CEO cere verificarea importurilor şi exporturilor de energie

Redactia
4 Min Read

Producătorii autohtoni de energie nu pot exporta mai mult de 6 MW, însă din Ungaria le sunt alocaţi 1.300 MW spre România. Acest lucru se datoarează deoarece în legislaţia elaborată ANRE, nu există capacităţi alocate de către Transelectrica. Conducerea Complexului Energetic Oltenia cere ajutorul organelor abilitate pentru ca acestea să verifice importurile şi exporturile de energie. 

„La graniţa de vest, cu Ungaria, sunt multe intervale orare în care preţul energiei este cu mult mai scump decât în România, cu diferenţe de peste 35 de euro – de la 45 de euro în România, la 80 de euro în Ungaria – din păcate, producătorii români nu pot exporta fiindcă nu există capacitaţi alocate de Transelectrica rezultate de legislaţia elaborată de ANRE. Sunt 6 MW. Atât!”, dezvăluie şeful CEO, Laurenţiu Ciurel, conform Domino.ro.
Dacă România exportă doar 6 MW, în schimb ungurii au alocat 1.300 de MW spre România, speculând orice diferenţă de preţ.

„Când preţul este egal cu al nostru, intră mii de MW din Ungaria, iar atunci când preţul nostru este cu 35 de euro mai mic decât preţul din Ungaria, noi exportam… 6 MW! Eu, am ajuns să spun direct şi anume, că solicit tuturor organelor care cred că pot să facă lumină în această folosire a Sistemului Energetic Naţional, această punere la dispoziţie a sistemului unor anumite companii, să investigheze, ca aici nu e vorba de ANRP, de nişte zeci de miliarde de euro, ci de sute de miliarde poate, care se scurg din ţară, acoperiţi de lege şi de legislaţie secundară elaborată de ANRE şi dusă mai departe de DEN (Dispecerul Naţional pentru Energie, n.red.). Eu cred că e o problemă de siguranţă naţională! Nu se face altceva, se distrug producătorii români. Şi o să vedem de exemplu, dacă luna asta e călduroasă şi luna viitoare la fel, şi septembrie – Doamne fereşte (!) – este secetoasă, să vedem în ce fel Hidroelectrica o să reziste pe piaţă – cu toate profiturile imense pe care le-a făcut în prima jumătate a anului – în lipsa apei! Noi suntem acum vioara întâi, mergem cu tot ce avem. Hidro merge cu 35% din capacitate. Cineva trebuie să se trezească în zona asta a reglementatorilor şi să lase deoparte favorizarea unor companii private în defavoarea producătorilor de stat!”, a mai spus managerul CEO.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Directorul CEO, Laurenţiu Ciurel se aşteaptă ca CE Oltenia să fie atacat şi din interior şi din exterior.
„În această situaţie în care suntem cu ANRE şi Transelectrica, mă aştept, după cum presupune modelul – fiindcă aşa se întâmplă când încercăm să spunem care sunt hibele în sistemul energetic – la o ofensivă a organizaţiilor ecologiste cum sunt Greenpeace şi Bankwatch al căror scop este să închidă compania. Deci, este posibil să vedem reacţii din partea acestora în contextul în care CEO este vulnerabil, cum, de asemenea, mă aştept la protestele unor sindicalişti cu state vechi în astfel de manipulări, care să organizeze în această perioadă aşa-numitele mişcări sindicale. Cu alte cuvinte, în situaţia în care ne confruntăm cu reglementatorul şi dispecerul naţional pentru energie, CE Oltenia va fi atacat şi din exterior şi din interior”, a mai spus Ciurel.

Share This Article