vineri, noiembrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

Stagiunea a luat sfârşit la Colibri, dar urmează noi evenimente

Stagiunea 2014-2015 s-a încheiat, de puţină vreme, însă pe craioveni îi aşteaptă, în continuare evenimente marca Teatrul Colibri. Aceştia nu vor avea mult de aşteptat pentru că, pe 25 august începe cea de-a doua ediţie a festivalului Puppets Occupy Street, atunci când păpuşile vor invada oraşul, iar peste 100 de evenimente vor avea loc până pe 1 septembrie. Astfel, printr-o conferinţă de presă Adriana Teodorescu, directorul Teatrului Colibri, a făcut retrospectiva stagiunii precedente şi a dezvăluit câteva dintre proiectele viitoare ale teatrului de păpuşi. 

“În această retrospectivă a stagiunii 2014-2015 am încercat, în ceea ce prezint acum, să strângem cumva şi să condensăm o stagiune foarte densă, cu multe noutăţi, cu multe provocări, cu spectacole noi, cu parteneriate noi, dar este prima stagiune completă pe care o petrecem în sediul nostru. Sediu care a suferit modificări în bine şi care se va mai bucura de astfel de modificări, asta în primul rând prin parteneriatul cu Liceul de Arte “Marin Sorescu”. Copii talentaţi ai Craiovei au avut un proiect absolut minunat şi care văd că se prelungeşte dincolo de porţile şi uşile instituţiei noastre. Secţia de arte plastice a trimis tinerii talentaţi ai Craiovei şi poveştile lor, aşa cum se numeşte şi proiectul, să-şi spună poveştile într-o expoziţie murală, permanentă, care se află pe holurile Teatrului Colibri, care graţie vouă (n.r. presa) toată lumea a putut să le vadă şi graţie vouă (n.r. presa) le-a adus noi colaborări. Ceea ce înseamnă că atunci când mergem prin oraş putem să le vedem mâna şi amprenta pe diverse zone ale Craiovei. Eu le doresc să fi avut un început promiţător şi un debut foarte bun şi să aibă în continuare acelaşi succes. Parteneriatul cu Liceul de Arte “Marin Sorescu”, unul dintre punctele esenţiale ale stagiunii care a trecut, a însemnat şi deschiderea stagiunii care a avut loc în noiembrie 2014. De data aceasta, secţia de muzică a participat cu orchestra şi corul conduse de profesorul Florian George Zamfir la spectacolul de gală”, a declarat Adriana Teodorescu, directorul Teatrului Colibri.

Muzeul teatrului de păpuşi, proiect unic în România

Policlinica Buna Vestire Craiova

Unul dintre proiectele viitoare ale Teatrului Colibri este acela de a înfiinţa la Craiova un muzeu unic în România. Mai exact, Adriana Teodorescu a dezvăluit că se doreşte înfiinţarea unei secţii independente şi autonome de muzeu de teatru de păpuşi.  

“Am avut şi o expoziţie de scenografie a Teatrului Colibri care a fost, de fapt, un preambul a ceea ce înseamnă primele demersuri de reconstituire, de creare a primului muzeu de teatru de păpuşi din România, sub cupola unui teatru. De ce spun reconfigurare, pentru că, cu câţiva ani în urmă această primă secţie a fost la Muzeul Olteniei. Pentru faptul că şi-au reorganizat spaţiile şi programul, am căzut de comun acord că păpuşile trebuie să se întoarcă acasă. Începem demersurile pentru înfiinţarea primei secţii independente, autonome, de muzeu de teatru de păpuşi din România, sub cupola Teatrului Colibri. Poate cu ocazia anului 2021 va fi chiar instituţie de sine stătătoare, unde noi  să ne bucurăm foarte mult că am fost fondatori”, Adriana Teodorescu.

Cel mai important proiect

Potrivit directorului teatrului de păpuşi, Unul dintre cele mai importante proiecte al stagiunii precedente a fost proiectul “Colibri într-un Act”. Potrivit acesteia, este un proiect care va reveni din octombrie.

“În ultima joi din lună, Teatrul ACT a venit cu câte o reprezentaţie pentru adolescenţi şi pentru adulţi care s-a jucat pe scena Teatrului Colibri. Ne bucurăm că a prins proiectul şi ne bucurăm foarte mult că primim destule mesaje de la oameni, de la spectatori care ne întreabă când se reia proiectul. Anunâăm că din toamnă, din octombrie vor reveni prietenii noştri de la Teatrul ACT pe scena Teatrului Colibri”, a adăugat Adriana Teodorescu.

Ziua Porţilor Deschise

Odată cu acest eveniment oamenii au avut posibilitatea să îşi descopere “teatrul lor”, după cum afirmă Adriana Teodorescu. Acest eveniment s-a desfăşurat de mai multe ori, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Ziua Naţională a României sau a altor evenimente. 

“Au văzut tot ce se putea vedea în teatru. E la birouri până la locul în care se duc păpuşile după ce termină spectacolul. Au cunoscut oamenii care stau în spatele actorilor şi în spatele scenei. Este un lucru care pe noi ne încurajează să înmulţim aceste ocazii pentru toţi curioşii care vor ă vină şi să vadă tot ce întâmplă în teatru”, Adriana Teodorescu.

“Escapadele” teatrului de păpuşi

În stagiunea recent încheiată, Teatrul Colibri a fost angrenat şi în mai mult proiecte departe de Craiova. Astfel, au fost desfăşurate evenimente şi în alte oraşe ale ţării precum Arad, Galaţi sau Alba Iulia. Totuşi, chiar dacă au primit multe invitaţii, reprezentanţii teatrului de păpuşi din Bănie au dorit să lucreze mai mult la solidificarea şi redefinirea personalităţii instituţiei şi astfel, escapadele au fost mai puţine. Asta poate şi pentru faptul că, unul dintre dezavantajele Teatrului Colibri este acela că numără puţini angajaţi.

“A fost o stagiune în care noi am preferat să ne solidificăm, să ne concretizăm şi să ne redefinim ca personalitate a instituţie, tot ceea ce înseamnă activitatea Teatrului Colibri şi am preferat să stăm mai mult la sediu pentru că şi cererile au fost foarte mari. Plecările noastre nu au fost foarte numeroase. Asta nu îneamnă că nu am fost solicitaţi sau că nu am primit foarte multe invitaţii. Nu s-a pus nicio clipă problema lipsei fondurilor cu care noi să facem deplasări. Am dorit ca oamenii să conştientizeze că locul Teatrului Colibri este aici, să ştie că tot timpul este uşa deschisă, tot timpul au ceva ce să vadă, tot timpul este cineva care să îi primească. Singurul dezavantaj al nostru este că suntem foarte puţini, dar, cred că cei care rămân sunt oameni îndrăgostiţi de teatru şi oameni care nu sunt motivaţi sub nicio formă de salariu. Sunt oameni care chiar dacă pot să-şi caute şi un al doilea job şiu poate chiar îl au, nu pot să trăiască departe de teatru”, a mai spus Adriana Teodorescu. 

Două premiere, la Teatrul Colibri

În primăvara acestui an, una dintre cele două premiere a fost spectacolul “Frumoasa din pădurea adormită”. 

“Ne-am bucura, din nou, să fim în compania lui Cristian Pepino, regizor care nouă ne este foarte drag şi care a colaborat cu noi şi care a mai montat pe scena noastă “Inimă de piatră”, “Pinocchio” şi  “Cavalerii mesei rotunde”. Scenografia acestui spectacol a fost semnată de Vlad Tănase şi muzica de Dan Bălan”. 

Cealaltă premieră pe care Teatrul Colibri a găzduit-o este spectacolul “Vrăjitorul din Oz”, spectacol care a deschis Zilele Craiovei. Musicalul a umplut astfel sala teatrului cu copii şi părinţi, reprezentând astfel un succes pentru actorii craioveni.  

“Pentru prima data pe scena noastră un musical cu păpuşi. mai mult de jumătate din acet spectacol se bazează pe muzică, pe dans. Am lucrat cu coregraf profesionist. Este vorba de Ionuţ Sergiu Anghel, prim balerin la Opera din Timişoara. Scenariul şi regia acestui spectacol au fost semnate de Cristian Nitescu şi el în premieră pe scena noastră, actor, păpuşar şi regizor. Senografia a fost semnată de Eugenia Tărăşescu Jianu, unul dintre cele mai mari nume pe care le are scenografia românească la ora actuală”, Adriana Teodorescu.

Totodată, pentru că muzica este o premieră şi le place foarte mult, reprezentanţii teatrului de păpuşi au în plan să scoată un CD cu coloana sonoră a spectacolului, muzica fiind făcută de Alexandru Berehoi.

Între cele două premiere montate în Bănie, actorii teatrului de păpuşi au făcut şi o deplasare la Arad, la Teatrul Ioan Slavici acolo unde au participat la spectacolul Euromarionete.

“Au prins gustul spectacolelor de stradă, am fost de data aceasta cu "Beatles, my love!". S-a adunat nesperat de multă lume pentru ei. La Arad nu este lumea obişnuită să iasă în stradă chiar atât de mult ca la noi. Anul acesta vom merge între 11 şi 14 august, anul acesta la Brăila, la Teatrul Cărăbuş, vom merge tot cu "Beatles, my love!”. Ni s-a cam dus vestea cu spectacolele de stradă”.

Stagiunea recent încheiată s-a dovedit a fi una lungă şi densă, iar pe scena teatrului au fost desfăşurate şi alte evenimente.

“A fost foarte mult, foarte dens pentru că am mai găzduit şi alte spectacole. Am găzduit Rroma fest, spectacolulm care a celebrat Ziua Mondială a Rromilor. Am găzduit în parteneriat cu ICR şi cu Primăria şi Consiliul Local Craiova, Fetivalul Filmului European”, a încheiat Adriana Teodorescu, directorul Teatrului Colibri. 

De-a lungul stagiunii 2014 – 2015, Teatrul Colibri a găzduit 150 de spectacole, 25.000 de spectatori şi a înregistrat un număr de 400 de participanţi la ateliere.

Politica