Olguţa Vasilescu a scăpat de o acuzaţie. Nu a plagiat

Redactia
3 Min Read

Consiliul Naţional de Etică a publicat vineri verdictul în cazul tezei de doctorat a primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Consiliul precizează că totalul elementelor plagiate reprezintă sub 5 la sută din volumul lucrării, iar acuzaţiile de plagiat nu se susţin, potrivit ştiriletvr.ro.

Comisia de Etică şi Şcoala Doctorală a Facultăţii de Sociologie a Universităţii din Bucureşti au cerut anul trecut un raport privind lucrarea Olguţei Vasilescu. Referatul arăta "existenţa în cuprinsul tezei a unor pasaje neatribuite conform normelor academice, precum şi faptul că un capitol al tezei, al VII-lea, este preluat integral de pe internet, fiind vorba de un text care nu are autor. Deoarece autoarea tezei de doctorat, doamna Lia Olguţa Vasilescu, a ocupat şi ocupă funcţie de demnitate publică, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a transmis cazul spre soluţionare către Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI)", se arată în raport.

În urma verificărilor, CNECSDTI a constatat: "Elementele listate ca „detectate” în sesizare şi, drept urmare, declarate a fi suspectate de plagiat se regăsesc sub forma unor grupări de cuvinte disparate care nu reprezintă formulări de idei, concepte, etc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ele constituie, de regulă, o concentrație inferioară unui volum procentual de 1% din întregul text al Tezei de Doctorat.

Textul apărut pe internet şi folosit ca bază a analizei de plagiat reprezintă, de fapt, o postare proprie a Dnei Dr. Lia Olguța Vasilescu preluată de dumneaei din Teza proprie de doctorat, data postării fiind ulterioară datei de susținere a Tezei. Drept urmare, acest text, care constituie şi o parte principală în formularea acuzației, nu poate fi considerat ca bază incriminatorie de plagiat", arată sursa citată.

Olguţa Vasilescu a susţinut în 2007 teza de doctorat „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, în cadrul Facultăţii de Sociologie a Universităţii Bucureşti.

“Am lucrat o teză de doctorat de care sunt mândră, ani de zile, cercetând un sociolog interzis decenii la rând şi prezentând pentru opinia publică tezele celui care a inventat " teoria elitelor". In plus, am tradus "Tratatul de sociologie generală" de Vilfredo Pareto, din italiană, cuprinzând aproape 2.000 de pagini. O muncă pentru care nu am primit niciun fel de apreciere de la şcoala românească de sociologie, ci dimpotrivă, am fost batjocorită pe parcursul unui an întreg”, a scris Olguţa Vasilescu pe Facebook, potrivit evz.ro.

 

 

 

Share This Article