Dezbaterea publică privind Regulamentul de funcționare și acces în Centrul Istoric, desfășurată pe 11 iunie, nu a avut efectul scontat, oamenii neridicând cele mai importante probleme existente.
Astfel, în raportul întocmit pentru ședința ordinară de joi a Consiliului Local Craiova, au fost efectuate doar două modificări.
“În baza reglementărilor Legii nr. 52/2003, privind transparenta decizională în administraţia publică, proiectul de regulament a fost postat pe site-ul oficial al Primăriei municipiului Craiova, iar la data de 11.06.2015 acest draft al regulamentului a fost supus dezbaterii publice. Au fost analizate propunerile reieşite din dezbatere, fiind efectuate şi unele modificări justificate, precum: orarul de funcţionare al agenţilor economici din zona Centrului Istoric care poate fi prelungit, la cerere, motivat, până la funcţionarea non-stop şi asigurarea unui culoar minimal de acces printre zonele delimitate de terase”, se arată în raport.
Așa cum s-a putut observa, agenții economici vor avea libertate totală să-și desfășoare activitatea, într-un interval de timp permisiv.
“Agenţii economici din interiorul perimetrului C.I. îşi pot desfăşura activitatea zilnic, în intervalul orar 8.30 – 24.00. 2. În sezonul cald, agenţii economici care desfăşoară activităţi în domeniul serviciilor de alimentaţie publică, inclusiv terase estivale şi alte amenajări asimilate şi autorizate îşi pot prelungi activitatea, cu condiţia ca activitatea lor să se desfăşoare la un nivelul de zgomot prevăzut de reglementările legale în vigoare. La solicitarea justificată a unor agenţi economici se poate autoriza funcţionarea non-stop, pe durată limitată (sezonieră), sau pe întreaga perioadă a anului. În sensul acceptabilităţii funcţionării extraprogram al unor unităţi (baruri, terase, restaurante, cafenele etc.), respectivii agenţi economici vor solicita, pentru fiecare sezon, avizul compartimentului de specialitate din Primăria Craiova pentru desfăşurarea activităţii extraprogram, conform acordului/autorizaţiei de alimentaţie publică, emisă de autorităţile locale”, mai scrie în raport.
Activitate non-stop în Centrul Istoric
După ce se închid terasele, la ora 4.00, până se deschid celelalte spații comerciale, vor avea loc alte activități.
“În intervalul orar 4.00 – 8.30 se vor desfaşura activităţile de: aprovizionare, curăţenie interioară, service şi întreţinere pentru clădiri, echipamente şi instalaţii de funcţionare. În situaţia în care sunt necesare reparaţii la clădiri/construiri/consolidări etc., acestea se supun reglementărilor urbanistice şi a celor din domeniul autorizării construcţiilor, a Ghidului Centrului Istoric şi a tuturor reglementărilor în vigoare. Întreţinerea care trebuie asigurată de diverşii deţinători de utilităţi/operatorii de reţele, în mod direct sau prin operatori desemnaţi autorizaţi se va realiza tot în intervalul orar 4.00-8.30. Execuţia propriu-zisă a lucrărilor de reparaţii/consolidare/construire a imobilelor din C.I. se poate desfăşura pe întreaga perioadă a zilei cu condiţia obţinerii unui aviz din partea Direcţiei de Urbanism din Primăria Craiova. În intervalul orar 4.00 – 8.30 se va desfăşura activitatea de salubrizare în C.I., de întreţinere străzi şi zone verzi, de realizare a unor intervenţii la domeniul public, cu excepţia activităţii de deszăpezire. Salubrizarea şi celelalte activităţi de întreţinere a domeniului public se vor desfăşura utilizând vehicule, inclusiv autospecializate, cu o masă totală autorizată sub 3,5t, având dimensiuni de gabarit, accesorii şi dotări adecvate zonei C.I. Accesul auto al rezidenţilor este permis permanent, cu condiţia respectării reglementărilor rutiere şi a prezentului Regulament”, se arată în același raport.
În final, prezentăm scopul și utilitatea acestui Centru Istoric, precum și cât a costat realizarea sa, sumele provenind din fonduri europene: “Proiectul a dus la regenerarea şi amenajarea Centrului Istoric al municipiului Craiova prin crearea unei infrastructuri generale de calitate, care să asigure atât conservarea, cât şi perpetuarea moştenirii cultural-istorice şi arhitecturale a oraşului, cât şi creşterea calităţii vieţii şi atractivităţii zonei atât pentru populaţia locală, cât şi pentru persoanele aflate în tranzit pe teritoriul oraşului. Valoarea totală a proiectului a fost 76.040.088,48 lei, valoarea totală a contractului de execuţie lucrări (inclusiv TVA) fiind de 65.691.462,64 lei. Proiectul şi-a propus: Îmbunătăţirea infrastructurii urbane degradate din Centrul Istoric prin modernizarea a 23.230 mp spații publice urbane (străzi şi trotuare) şi amenajarea a 1.254 mp spaţii verzi; Conservarea stilului arhitectural caracteristic zonei prin montarea unui mobilier urban adecvat; Creşterea siguranţei publice în cadrul Centrului Istoric al municipiului Craiova prin amplasarea a 42 camere video de supraveghere în zonă”.