Ochii reprezintă o parte sesnsibilă a corpului uman, ei analizează și transmit informații creierului din lumea îmconjurătoare. Problemele oftalmologice pot apărea încă de la naștere sau se pot dobândi. Printre afecțiunile oftalmologice se află și astigmatismul. Globul ocular are o formă aproape sferică, este organul ce asigură funcția vizuală și este alcătuit din două lentile: corneea și cristalinul. Deformarea corneei implică o refracție defectuoasă a razei de lumină, iar atunci când corneea prezintă curburi anormale și are mai degrabă o formă ovoidală decât rotundă apare astigmatismul. Acesta este frecvent întâlnit în special în rândul copiilor, afectând aproximativ 1 din 3 persoane şi poate fi ereditar, prezent atât la naștere cât și dobândit de-a lungul anilor.
Astigmatismul este neregulat, cauzat de leziuni cicatriciale corneene sau cristaliniene și nu poate fi corectat prin lentile externe, ci doar prin lentile de contact rigide și permeabile, dar și regulat, care poate fi corectat prin ochelari.
Simptomele astigmatismului
Formele severe ale astigmatismului sunt caracterizate prin vedere neclară sau distorsionată, indiferent că persoana afectată citește de aproape sau de la distanță. În general persoanele care suferă de astigmatism prezintă simptome precum cefalee, oboseală oculară, vedere încețoșată, acuitate vizuală scăzută, în special pentru vederea la distanță. În formele mai ușoare ale astigmatismului, simptomele constau în: sindromul de ochi uscat, ochi obosiți și roșii, dureri de cap, în special atunci când persoana se concentrează să citească. Chiar dacă aceste simptome sunt nespecifice și nu sugerează imediat astigmatism, pacienții sunt sfătuiți să se prezinte la medic în vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine și instituirii unui tratament adecvat.
Metode folosite în tratamentul astigmatismului
La o consultație oftalmologică cu refractometrul se poate stabili cu precizie gradul astigmatismului și se pot decela și alte vicii de refracție associate, ca miopia sau hipermetropia.
Tratamentul acestei afecțiuni oftalmologice include atât metode chirugicale, cât și corecție externă prin ochelari cu lentile cilindrice. Intervențiile chirurgicale cu laser își propun să remodeleze corneea, astfel încât aceasta să poată focaliza lumina mult mai bine. Se consideră că tratamentul chirurgical este singurul tip de tratament care corectează cauza de apariție a acestui defect. Un alt avantaj îl constituie perioada scurtă de refacere, disconfortul minim după intervenția chirurgicală și faptul că aceasta se realizează doar cu anestezie locală. Dezavantajele acestei operații constau în: pacienții pot prezenta xeroftalmie, pacienții pot să perceapă un halou în jurul luminilor puternice, în special noaptea, care poate fi foarte deranjant, se poate menține indicația de ochelari chiar dacă pacientul este operat pentru alte defecte de vedere (miopie).
De asemenea astigmatismul se poate trata și prin keratotomie astigmatică, o procedură chirurgicală care are la bază keratotomia radială. În cadrul acestei tehnici se realizează mici incizii în cornee, în zonele strategice, unde unghiurile sunt cele mai ascuțite. În urma keratotomiei corneea devine capabilă să focalizeze mult mai precis lumina pe retină. Această metodă este înlocuită însă treptat cu procedurile laser.
Astigmatismul nu este o afecțiune gravă, dar, dacă nu este corectată la momentul adecvat, ea poate evolua determinând o degenerare însemnată a vederii.