Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este chemat la discuţii de Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor pentru a discuta problema secetei din ţară. Până în momentul de faţă Guvernul nu a luat nicio măsură în ceea ce priveşte pierderile pe care fermierii mici şi mari le vor avea din cauza secetei din această vară. Mare parte din producţia agricolă este compromisă, iar fermierii riscă să nu îşi scoată nici măcar investiţia.
După cum aţi văzut, Guvernul este iar surprins că a venit seceta, deşi, din luna iunie, agricultorii au tras semnale clare de alarmă cu privire la această situaţie. Probabil că la toamnă Guvernul va fi surprins, iar, de inundaţii. Toate prognozele au sugerat faptul că, după trei ani foarte buni pentru agricultură, urmează şi perioade secetoase. Mai mult, este posibil ca seceta să afecteze agricultura şi în anii următori, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, Nini Săpunaru, vicepreşedinte PNL şi preşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, informează MEDIAFAX.
În condiţiile în care nu există un sistem de irigaţii care să acopere toată producţia agricolă din ţară, ministrul Agriculturii nu a luat nicio măsură în acest sens. Săpunaru a mai spus că, pentru însămânţarea de noi culturi, este nevoie de irigaţii.
”Săptămâna viitoare, în calitate de preşedinte, voi convoca Comisia pentru agricultură pentru a pune în discuţie situaţia creată de seceta dezastruoasă din acest an şi, în acest context, vom dezbate şi lipsa de soluţii din partea Guvernului. Vom convoca atât Ministerul Agriculturii, cât şi asociaţiile de producători”, a afirmat Nini Săpunaru,
Ședinţa anunţată de Săpunaru va avea loc marţea viitoare, de la ora 10.00.
Cu o soluţie a venit Diana Pavelescu, secretar al Comisiei de agricultură a PNL, afirmând că pentru a fi combătute efectele secetei ar trebui realizată o evaluare a pagubelor produse în regim de urgenţă. Pe baza acestor estimări fiecare agricultor ar urma să primească o anumită sumă în baza acestor pagube.
Totodată, seceta va afecta şi consumatorii, deoarece preţul furajelor va creşte , la fel ca şi cel al cerealelor, după cum a mai spus Pavelescu.
La începutul săptămânii, Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii afirma după o întâlnire avută cu reprezentanţi ai agricultorilor, despăgubirile pentru fermierii mari şi mici vor fi acordate diferenţiat, penrtru fermierii mari fiind nevoie de o aprobare a Comisiei Europene. Totodată, ministrul a spus că o evaluare exactă în ceea ce priveşte daunele provocate de secetă nu a fost făcută.
"Estimăm că răspunsul Comisiei Europene – pentru a acorda aceste scheme de la bugetul de stat – va veni în câteva luni de zile, iar imediat după aceea vom acorda aceste despăgubiri, dar cel mai probabil la începutul anului 2016. Lucrăm la documentele pregătitoare, astfel încât să notificăm şi să solicităm şi Comisiei Europene un ajutor, în speranţa că vom primi, Dacă nu vom primi, există deja un angajament al Guvernului pe cele două scheme la care am făcut referire”, a spus Constantin, informează MEDIAFAX.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, declara pentru MEDIAFAX, la începutul lunii august, că seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, a cauzat producătorilor pierderi de peste două miliarde de euro, reprezentând investiţii nerecuperabile, şi va duce la majorarea preţurilor produselor româneşti, în perioada următoare.
Culturi afectate în totalitate, în Dolj
Dacă ne referim la judeţul Dolj, peste 10.000 de hectare au fost afectate din cauza lipsei precipitaţiilor din ultima verme, după cum afirmă reprezentanţii Direcţiei Agricole Dolj. Cele mai afectate sunt culturile de porumb, floarea-soarelui şi soia. Există totuşi şi suprafeţe de pe care se poate recolta, la floarea-soarelui se estimează la 1.200 kg per hectar. Majoritatea culturilor sunt afectate în proporţie de 60-80 %, însă sunt şi culturi calamitate, afectate în totalitate.
“Culturile afectate de secetă până ieri (n.r.-marţi) depăşeau 10.000 de hectare, în comunele Carpen, Goieşti, Calopăr, Bulzeşti, Mischii, Melineşti, Greceşti, Giubega, Negoi, Sadova, în general situaţia este mai critică în zona de Nord unde sunt culturi calamitate, respectiv Goieşti, Bulzeşti, Mischii, Melineşti, Greceşti. Oricum fenomenul se extinde din moment ce persistă canicula şi seceta pedologică şi atmosferică, automat suprafeţele vor fi afectate. Federaţia OUAI a irigat Măceş, Segarcea, Bârca, Padea, Gighera, Măceşu de Sus. Au irigat cultura de porumb pe o suprafaţă de 34.861 de hectare. Această organizaţie este în Nedeea-Măceşu. Datele sunt preluate de la ANIF în data de 10.08.2015. Mai este Organizaţia Calafat-Băileşti şi au irigat pe Maglavit, Moţăţei-Gară, porumb, 17.300 hectare şi soia, o suprafaţă mai mică”, a declarat la saptămâna trecută ing. Liliana Săvulea, director executiv Direcţia Agricolă Dolj.
În condiţiile date, agricultorii nu au decât să aştepte deciziile luate de Guvern care vin destul de târziu. În ceea ce îi priveşte, agricultorii pot decât spera că vor primi compensaţii băneşti care să le acopere pagubele din acest an produse de secetă.