Mehedinţi: RAAN aşteaptă, precum mortul colacul, banii guvernamentali!

Redactia
6 Min Read

Oprirea activităţii Regiei din lipsă de resurse ar însemna un pericol imens, dată fiind cantitatea uriaşă de substanţe periculoase existente pe raza Combinatului de Apă Grea, existând riscul apariţiei unor avarii majore :scăpări de hidrogen sulfurat în atmosferă cu apariţia de incendii, explozii, accidente umane, efecte transfrontaliere, cauzate de o eventuală întrerupere a alimentării cu abur şi energie electrică

RAAN trebuie să achiziţioneze în continuare cărbune pentru Termocentrala de la Halânga, cea care asigură aburul tehnologic necesar funcţionării Combinatului de Apă Grea. Ori în momentul de faţă, RAAN datorează Complexului Energetic Oltenia suma de 128.582.978 lei pentru cărbunele energetic livrat. Specialiştii spun că procesul de oprire a producţiei de apă grea trebuie să se facă în mod controlat, având în vedere că în instalaţiile de producere a apei grele se vehiculează zeci de tone de hidrogen sulfurat, gaz letal şi exploziv, ce trebuie ars în condiţii speciale pentru evitarea producerii de accidente grave şi a poluării mediului, cu efecte catastrofale asupra sănătăţii populaţiei din zonă, dar şi din zonele transfrontaliere. „Stocul de cărbune existent, contractele de furnizare cărbune şi alte materii prime aflate în derulare şi resursele financiare de care dispune regia la acest moment asigură funcţionarea regiei până la aproximativ 5 august 2015”, se arată în acest document. Încasările curente ale regiei sunt de aproximativ 100 mii de lei pe zi din activitatea de termoficare şi din vânzare de energie electrică, iar necesarul regiei pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă este de minim 500 mii lei pe zi.

 Banii alocaţi  sunt, dar încă nu vin

Policlinica Buna Vestire Craiova

 Liderul de sindicat de la Termocentrala Halânga (sucursală RAAN), Alexandru Tănase, spune că suma de 25 de milioane de lei necesară continuării activităţii a fost repartizată la Ministerul Afacerilor Interne, dar nu a fost deblocată. „Acum suntem într-o situaţie presantă, neapărat banii aceştia trebuie să ajungă la regie până cel târziu în 8-9 august. Dacă nu, iar suntem în pericol, cum, de altfel, am fost în toată această perioadă cu sabia deasupra capului. Mai avem cărbune ca să funcţionăm doar până în data de 10 august, păcura şi ea este la limită”, a declarat Alexandru Tănase. În acelaşi raport se mai arată că oprirea activităţii regiei din lipsă de resurse ar însemna un pericol imens dată fiind cantitatea uriaşă de substanţe periculoase existente pe raza Combinatului de Apă Grea, existând riscul aparţiei unor avarii majore (scăpări de hidrogen sulfurat în atmosferă cu apariţia de incendii, explozii, accidente umane, efecte transfrontaliere), cauzate de o eventuală întrerupere a alimentării cu abur şi energie electrică. „În cazul opririi activităţii regiei din lipsă de resurse, trebuie avute în vedere următoarele aspecte: imposibilitatea opririi imediate a instalaţiilor de producere a apei grele din cauza existenţei pe amplasament a unor mari cantităţi de substanţe periculoase (toxice, inflamabile, explozive, corozive) – instalaţia de schimb izotopic GS cu noxa (H2S) în cantitate de 170 tone, depozitul de propan cu noxa (C3H8) în cantitate de 35 tone, depozitul de chimicale cu substanţele periculoase NaOH şi H2SO4, în cantităţi de 160 tone, respectiv 30 tone, depozit de hidrogen sulfurat cu noxa (H2S) în cantitate de 24 tone”, se arată în raportul administratorului judiciar. În 1994, la Combinatul de Apă Grea, s-a produs o avarie energetică, cu consecinţe grave asupra sănătăţii oamenilor, 10 angajaţi fiind intoxicaţi cu hidrogen sulfurat, iar patru oameni au decedat.

Finiş! Planul de disponibilizare, aprobat!

În şedinţa creditorilor din 27 iulie s-a aprobat planul de disponibilizare, astfel, începând cu data de 1.10.2015 vor fi disponibilizaţi 1.525 de salariaţi, iar începând cu data de 31.03.2016, 520 de salariaţi. În primele 12 luni, cei 1.525 de angajaţi vor primi câte 1.740 de lei pe lună ca venit lunar de completare, iar pentru alte 12 luni câte 1.200 de lei. De aceleaşi sume vor beneficia şi angajaţii disponibilizaţi în etapa a doua. Venitul mediu de completare este egal cu diferenţa între indemnizaţia de şomaj şi salariul mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie. Venitul de completare este acordat lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, respectiv pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 -10 ani, pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 şi 15 ani, pe 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 şi 25 de ani, şi pe 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de peste 25 de ani.

Share This Article