Inima l-a vândut morţii

Redactia
10 Min Read

A invitat-o la cafea. ,,Ţi-o fac cu caimac, aromată”, îi spunea Corneliu Vadim Tudor, Morţii, în urmă cu o săptămână. Presentimentul că se va stinge l-a inspirat şi astfel au fost scrise versurile unui ,,POEM INEDIT/ULTIMA CAFEA ”

14 septembrie. În anul 335 a luat fiinţă sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. În 2015, aceeaşi zi s-a înălţat la cer cel ce a fost scriitor, politician şi publicist român şi a deţinut funcţiile de senator şi europarlamentar. Corneliu Vadim Tudor avea 65 de ani, iar cândva se întreba cine îl va vinde. “ Privesc pe ecranul unui ecograf la organele mele interne :“Unul dintre voi mă va vinde” spun şi eu, ca Iisus , gândindu-mă care dintre ele mă va răpune…”, răspunsul l-a primit luni, inima l-a vândut.

Corneliu Vadim Tudor a decedat, luni seara, la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei, după ce în cursul zilei a fost adus în unitatea medicală pentru probleme cardiace.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Soţia sa, Doina, a povestit că, luni dimineaţa, acesta i-a spus că îi este rău şi a chemat singur salvarea. Ei nu au mai aşteptat însă sosirea echipajului, iar Corneliu Vadim Tudor a ajuns cu maşina la Spitalul Militar.

După un stop cardiac, a fost resuscitat timp de două ore, dar nu s-a mai putut face nimic.

"Multe îl supărau: problemele cu revista, cu partidul", a detaliat soţia liderului PRM.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al fondatorului PRM, Corneliu Vadim Tudor, a fost depus marţi la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală în prezenţa familiei şi apropiaţilor, iar slujba va avea loc joi, 17 septembrie, orele 12:00, tot la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, după care va fi condus pe ultimul drum la Cimitirul Ghencea Civil.

 

În politica românească a creat mereu controverse prin hotărârile pe care le-a luat spre exemplu, în ultimii ani, Corneliu Vadim Tudor a exclus mai mulţi membri care doreau schimbarea doctrinei PRM, printre care:Corneliu Ciontu, Lia Olguţa Vasilescu,Daniela Buruiană, Codrin Ștefănescu, Anghel Stanciu, Dorel Onaca, Dan Claudiu Tănăsescu (revenit în PRM în 2009). Cea mai răsunătoare plecare a fost a lui Corneliu Ciontu, considerat unul dintre cei mai de încredere oameni ai liderului PRM. I-a fost atât de apropiat încât, în martie 2005, Vadim Tudor s-a retras de la şefia partidului şi i-a predat-o lui Ciontu. Șefia acestuia a durat însă mai puţin de trei luni.

 

În iunie 2005, Vadim Tudor a revenit la conducere, iar Ciontu a fost forţat să părăsească atât preşedinţia, cât şi partidul. Odată cu el au plecat vicepreşedintele Anghel Stanciu şi zece parlamentari. După plecarea lui Ciontu, Vadim spunea despre acesta, în comunicatul de presă prin care declara că l-a dat afară din partid, că este: „electrician pensionar şi analfabet”, „care nu ştie nicio limbă străină”, ”fost activist PCR la sectorul 5”, „personaj mediocru pe care l-am instalat, provizoriu, în locul meu pentru că nu găsisem altul mai prost printre cei care îmi duceau servieta”.

În 2011, a fost acuzat de fals în declaraţii şi evaziune fiscală, conform ziarului Cotidianul şi web situl Puterea.ro.

 

Însă, tot în politică a dat dovadă şi de perseverenţă. Începând din anul 1996 a candidat la alegerile prezidenţiale, clasându-se pe locul 5 din 16 candidaţi. La cele din 2000 a ajuns în turul doi, unde a obţinut 33,17% din voturi. În 2004, a candidat la preşedinţia României şi a obţinut 12,57% din voturi. La alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie 2009, lista PRM pe care a candidat a obţinut votul a numai 540.380 români, adică 5,56% dintre votanţi.

Iar în 2014, Corneliu Vadim Tudor şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie şi conform rezultatelor finale ale alegerilor din noiembrie 2014, Vadim Tudor a obţinut în primul tur de scrutin (organizat în ziua de duminică, 2 noiembrie 2014) un număr de 349.416 voturi din numărul total de 9.723.232, situându-se pe locul 7 din 14 şi cumulând circa 3,68% din toate voturile exprimate şi validate.

 

Gura, bat-o vina!

Un personaj efervescent, cu o vastă cultură şi o gură pe măsură, Corneliu Vadim Tudor nu a evitat să facă declaraţii rasiste.

Discursul său împotriva romilor a mers până foarte departe. Ziarul său, „România Mare”, a cerut la un moment dat nici mai mult, nici mai puţin decât exterminarea acestora, alături de „jidani şi unguri”.

După crima săvârşită de Romulus Mailat în Italia, a declarat: „În ce priveşte scandalul asasinării soţiei unui amiral italian de către un ţigan originar din judeţul Sibiu declar în mod răspicat: italienii au perfectă dreptate, aşa ceva reprezintă o barbarie fără margini şi ne face ţăndări imaginea în lumea întreagă.Rog, totuşi, să nu se utilizeze cuvântul „român”, fiindcă nemernicul nu e român, ci ţigan!”.

Tot păcatele limbii dezlegate i-au adus acestuia şi o amendă. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a amendat pe Vadim Tudor cu 3000 de lei pentru că a numit-o „prostituată” în repetate rânduri pe fosta candidată la parlamentare Anca Cârcu. Pe 30 aprilie 2014, Tribunalul Bucureşti a decis, ca acesta să-i plătească daune de 1.000 de lei şi să publice sentinţa în două publicaţii: Tricolorul şi România Mare.

Însă, nu doar vorba multă şi patriotismul conturează omul, Vadim Tudor, ci şi cuvintele aşternute în operele sale.

A publicat 32 de cărţi, din care volume de poezie şi publicistică, unele editate şi în franceză, engleză şi arabă, şi a scris piese de teatru. A scris împreună cu Sergiu Nicolaescu scenariului filmului Triunghiul Morţii, regizat de Nicolaescu.

 

Ultimele versuri scrise de poetul Vadim au fost făcute în seara de 6/7 septembrie.

 

POEM INEDIT
ULTIMA CAFEA

Hai, Moarte, să bem o cafea
Ţi-o fac cu caimac, aromată
Mai leapădă-ţi coasa cea grea
Şi mantia asta ciudată.

Te rog să iei loc în fotoliu
Nu mă supără dacă fumezi
După cine eşti, Moarte, în doliu?
De ce tot suspini şi oftezi?

E foarte fierbinte cafeaua
Nu te grăbi, că te frigi
Mai lasă-mi pe cer, încă, steaua
Dacă eu am să mor, ce cîştigi?

Ai venit să mă iei în persoană
Prea mare onoare îmi faci
Din toată specia asta umană
Numai pe mine mă placi?

Hai să-ţi ghicesc în cafea
E bine să ştii ce te-aşteaptă
O cumpănă grea vei avea
Dar tu te descurci, eşti deşteaptă.

Eşti tot timpul în criză de bani
Aici, te asemeni cu mine
De ce să fim noi duşmani?
Eu te-nţeleg cel mai bine.

Lumea te aplaudă de departe
În zvon de coridă, olé!
Fii bună şi-ntoarce-te, Moarte
Să văd: după tine ce e?

Acum eşti captivă la mine
Am vrut să-ţi arăt, draga mea
Că nu-mi este frică de tine:
Ţi-am pus şoricioaică-n cafea.

(Corneliu Vadim Tudor)

 

În urma sa nu au rămas doar operele sale, ci şi oameni care l-au apreciat. Andrei Dina este un tânăr de 25 de ani din Craiova ce îi regretă trecerea în nefiinţă. Era mic atunci când l-a întâlnit prima dată pe Vadim. În urmă cu 15 ani s-au aflat în aceeaşi telecabină. Andrei se afla cu colegii de clasă în tabără, iar după ce au coborât învăţătoarea le-a povestit cine este Corneliu Vadim Tudor. Timpul a trecut, copilul de 10 ani din telecabină are acum 25, iar odată cu anii a crescut şi admiraţia sa pentru Corneliu Vadim Tudor, ,,un om complex”.

În semn de rămas bun, Andrei Dina a scris câteva versuri.

 

Gândesc, privesc acum puţin timid
Printre ulucile de piatră sacră
Ale gardului ce l-ai croit fugind
De-o viaţă liniştită şi acră.

Se zăresc lupte cu coloşii
Bărbia-ntotdeauna sus
Că n-au ajuns încă hidoşii
Să fie bravi, pâna-i apus…

Patriotismul şi credinţa
Ce-ţi circulau ţie prin vine
E musai să rămână-n fiinţa
Din ţara ce o ai cu tine.

Pe alţii-i văd cum salivează
Cum balele le curg şiroaie
Și ne promit că ne salvează
Cu chipuri de martiri pe-o foaie

Și la străini o să ne-ajungă ţara
Căci un străin ne conduce acum
Cât timp îi va cânta fanfara
Îmi e şi frică să ies pe drum

De ce-ai plecat aşa devreme?!
Enciclopedicul nostru tribun
Cu gânduri duse în extreme
Și exprimare dură, de nebun.

Acum pe Dumnezeu îl ai aproape
Deşi îl găsisei de multă vreme
Să-i multumeşti şi pentru munţi, şi pentru ape
Și pentru că ne-a dat doar foarte mici probleme.

 

 

 

 

 

Share This Article