Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman este, timp de două zile, scena unde se vor desfăşura cele mai importante manifestări ştiinţifice şi de cercetare, unde vor fi abordate teme din arii diverse precum diplomaţie, politică, cultură, istorie, filozofie. Peste 130 de cercetători şi profesori şi-au anunţat prezenţa în cadrul conferinţei Internaționale „Politică. Diplomație. Cultură”, care a debutat, ieri, la Craiova şi se va încheia în cursul zilei de astăzi.
"Craiova este într-un plin avânt cultural şi academic, suntem sprijiniţi de toate instituţiile culturale ale oraşului, dar şi de autorităţile locale publice, universitare şi chiar bisericeşti. Politică, diplomaţie, cultură este o conferinţă care îşi propune să aducă la Craiova şi a reuşit cercetători de prim rang din România, dar avem şi parteneri şi colegi şi din celelalte ţări din Balcani, o conferinţă care încearcă să repună Craiova pe harta culturală a zonei noastre şi de ce nu a Europei. Biblioteca Judeţeană este ajutată în acest demers de partenerii săi tradiţionali, Universitatea din Craiova, Academia Română şi Academia Oamenilor de Ştiinţă prin institutele şi secţiile care se află în Craiova", a declarat Lucian Dindirică, manager Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman.
Rectorul Universităţii din Craiova a luat cuvântul în deschiderea conferinţei şi a pus accentul pe modul în care se face politică în România şi a făcut referire şi la conflictele politice ce au loc în exteriorul României, precizând că ar trebui să se găsească soluţii pentru a remedia aceste probleme.
"Politica, diplomaţia şi cultura sunt foarte strâns legate. Politica şi diplomaţie,dar fără cultură nu se pot realiza. În ultima vreme, din păcate cred că acest lucru este mai puţin înţeles. Suntem într-o situaţie politică internă extrem de fragilă cu o reformă permanentă, care a adus populaţia într-o stare de incertitudine, cu privire la viitorul politic al acestei ţări şi într-o stare de conflict în zona apropiată României, conflict tranşat nu pe căile diplomaţiei ci pe căi militare. Cred că cel mai important lucru în această conjunctură puţin favorabilă este să accentuăm rolul culturii în politică internă şi diplomaţie pentru a reuşi să înlocuim forţa cu dreptul, să rezolvăm conflictele dintre noi sau state fără să apelăm la arme. Cred că este important să dezbatem, poate mulţi spun că nu o să aibă efect, nu o să aibă un colocviu sau două, însă o mişcare concentrată în această direcţie va avea rezolvare pe termen lung.Cred că e important să înţelegem că viaţa academică şi culturală este mai importantă uneori decât soluţiile politice pe termen scurt. La noi este o boală să tratăm problemele pe termen scurt şi niciun plan pe termen mediu şi lung", a declarat Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.
Cezar Avram, directorul Insitutului de Ştiinţe Socio-Umane C.S Nicolăescu Plopşor, a vorbit despre oamenii de cultură ai Craiovei.
"Diplomaţia este un concept vechi, Tucidide a folosit prima dată acest termen, a urmat apoi instituţionalizarea diplomaţiei, relaţiilor internaţionale ceea ce se întâmplă după 1815, după perioada napoleoniană. A venit după aceea francezul Émile Littré, iar după Primul Război Mondial, englezul ce va fi şi rector, britanicul Else care au format o ştiinţă din ceea ce se numeşte relaţii internaţionale, cu segmentul său diplomaţie. Craiova, prin destinul său care l-a jucat în istorie are oameni care au făcut carieră în diplomaţie, au slujit neamul, ţara, mă refer doar la câţiva, Titulescu, şi-a petrecut copilăria, cel care a fost ministru de externe Ştefan Andrei şi a avut notorietate, la Cioroianu, ministru, actualmente , decanul Facultăţii de Istorie, dar şi oameni care au ştiu să scrie despre istorie, să trimită spre generaţiile viitoare semnalul trăirii şi muncii pe baricadele suveranităţii, demnităţii şi verticalităţii româneşti", a precizat prof. Cezar Avram.
Sorin Liviu Damean, a punctat faptul că această conferinţă este o oportunitate pentru participanţi de a-şi prezenta rezultatele cercetărilor, dar şi a se angrena în dezbateri controversate care nu au neapărat aceeaşi concluzie.
"Este un eveniment pe linia culturală, ştiinţifică. Conferinţa aceasta ar fi trebuit să fie la a treia ediţie, iniţial ne-am dorit să fie anuală, nu s-a putut derula în 2014, în 2015 am reluat firul tradiţiei, sperăm să-l menţinem aşa, dacă nu măcar din doi în doi ani, mai este şi simpozionul Stat şi Societate în Europa, din toamnă care ajunge la a opta ediţie. Este un bun prilej pentru noi că sunt reprezentanţi din toate colţurile ţării, din afara graniţelor, îndeosebi din Balcani, de a schimba opinii, păreri, de a avea controverse, istoria este interpretabilă. Putem avea puncte de vedere diferite, însă argumentele contează cel mai mult, mai ales bazate pe mărturii documentare. De asemenea de a afla rezultatele cercetării noastre, manifestările acestea nu fac decât să promoveze cercetarea ştiinţifică, să se evidenţieze că se face cercetare ştiinţifică. Îl felicit pe domnul rector, Dan Claudiu Dănişor că a pus Universitatea pe un drum pe care ni-l dorim, dezvoltarea componentei de cercetare. Avem deja primele posturi de asistenţi de cercetare, vom continua pe această latură, pentru că Universitatea nu are doar misiune didactică ci şi de cercetare, ne dorim ca această cercetare să ridice Universitatea din Craiova în top", prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, secretar al Secției de Științe Istorice și Arheologice a Academiei Oamenilor de Știință din România.
În cele două zile ale conferinţei vor fi lansate şi 13 volume de cărţi.