Construcţia noului stadion din Bănie va începe pe 20 august. Noul Complex Sportiv va fi gata la sfârşitul anului 2016. Cel puţin, aşa prevede contractul de execuţie a lucrărilor.
Reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii, ai firmei constructoare care va executa lucrările noului stadion din Bănie, alături de primarul oraşului Lia Olguţa Vasilescu au prezentat, joi,varianta finală a proiectului noii arene sportive. Stadionul va fi în conformitate cu standardele UEFA 2020, după cum anunţă constructorii. Cristian Mănuţiu, directorul executiv zonal C-ONA, firma câştigătoare a licitaţiei pentru ridicarea arenei, a explicat cum va arăta stadionul şi ce va conţine.
Zonă de promenadă pentru vizitatori
Stadionul va dispune de hotel, restaurant, iar accesul se va face cu control acces, pe bază de turnichete, dar şi prin recunoaştere facilă. Directorul firmei constructoare a specificat că noul stadion va fi mult mai optimizat. Stadionul va avea cinci etaje, iar sub el se va construi o parcare de 200 locuri.
„A pornit de la un studiu de fezabilitate, cu un concurs de soluţii câştigat şi aprobat de CNI, acel stadion porneşte de la tradiţia stadionului Oblemenco, un stadion cu foarte mare tradiţie, care a însemnat foarte mult pentru fotbalul românesc, dar care a devenit din păcate depăşit de normele şi cerinţele fotbalului actual. Acesta se integrează acum foarte bine într-un ansamblu sportiv născut în jurul Sălii Polivalente şi a stadionului nou,inclusiv cu stadionul de atletism la care deja au început lucrările şi se pot vedea începuturile. Noul stadion se integrează în acest ansamblu, se consacră o siluetă puternică, ovală, care face mult mai atractiv spaţiul din zona Sălii Polivalente şi care face trecerea de la un stadion vechi spre un stadion modern după ultimele cerinţe ale regulamentului FIFA şi UEFA. Astfel, s-a studiat cu foarte mare atenţie zona, s-a dorit prin studiul de fezabilitate şi soluţia pe care o propunem astăzi o acoperire a întregului tribunelor stadionului, s-au reconfigurat puţin toate părţile structurale, pentru optimizarea structurii şi arhitecturii. Axele structurale au fost distribuite un pic diferit în dorinţa de a avea cât mai multe elemente repetabile, s-a remodelat acoperişul, s-au corectat tribunele conform normele UEFA, s-a optimizat accesul şi stadionul s-a elevat cu aproximativ 70 centimetri.În faţa stadionului, tribunei S, spre peluza sud va fi o promenadă, de întâlnire şi vizitare a acestui stadion, va avea un acces în jurul lui. Faţada propusă de noi este ospitalieră, ca o cortină a unui teatru, indică şi arată locurile pe unde se poate intra la spectacolul sportiv, care are loc în interior. La parter s-au grupat înspre zona de tribună principală, sportivii, zonele de hotel, de intrare şi zone lobby VIP, media. Restul sunt distribuite pe ambele peluze şi tribuna Est, iar în jurul stadionului, s-au creat undeva la 900 de locuri de parcare.Avem şi zona de VIP cu un restaurant generos, zona de hotel.Suprafaţa este de 30.000 metri pătraţi. Sunt patru intrări principale, pot fi asigurate intrări şi ieşiri în cadrul unor spectacole, dar şi accesul ambulanţelor, pompierii. La parter vor fi parcările, apoi intrările pentru personal, public, media, VIP. Există şi un plan de evacuare, un punct important al stadionului pentru ca oamenii să poată să fi evacuaţi în cea mai mare viteză.Am remodelat adaptarea la teren, o structură verticală din beton prefabricat.De asemenea, optimizare gradenă să avem o vizibilitate din orice punct.Structura metalică optimizată,uniformă şi cu o mare atenţie pentru dispunerea nocturnei.Faţadele sunt translucide”, a declarat Cristian Mănuţiu.
Lucrările de construcţie a noului stadion încep pe 20 august, iar în 2015, bugetul alocat este de 45 milioane de lei.
„În 15 august primim proiectul şi toate detaliile, iar la 20 august aproximativ vom emite ordinul de execuţie împreună cu autorizaţia de construcţie pe care o obţinem de la Primărie. Anul acesta, bugetul Ministerului pentru acest proiect este de 45 milioane de lei care va asigura plata lucrărilor de proiectare, adaptarea proiectului la amplasament şi demararea efectivă, diferenţa în 2016, iar la sfârşitul celor 17 luni, conform contractului, obiectivul trebuie predat Primăriei Craiova”, a declarat Manuela Pătrăşcoiu-director CNI.
Scaune demontabile în peluza gazdelor
Primarul muncipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a menţionat că este mulţumită de cum arăta proiectul tehnic. Aceasta a precizat că scaunele vor fi demontabile.
“Cea mai mare investiţie din ultimii ani este în acest stadion, de 50 milioane de euro, ne dorim să fie un succes.Suntem mulţumiţi de ceea ce a ieşit după ce ni s-a prezentat proiectul tehnic, nu mai sunt multe lucruri de făcut, ne-au mai cerut îmbunătăţiri suplimentare care nu afectează ceea ce s-a licitat, o dorinţă a fost ca scaunele de la peluză să fie demontabile să poată să stea în picioare, încercăm să ajungem la un compromis şi cu FRF şi cu firma constructoare pentru ca aceste scaune să le putem monta şi demonta când este cazul. Ne-am dorit să fie un obiectiv turistic, să fie vizitat şi de cei care nu sunt microbişti, va avea un restaurant care va da către terenul de joc şi nu va fi folosit doar de investitorii echipei ci şi de orice cetăţean al oraşului, care va dori să mănânce acolo. De asemenea ne-am dorit să avem şi un hotel pentru că municipalitatea din Craiova nu deţine în proprietate niciun hotel şi de fiecare dată când avem delegaţii de sportivi sau pentru diverse activităţi trebuie să plătim către alţi beneficiari care asigură regimul hotelier. Cred că este important să gestionăm şi noi un astfel de hotel. Acest stadion se înglobează într-un complex sportiv foarte ambiţios din care face parte Sala Polivalentă care a durat 17 ani, a fost executată tot de CNI, dar probabil că primarii care s-au succedat până atunci nu au reuşit să convingă Guvernul să dea o finanţare mult mai repede.Acum nu avem probleme din acest punct de vedere indiferent de schimbarea Guvernării pentru că este un obiectiv prioritar la nivel naţional, nu mai poate să oprească finanţarea.În 2020, România îşi doreşte să organizeze o competiţie de fotbal foarte mare cu Ungaria şi trebuie să asigure stadioane”, a declarat primarul urbei.
Niciun ofertant pentru reabilitarea cantonamentului din Lunca Jiului
Olguţa Vasilescu a mai spus că se încearcă, în continuare, reabilitarea cantonamentului din Lunca Jiului.
“Avem de asemenea, stadionul de atletism.Acum se montează cei 400 de piloni şi ne aşteptăm ca în următoarele 4 luni fix să avem, acest stadion de atletism în stare de funcţiune. Va continua complexul cu cantonamentul de la Lunca Jiului, terenurile au fost deja scoase la licitaţie de către municipalitate, din păcate nu am avut niciun ofertant când s-au terminat procedurile, le-am reluat şi sperăm ca data viitoare să fim mai norocoşi pentru că pe finalul anului, începutul anului viitor propunem să reabilităm şi cantonamentul din oraş. De asemenea va fi completat şi de terenul de sport pe care îl construieşte CJ Dolj.Sper ca în doi ani de zile, Craiova să intre cu fruntea sus în orice competiţie pentru că vom avea baza materialaă necesară pusă la punct”, a mai adăugat Lia Olguţa Vasilescu.
Craiova-Capitală Europeană a Sportului?
Pe lângă obţinerea titulaturii de Capitală Culturală Europeană, primarul Vasilescu vrea ca Bănia să obţină şi titlul de Capitală Europeană a Sportului.
Craiova va fi înscrisă în Cursa pentru Capitală Europeană a Sportului.
„În 2016 depunem documentaţia pentru candidatura ca să devenim capitală Europeană a Sportului în anul 2017. Am avut discuţii la Ministerul Sportului. Ne-au întrebat de la minister de ce nu ne-am înscris anul acesta pentru competiţie.Le-am explicat că nu vreau să mă fac de râs petnru că vreau să am toate dotările necesare, să le pun la dispoziţie sportivilor. Acest lucru va fi posibil în 2017. Am discutat şi cu doamna ministru Gabriela Szabo care auzise din zvonistică că stadionul de atletism nu se mai face. I-am explicat că proiectul a început, este în derulare, nu-l stopăm, este finanţat”, a mai precizat primarul.