Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat pe pagina personală de Facebook, faptul că în această săptămână urmează să aibă o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi ai medicilor, dar şi cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, în vederea găsirii de soluţii pentru a majora salariile medicilor. Asta şi pentru că medicii au anunţat că sunt gata de grevă, înfiinţând un grup pe Facebook în acest sens, grup care a adunat deja peste 18.000 de persoane.
"Am observat, analizat şi dezbătut problema salariilor medicilor şi a personalului medical în fiecare zi de când sunt la minister. Am văzut în aceste zile reacţia medicilor şi voi face tot posibilul că meseria aceasta să primească respectul cuvenit", scrie Nicolae Bănicioiu pe Facebook.
Totodată, ministrul Sănătăţii spune că, din postura de medic este alături de colegii săi, care lucrează zi de zi pentru binele tuturor pacienţilor, în condiţii şi cu salarii care nu reflectă importanţa medicilor şi a personalului mediu sanitar. Acesta mai afirmă că ştie câtă muncă şi dăruire trebuie zi de zi, ora de oră, depuse de medici pentru a-şi îndeplini nobila misiune.
"Ca ministru, am luptat şi am reuşit, cu sprijinul premierului Victor Ponta şi al colegilor mei, să deblocăm posturi, să redeschidem spitale închise de cei care acum vin cu soluţii miraculoase, dar care nu au făcut nimic cât au fost la guvernare. Am reuşit să majorăm veniturile la 1 ianuarie 2015 pentru 300.000 de oameni din sistemul sanitar, dar mai sunt multe de făcut. Să nu uităm că Ministerul Sănătăţii a propus modificarea legii Sănătăţii pentru scoaterea medicului de sub statutul de funcţionar public! Chiar dacă Înalta Curte a decis că medicii sunt funcţionari publici, sunt convins că împreună cu toate puterile statului, vom găsi o soluţie pe care medicii o merită, pentru că fără un sistem sanitar dezvoltat nu putem evolua ca naţiune", mai spune Bănicioiu.
„Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!"
Acesta este numele grupului înfiinţat pe Facebook prin care medicii din ţară doresc să atragă atenţia asupra faptului că salariile sunt nemulţumitoare, iar din această cauză cadrele medicale părăsesc masiv ţara.
Totodată, a fost iniţiată şi o petiţie online care a adunat deja peste 2.500 de semnături. Petiţia se intitulează „Cerem Mărirea Salariilor Tuturor Medicilor în ROMÂNIA!” şi are aceeaşi descriere ca şi grupul de pe Facebook. Prin aceste două acţiuni medicii doresc să se ştie că:
„- Nu vrem şpagă! vrem ca societatea să recunoască eforturile noastre şi să le recompenseze după merit! Nu am ales cariera medicală cu gândul la şpagă, ci pentru a salva vieţi şi pentru aceasta am făcut şi facem sacrificii, de care nu ne plângem, pentru că nimic nu se compară cu satisfacţiile oferite de salvarea de vieţi!;
– Nu mai vrem să asistăm la degradarea climatului de lucru, a relaţiei medic – pacient!;
– Nu mai vrem să fim complicii celor care nu doresc redresarea sistemului sanitar!;
– Nu mai vrem să ”cârpim” actul medical pe motiv că : "merge şi aşa” ! NU MAI MERGE! Atentăm la viaţa pacientului dacă acceptăm improvizaţii în diagnosticul şi tratamentul bolilor!;
– Nu vrem să facem rabat de la principiile de diligenţă, competenţă, prudenţă din Codul Deontologic al medicilor din ţara noastră!;
– Nu mai vrem să fim agresaţi fizic şi verbal când încercăm să salvăm vieţile pacienţilor noştri!;
– Nu mai vrem ca opiniile noastre să fie ignorate de decidenţi! A le ignora înseamnă complicitate la încălcarea drepturilor pacientului!".
Cei care au semnat petiţia au lăsat şi comentarii, nemulţumiţi de faptul că un şofer de autobuz câştigă mai mult decât un medic.
"Pentru că este anormal să am salariu cu 600 lei mai mare decât infirmiera şi mai mic decât al şoferului de autobuz. Pe lângă faptul că suntem funcţionari publici şi nu ne comportăm asemeni lor, ar fi interesant să facem o analiză paralelă între numărul angajaţilor ANAF din România care colectează taxe şi impozite de la populaţie şi numarul şi salariile celor care au grijă de populaţii care susţine statul. Cu respect", a scris unul dintre susţinătorii petiţiei..
"Dorim să fim respectaţi şi să muncim în ţară fără a fi călcaţi în picioare!!!!", scrie un alt medic nemulţumit.
O studentă la medicină a semnat şi ea această petiţie, afirmând că nu doreşte să îşi facă bagajele şi să plece să lucreze în străinătate, departe de familie, iar alt stat să aibă grijă de necesităţile ei fireşti.
"E pentru viitorul meu, al viitorilor mei pacienţi ROMÂNI, e pentru viitorul nostru Acasă!", spune tânăra.
Alţii au semnat pentru că doreau de multă vreme „să se pornească tăvălugul”.
"Am semnat pentru că aşteptăm de mult timp să se pornească tăvălugul. Nu putem suporta la infinit umilirea statutului de medic, dispreţul politicienilor, jignirile populaţiei manipulate de media şi nu în ultimul rând implementarea unor legi aberante care pur şi simplu ne pun libertatea în pericol. Îmi doresc să-mi fac meseria în condiţii de secol 21, respectată pentru ce fac, retribuită pe măsura importanţei muncii mele", scrie un alt medic nemulţumit.
Astfel, dacă în următoarea perioadă nu se va găsi o soluţie pentru ca personalul medical să primească salarii mulţumitoare, s-ar putea ca aceştia să apeleze la grevă generală ca formă de manifestare.