Global Village sau Satul Global este un eveniment unde au fost prezentate țări din întreaga lume, de către traineri internaționali veniți în Craiova în baza proiectelor AIESEC. Nu mai puțin de 8 internaționali au fost prezenți miercuri seara, în mall-ul din Bănie pentru a împărtăși cu cei curioși elemente din cultura lor. Diversele tradiții, obiceiuri, feluri de mâncare și diferitele reprezentații au fost principala atracție a evenimentului. La eveniment au participat atât membri AIESEC, părinţi ai elevilor care fac parte din programele AIESEC, dar și trecători curioși care au gustat puţin multiculturalism în miez de vară.
“Ca de fiecarce dată, organizăm evenimentul Global Village, care are loc de două ori pe an, iarna și vara. Vara aecasta avem opt studenți internaționali din șase țări. Grecia, Pakistan, Georgia, SUA, Brazilia și Hong-Kong. Internaționali au venit în baza celor două proiecte pe care le-am întreprins în această vară. Unul dintre ele este Experience Around the Word, proiect întreprins cu copiii de la centrele de plasament și Grow, un proiect cu tradiție care este adresat elevilor de liceu. Organizăm acest eveniment pentru a le oferi șansa și craiovenilor pentru a cunoaște acești tineri minunați care au venit într-un stagiu de voluntariat. Totodată dorim să aducem un plus de cunoștințe despre cultură și alte tradiții din alte țări și alte continente pentru localnici și de a apropia tinerii de multiculturalitate”, a declarat Alexandra Șuțu, purtător de cuvânt al AIESEC, filiala Craiova.
Oamenii prezenți la acea oră în mall au fost foarte încântați și dornci să guste din mâncărurile tradiționale ale studenților internaționali, dar și să stea de vorbă cu aceștia.
“Mi se pare o idee frumoasă a acestor tineri. Să aducă străini să ne cunoască locurile, să cunoască orașul nostru. Avem ce arăta, mai ales de când în centru s-a făcut ce s-a făcut. Nu știu eu engleză, dar m-am înțeles prin semne cu ei. mi-au dat să gust câteva specialități de-ale lor. Mi-au plăcut”, a spus doamna Ana.
Un tânăr, prezent și el în mall în acea perioadă s-a bucurat de prezența tinerilor internaționali pentru a-și mai exersa limba engleză.
“Da, e plăcut să vezi astfel de evenimente. Am vorbit cu ei în engleză și sunt surprins că încă mai pot înțelege. Am gustat un soi de alge, nu pot să spun că mi-a plăcut prea tare, dar poate că nu sunt eu obișnuit cu ele. Dacă aș fi avut mai mult timp la dispoziție, aș mai fi stat de vorbă cu ei”, a spus Radu.
Întrebată despre cum se simt trainerii internaționali veniți de pe mai multe continente în orașul nostru, Alexandra Șuțu, purtătorul de cuvânt al organizației a afirmat că ei sunt foarte incântați de orașul nostru, cât și de oameni.
“Studenții internaționali sunt foarte încântați. AIESEC Craiova este renumită în România și chiar și în străinătate ca fiind un local foarte primitor. Majoritatea studenților străini care vin aici, vin pe baza recomandărilor venite de la alți colegi de-ai lor care au fost aici. Le place foarte mult Craiova, le plac oamenii, le plac românii pentru că sunt foarte deschiși și primitori. Se poate spune că AIESEC Craiova a pus orașul nostru pe harta lumii. După cum am mai spus, majoritatea studenților care vin aici ne recomandă mai departe când se întorc în țările lor. În special brazilienii fac asta. Cred că unul dintre motive este și acela că sunt destul de apropiați de noi și ca tradiții și ca fel de a fi”, a spus Alexandra Șuțu.
AIESEC este o asociație studențească globală, non-guvernamentală, independentă, non-profit, condusă de studenți sau proaspăt absolvenți ale unei instituții de învățământ superioar. AIESEC este prezentă în peste 2.100 de universități, 110 țări și teritorii și are ca scop dezvoltarea abilităților de leadership ale membrilor săi. În Craiova asociația a fost înființată în 1991 de către un grup de studenți care au văzut potențialul AIESEC la nivel global și l-au implementat și în orașul nostru cu ajutorul AIESEC Austria.