De azi, omenirea trăieşte pe credit

Redactia
2 Min Read

Populaţia globului a consumat până la 13 august 2015 resursele pe care planeta le poate produce fără a compromite procesul de dezvoltare durabilă, susţine organizaţia neguvernamentală Global Footprint Network, atrăgând atenţia că, de joi, omenirea începe să trăiască 'pe credit', scrie 'La Libre Belgique'.

'Ziua depăşirii' ('Earth Overshoot Day') este un concept elaborat de think tank-ul britanic 'New Economics Foundation', calculat anual de organizaţia internaţională Global Footprint Network.  Această dată apare tot mai devreme în calendar: în 1993, a fost la 21 octombrie, în 2000 era la începutul lunii octombrie, în 2014 la 20 august, iar în 2015, la 13 august.

Calculul se bazează pe raportul dintre două aspecte esenţiale: cererea omenirii în materie de resurse, numită amprentă ecologică (Ecological Footprint), şi capacitatea planetei de a răspunde la această solicitare, denumită biocapacitate. Ziua depăşirii este data de la care consumul de resurse depăşeşte posibilitatea planetei de a-şi reface resursele şi de a absorbi deşeurile, cum ar fi emisiile de gaz de seră.

În acest context,  Global Footprint Network trage în fiecare an un semnal de alarmă referitor la consecinţele pe care le are acest consum în exces a resurselor: creşterea concentraţiei de CO2 în atmosferă, care duce la schimbări climatice, reducerea resurselor de apă, despăduriri, pierderi în privinţa biodiversităţii. Prin urmare, organizaţia pledează pentru măsuri viguroase pentru stoparea acestei tendinţe.

'Earth Overshoot Day' se referă la situaţia întregului glob, dar între regiuni şi ţări există diferenţe foarte mari, după cum arată o hartă interactivă (cu date din 2011) de pe portalulwww.footprintnetwork.org. Potrivit acesteia, Canada, statele din Peninsula Scandinavă, Rusia, Ţările Baltice, Australia, cea mai mare parte a Americii de Sud şi unele state din Africa pot fi catalogate drept 'creditori', biocapacitatea lor fiind cu 150 % mai mare decât amprenta lor ecologică. La polul opus se situează SUA, China şi mai multe state europene, 'debitorii', a căror amprentă biologică este cu 150 % mai mare decât biocapacitatea. România, ca şi Bulgaria, se numără printre 'creditori'.

AGERPRES

Distribuie acest articol