Lăcașuri de cult. Mănăstirea Cămărăşeasca

Redactia
2 Min Read

Mănăstirea Cămărăşeasca, ctitorie a boierilor gorjeni Cămărăşescu, este aşezată pe malul drept al râului Gilort, la nord-est de Târgu Cărbunesti. A fost construită în jurul anului 1780 în timpul voievodului Alexandru Ipsilanti şi reînfiinţată în 1994. 
Pe vremuri, a servit ca cetate de apărare împotriva cotropitorilor şi ca loc de refugiu al boierilor atunci când erau atacaţi de turci şi haiduci. 
Tradiţia spune că din pronaos pornea un tunel subteran prin care, în caz de pericol, se putea ajunge pe malul drept al Gilortului. Acesta s-a surpat în anul 1946, dar urmele se mai văd şi astăzi. 
Construcţia este masivă, zidurile au o grosime de până la un metru, cămăruţele sunt în turla de lângă clopotniţă, una fiind pentru locuit (cu cuptor şi vatră), iar cealaltă pentru păstrat proviziile. Biserica monahală este construită în formă de corabie, în stil brâncovenesc, cu arcade în forma de semicerc. Are o singură turlă, aşezată deasupra pronaosului, aceasta fiind o caracteristică a sfârşitului de secol XVII.
A fost înzestrată de către boieri cu cărti şi obiecte de cult, care însă au fost furate de-a lungul timpului. În 1920, Nicolae Iorga a vizitat mănăstirea şi, impresionat de tezaurul ei artistic, a semnalat acest lucru Comisiei Monumentelor Istorice, care a şi declarat-o monument istoric.  
Mănăstirea Cămărăşeşti este o  mănăstire de maici şi are posibilităţi de cazare. Traseu de acces: din DN67 Târgu Jiu-Rm. Vâlcea/ în loc. Scoarţa (km 17) la dreapta, DN67B 8 km, stânga în Târgu Cărbuneşti, 1,5 km.

Distribuie acest articol