinţific că grăsimile sunt arse la 50-60% în special în cazul antrenamentelor mai lungi, de câteva ore.
Dacă, deja, este o persoană foarte activă care şi participă la întreceri în mod regulat, în mare se aplică cele de la punctul anterior. Totuşi, va trebui să adopte o dietă şi mai severă, cu alimente bogate în nutrienţi, dar sărace în calorii. A nu uita de produsele de nutriţie sportivă, batoanele şi gelurile. Acestea conţin carbohidraţi complecşi care, în timpul arderii lor, angrenează şi lipidele.
În concluzie, pe lângă o dietă echilibrată, mese la ore regulate şi excluderea grăsimilor nesănătoase din alimentaţie, antrenamentul joacă un rol important.