sâmbătă, noiembrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Alte schimbări în legea bacșișului

De mâine intră în vigoare legea care elimina impozitarea bacșișului, publicată luni în Monitorul Oficial.

Actul normativ elimină, de asemenea, și reglementările care obligau angajații să înscrie banii pe care îi dețin în Registrul de bani personali.

Legea prin care sunt eliminate din legislația actuală articolele ce reglementează bacșișul, stabilind că acesta trebuie contabilizat și impozitat, fusese promulgată de Președintele Klaus Iohannis saptamana trecută, după ce a fost votat de deputați la jumatatea lui iunie și de senatori, la finalul lunii mai.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Actul normativ, în forma publicată, abrogă dispozițiile care definesc bacșișul, cele care stabilesc că acesta trebuie marcat pe un bon fiscal separat, precum și cele care prevăd că angajatorul poate decide dacă păstrează bacșișul sau îl distribuie angajaților.

De asemenea, prin Legea nr. 186/2015 sunt eliminate și articolele potrivit cărora angajații trebuie sa înscrie banii pe care îi dețin în Registrul de bani personali.

Firmele trebuie să impoziteze în continuare bacșișurile

Bacșișurile trebuie fiscalizate și impozitate în momentul de față, chiar dacă legea care elimină aceste prevederi a fost votată de ambele camere ale Parlamentului, promulgată de Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial. Până nu intră în vigoare, mediul de afaceri trebuie să aplice în continuare reglementarile actuale, cele care impun patronilor să treacă bacșișul pe bonurile fiscale și să plătească taxe pentru aceste sume de bani.

Bacșișul se justifică prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice și se evidențiază pe un bon fiscal distinct.

De asemenea, firmele trebuie să stabilească, printr-un regulament de ordine interioară, dacă banii proveniți din bacșiș rămân la dispoziția lor sau sunt distribuiți angajaților. Regulamentul se păstrează la locul de instalare a casei de marcat.

 

Foto: libertatea.ro

Politica