După ce elevii au scăpat de febra examenelor, acum este rândul cadrelor didactice să fie testate. Astăzi, de la ora 10.00, are loc examenul de definitivat. La nivel naţional, proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2015, se desfăşoară în 42 de centre de examen (câte unul în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti).
Dintre cei 10.297 de candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost admişi să participe la proba scrisă 9.385 de candidaţi care au îndeplinit cumulativ cele trei condiţii prevăzute de metodologie: : efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine” şi minimum media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar. Cei mai mulţi candidaţi sunt cadre didactice în învăţământul preşcolar (1.801 candidaţi) şi primar (1.433 de candidaţi).
În sesiunea 2015, examenul naţional pentru definitivare în învăţământ se organizează la 127 de discipline. Proba scrisă conţine subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei. Durata de redactare a lucrării este de 4 ore. În judeţele Argeş, Constanţa, Dâmboviţa şi Suceava, dar şi în municipiul Bucureşti, durata probei scrise se va prelungi cu maximum 2 ore pentru 5 candidaţi cu nevoi speciale.
În judeţul Dolj, conform datelor transmise de Inspectoratul Judeţean, 245 candidaţi participă la examenul de definitivare. 214 dintre aceşti dascăli şi-au validat datele finale în aplicaţia electronică. S-au înscris pentru a susţine examen la 29 discipline. Sunt 41 de educatori, 33 de învăţători, 28 de profesori de educaţie fizică, 19 de limba engleză, de limba română-16, de matematică şi limba franceză câte 12 profesori.
Concursul se derulează la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti din Craiova.
Nota obţinută la proba scrisă a definitivatului este nota la examen chiar dacă iniţial au avut de trecut şi de proba inspecţiei la clasă. Nota minimă de promovare a examenului este 8. Profesorii susţin examenul de definitivat pentru a dobândi dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Candidaţii se pot prezenta la definitivat doar în maximum 3 sesiuni, sustinuţe în cel mult 5 ani. Cei care pică definitivatul pot fi angajaţi în învăţământ doar pe perioada determinată, ca profesori debutanţi. În cazul în care un profesor care a luat titularizarea pică definitivatul în această perioadă de maximum 3 sesiuni, el pierde calitatea de titular, pentru că i se desface contractul de muncă încheiat pe perioada nedeterminată, scrie hotnews.ro.
Spre deosebire de definitivat, titularizarea înseamnă angajarea profesorului într-o şcoală pe perioada nedeterminată. După definitivat, evoluţia în carieră se realizează prin gradul didactic II şi gradul didactic I. Rezultatele de la examenul de definitivat 2015 vor fi afişate pe 14 iulie. Candidaţii nemulţumiti de note pot să depună contestaţii pe 14 si 15 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 18 iulie.