Riveranii din Centrul Istoric, fără loc de parcare

Redactia
8 Min Read

Craiovenii care locuiesc la bloc în zona Centrului Istoric sunt nevoiți să caute destul de mult un loc de parcare prin împrejurimi, întrucât nu vor avea acces cu mașina în această zonă

 

Probleme mari pentru oamenii care dețin mașini și locuiesc în zona Centrului Istoric. Sunt nevoiți să caute locuri de parcare în altă zonă, destul de departe de casă.

În regulamentul inițial de funcționare a accesului auto în Centrul Istoric, este prevăzut clar că zona va fi exclusiv pietonală, cu mici excepții.

City-managerul municipiului Craiova, Radu Preda, a explicat că locatarii din Centrul Istoric nu vor putea să-și parcheze mașina aproape de casă.

„Oamenii care locuiesc în zona Centrului Istoric vor putea intra cu mașina dacă au teren în proprietate, altul decât domeniul public unde să-și parcheze mașina. Nu i se va da loc de parcare unui domn care stă la bloc și nu avea nici înainte parcare, pe strada Lipscani, de exemplu. Regulamentul va intra în dezbatere publică și cu toate modificările, dar, din ce știu eu, în momentul de față, zona Centrului Istoric realizat cu fonduri europene, este zonă exclusiv pietonală. Zonele de acces nu sunt pentru ca omul să își parcheze mașina. Vrea cineva să își ducă mobila acasă, cei care au terasele trebuie să își ducă marfa. În regulament este prevăzută și această chestiune, în intervalul orar între 4 și 7 dimineața. Sunt și bolarzi, iar pe strada Constantin Moșoiu se poate intra cu mașina”, a declarat Radu Preda, pentru jurnalulolteniei.ro.

Oamenii sunt total nemulțumiți de situația existentă. O doamnă a ridicat o serie de probleme, care momentan nu au răspuns.

„Ce să facem cu autoturismele, să le vindem? Ce facem dacă unii locatari din zonă vor să își schimbe domiciliul. Cum cară mobila și toate cele? Cum aduc cumpărăturile acasă când îmi las mașina la mare distanţă? Cum aduc acasă un bătrân externat? Cum transport un copil în „n” momente importante: medic, grădiniţă, școală? Cum rezolv nefericite situaţii care pot apărea: pompieri, ambulanţa. Poate există și răspunsurile factorilor de decizie…”, a întrebat retoric, Emilia Munteanu.

 

Șase căi de acces în centrul vechi

 

Momentan, nu sunt prea prea multe căi de acces cu mașina în Centrul Istoric, însă până în luna septembrie, când se vor finaliza lucrările, se va putea intra cu mașinile prin șase puncte: pe strada „Nicolăescu-Plopșor – dinspre bibliotecă și dinspre prefectură, pe strada „Olteț” – porțiunea de la „English Park”, pe strada „Theodor Aman” – de la Casa Albă, pe strada „Panait Moșoiu” – vizavi de Teatrul Național și pe strada „Traian Demetrescu” – cea pe care se află Casa de Cultură „Traian Demetrescu”.

Potrivit autorităților, la capătul fiecărei străzi vor fi montați bolarzi retractabili care vor fi acționați cu ajutorul unei telecomenzi ce va fi ridicată de la Primăria Craiova.

Până când va fi supus dezbaterii publice, prezentăm o parte a regulamentului Centrului Istoric.

„Zona Centrului Istoric al municipiului Craiova este delimitată perimetral de: str. C.S. Nicolăescu-Plopşor, str. Alexandru Ioan Cuza, str. Arieş, str. C.D. Fortunescu şi str. Mihail Kogălniceanu. Străzile redevin preponderent pietonale, în general fără o delimitare fizică între zona centrală a străzilor şi zonele de încadrare a părţii stradale centrale, existând doar delimitări vizuale, prin utilizarea unor culori şi tipuri diferite de pavaj. Deschiderea pietonală pe întreaga lăţime a străzilor, precum şi piaţetele redefinite, creează astfel o perspectivă vizuală extinsă şi asigură o punere în valoare a clădirilor zonei, a stilurilor în mare măsură eclectice, dar în acelaşi timp armonizate”, se arată în regulament.

Totuși, accesul mașinilor va fi permise într-un anumit interval orar, cu motive bine întemeiate și vor fi înmânate chiar autorizații de acces.

„Circulaţia rutieră prin este permisă ocazional, pentru aprovizionare, curăţenie şi întreţinere a domeniului public, pentru rezidenţi şi pentru situaţii de urgenţă. Accesul auto şi identificarea autovehiculelor aflate în interiorul perimetrului C.I. se face în baza unei autorizaţii de acces. Emiterea autorizaţiei de acces în C.I. se face de către compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei Craiova, în baza unei solicitări scrise însoţită de copie a certificatului de inmatriculare sau a cărţii de identitate pentru autovehiculul pentru care se solicită autorizaţie de liber acces. Solicitarea de emitere a unei autorizaţii de acces se poate face de către rezidenţi, firme de distribuţie, de întreţinere şi intervenţii. Deplasarea vehiculelor în C.I. se va face pe drumul cel mai scurt între intrarea/ieşirea controlată printr-un sistem de acces auto controlat şi amplasamentul de rezidenţă, sau amplasamentul unde se face încărcarea/descărcarea mărfurilor. Autorizaţiile de acces au perioada de valabilitate de maxim 1 an. Autorizaţia de acces se emite individual, pe vehicul şi este netransmisibilă. În funcţie de durata de valabilitate, taxele de acces în C.I. costă 40 lei / an / vehicul”, se mai arată în regulament.

 

Amenzi mari, pentru cei care încalcă legea

 

Tot acolo se stipulează clar că locatarii nu pot să își parcheze mașina în zonă.

„Se interzice gararea autovehiculelor aparţinând proprietarilor/locatarilor actualelor imobile, având funcţiunea de locuinţe în regim rezidenţial pe zonele pietonale, amenajate în dreptul imobilelor”, se stipulează la articolul 19.  

Dacă în privința mașinilor lucrurile sunt clare, bicicletele vor avea acces, iar motocicletele nu vor putea intra în zona pietonală.

„Bicicletele, tricicletele sau alte vehicule din această categorie, vor avea acces doar pe traseele şi accesibilităţile create special pentru această categorie de vehicule (piste pentru biciclete, parcaje destinate acestora etc.), acolo unde există. Motoretele, motocicletele, ATV-uri, bicicletele cu motor, sau alte vehicule din categoria mopedelor, se supun reglementărilor de acces ca şi autovehiculele, cu excepţia celor aparţinând instituţiilor de ordine publică”, mai scrie în regulament.

Regulamentul prevede și sancțiuni care vor fi aplicate de agenții de la Poliția Comunitară. Astfel, cei care intră în zonă cu autoturisme de peste 3,5 tone, cei care nu dețin autorizație de acces, cei care se plimbă pe străzi cu motocicleta și cei care distrug sau multiplică telecomenzile cu care se activează bolarzii, sunt pasibili de amenzi între 1.000 și 2.500 de lei. Totodată, amenzi cuprinse între 2.000 și 2.500 de lei primesc și cei care distrug pavajul și alte elemente ornamentale sau le murdăresc cu ulei, combustibili sau alte substanțe chimice. Pe lângă amendă, regulamentul spune că aceștia trebuie să suporte și înlocuirea elementelor deteriorate. Autorizația de acces se anulează dacă este folosită pentru un alt autovehicul decât cel pentru care s-a făcut solicitarea.

 

 

 

Distribuie acest articol