sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Cu macaraua printre terase…

Se știe, de mai mult timp, că lucrările la Centrul Istoric se vor încheia în această toamnă, însă nu este normal ca lucrările să fie deasupra teraselor, iar oamenii să fie afectați. 

Deși la prima vedere totul pare în regulă, nu este deloc așa și craiovenii se plâng de faptul că nu pot să stea liniștiți la terase. 
“Când am venit aici, cei cu macaraua erau mai departe. Într-adevăr, este un risc, însă nu avem ce să facem. Am venit să stăm cu prietenii și nu este normal să plecăm de aici pentru că se lucrează, în plus trebuia să se facă și un spațiu delimitat să se vadă că se lucrează. Să nu poată oricine să treacă pe acolo”, a afirmat Alina Mihai, de 34 ani, din Craiova. 
Și alți oameni erau nemulțumiți și speră să se termine cât mai repede aceste lucrări. 
“Este foarte periculos să treci pe aici, dar să mai și stai la terasă. Eu nu știam că este așa, dacă știam evitam această zonă. Nu este normal ceea ce se întâmplă. Autoritățile ar fi trebuit să impună să delimiteze cumva zona, să nu fim noi expuși. Firesc, terasele nu se pot închide pe perioada lucrărilor, mai ales că văd că sunt pline. Nu înțeleg de ce unii oameni se complac să stea într-o asemenea situație, când sunt destule terase în centru”, a punctat și Radu Iacunovici, de 42 ani, din Craiova.
Probleme nu sunt doar în centrul urbei. Zilele trecute, jurnaliștii cotidianului nostru au prezentat alte locații unde nu sunt semnalizate lucrările, în cartierul 1 Mai. 
Pe de altă parte, reprezentanții IPJ Dolj au dat și o serie de amenzi. Polițiștii au sancţionat o societate comercială  cu amendă în cuantum de 3.150 lei, întrucât a efectuat lucrări de reabilitare pe Calea Bucureşti şi nu a asigurat întreţinerea corespunzătoare a părţii carosabile pentru desfăşurarea în condiţii optime a traficului rutier. 
O altă societate comercială a fost sancţionată cu amendă de 2.205 lei întrucât a efectuat lucrări de montare linii electrice subterane pe Calea București şi nu a respectat condiţiile stabilite prin acordul Biroului Rutier, în sensul că lucrările au ocupat în întregime trotuarul, iar societatea nu a creat un culoar pentru circulaţia pietonilor semnalizat corespunzător. 
A treia societate comercială sancționată a efectuat lucrări de reabilitare a căii de rulare a tramvaiului pe Calea Bucuresti şi nu a semnalizat lucrările efectuate pe banda 2 a sensului de ieşire din oraş către Balş, la intersecţia cu strada Grigore Pleşoianu, fiind amendată tot cu 2.205 lei. 

A apărut a doua statuie în Centru Istoric

Policlinica Buna Vestire Craiova

Revenind la Centrul Istoric, reamintim că a fost dat în folosință la mijlocul lunii mai, însă se știa de atunci că totul este provizoriu, lucrările urmând să se încheie în luna octombrie. Până la mijlocul lunii mai s-a încheiat prima parte a proiectului – cea care s-a făcut cu o finanţare de 14 milioane de euro de la UE, de către firma Recon. 
„Şi noi mai avem nişte demolări, şi proprietarii mai au de lucru la câteva faţade, dar, în orice caz, la sfârşitul acestei veri ne vom prezenta cu cartea noastră de vizită. Din estimările noastre, prin august-septembrie vom avea definitiv Centrul Istoric al Craiovei”, a afirmat primarul Lia Olguţa Vasilescu, la mijlocul lunii mai.
Zilele trecute a apărut o nouă statuie, în care “doamna“ de bronz a artistului Ioan Bogdan din Alba Iulia, stă rezemată de o umbrelă. Creaţia face parte din cele cinci statui care vor împodobi centrul istoric al Craiovei. Statuia care reprezintă o doamnă din anii 1900 este a doua care apare în centrul vechi după ce, în urmă cu câteva săptămâni, a apărut Băiatul cu Ziare. 
Toate cele cinci opere de artă vor fi plasate în Piaţa Buzeşti. Statuile sunt în mărime naturală. Pe timp de noapte, reflectoarele din paviment vor lumina artistic lucrările de artă. Pe lângă cele două statui, în scurt timp vor mai apărea: “Un trecător rătăcit”, „Un flaşnetar” şi “Neica Ion, rătăcit în centrul Craiovei”.
Realizarea statuilor se face pe fonduri europene, suma alocat de Uniunea European acestui proiect fiind de 790.825 de lei fără TVA. 

 

Politica