”Fel de învățături”-44 de poeme misterioase scrise de Cristian Burada

Redactia
7 Min Read

Cristian Liviu Burada, prodecanul Facultății de Mecanică din Craiova, doctor inginer în științe tehnice, autor de volume din anul 1978 când și-a făcut debutul editorial cu volumul de versuri ”Tărâmuri de dragoste”, dar și al unor cărți de inginerie a lansat vineri, la Casa Băniei din Craiova, cartea ”Fel de învățături”, care cuprinde un număr de 44 poeme, autorul provocând cititorii la un exercițiu de gândire asupra semnificației acestei cifre.

Au participat la lansarea cărții scriitorul Horia Gârbea, împreună cu conf. univ. dr. Gabriel Coșoveanu – președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și criticul literar Constantin M. Popa. 

Scriitorii prezenți la manifestarea culturală au apreciat volumul de poeme ”Fel de învățături” ca fiind versuri asupra căruia autorul și-a lăsat o amprentă misterioasă, dar care nu reprezintă învățături didactice ci povețe culese de-a lungul existenței autorului Cristian Burada.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Suntem aici pentru a lansa un volum cu titlul greu, grav, ”Fel de învățături”, aparținând unui profesor, Cristian Burada și în egală măsură unui poet. Sunt învățături, nu directe, nu este un curs, nu este vorba de aspectul de a lua note, noi, cei de față, după ce învățături vom afla astăzi (nr-vineri). Vom vedea că învățăturile sunt la modă, nu sunt de genul celor pe care le auzim la televizor, le auzim trâmbițate, în fel și chip, sunt niște lucruri despre care ar trebui să vorbim în surdină și cu multă prudență. Feluri de învățături sunt încriptate cumva, dar se pot decripta. Acest titlu sună aproape cronicăresc, sunt niște învățături din veac, care nu se observă în lumea noastră caracterizată de tranziență, cum îi spunea Alvin Toffler, adică succesiunea acea care echivalează cu o boală, succesiunea de mode, de stiluri rapide. Cristian ne duce spre altfel de alcătuiri și spre o căutare a cuvintelor, a sinelui. Relația lui Cristian, cu habitatul său, cu trecutul său, cu prietenii săi cu această urbe este complicată și în tot felul de tonuri și culori. Îndrăznește să evoce această relație, o numește Fel de învățături”, a declarat Gabriel Coșoveanu.

Autorul a transmis în cadrul lansării, că dorește ca tinerii să se îndrepte cât mai mult către literatură, iar mesajul acestei cărți se adresează tot generației viitoare, dorind să disemineze învățăturile pe care le-a acumulat.

”Cartea Fel de învățături și poemele scrise aici sunt adresate în viziunea mea tinerei generații, nu din poziția dascălului, nu după poziția celui care le știe pe toate, pentru că nu este nicidecum cazul meu, ci de pe poziția unuia care a acumulat de la alții. De la mari scriitori, de la mari pictori, de la mari autori, de la toți cei care au produs într-un fel sau altul artă. De fapt, sunt învățăturile pe care le-am extras și doresc să le transmit, sau să le diseminez. Totul îmbrăcat într-o metaforă, într-o formă poetică, aceasta în echilibru cu cealaltă latură a mea ca intelectual, cea a științelor exacte care împreună cu literatura dau binomul ce mă definește. O recunosc și eu, deși alții au spus despre mine acest fapt, înainte de a-l rosti eu, dar pe care mi-l însușesc. Sunt și aspecte din viața personală în această carte, dar sunt referiri la orașul nostru, la mari artiști, scriitori, la Rilke, la Picasso, la Antoni Gaudi-marele architect, sunt trimiteri în filozofie, sunt trimiteri la mari cuceritori și descoperitori de lumi geografice, dar și imaginare, în lumea științei, în lume artelor”, Cristian Burada.

 

”Sărbătorim volumul unui poet talentat și prieten al meu și confrate atât în poezie și inginerie, Cristian Liviu Burada de formație inginer constructor ca și mine și profesor de discipline tehnice ca și mine, iată motive speciale de afinitate a mea față de poezia domniei sale despre care am și scris anterior, ”Echerul fosforecent”, cartea precedentă a domniei sale, la fel de incitantă precum este și aceasta. Acest discurs am ținut să plece de la copertă, de la numele autorului și de la titlul acesta atât de incitant și misterios. Sunt niște semne ale unui anume autohtonism în poeziile lui Cristian Burada, în sensul în care este vorba de meditațiile unui om născut într-o zonă etnofolclorică a sudului României, este clar că este vorba de  meditațiile unui creștin ortodox practicant, sunt semne peste tot ale acestei credințe. Această carte este recognoscibilă ca un produs local, autohton, românesc. Există și o puternică amprentă de universalitate în textele pe care le-am citit, texte care aspiră către generalitate, către o meditație cu valențe general-umane, până la urmă împărtășirea unor învățături. Ce fel de învățături sunt acestea, nu este vorba evident despre vreun demers didacticist, deși este profesor, învățăturile sunt învățăturile pe care autorul le-a primit, le-a extras din existența sa, sunt mărcile vieții de familie, ale viețuirii într-un oraș, într-un complex de relații de tip citadin.Toate aceste învățături primite timp de o viață, autorul se află la o vârstă frumoasă, la o a doua tinerețe creatoare, și-a extras învățăturile din experiența sa, este la al șaselea volum, există cinci cărți anterioare, care sunt tot atâtea trepte către acest fel de învățătură pe care și-l cucerește astăzi.Este un volum de mize mari pe care le atacă decis, dar le expune cu modestie”, Horia Gârbea.

 

”Volumul ne invită la a găsi acele note care îi individualizează poezia.Ne solicită atenția înțelegerii unui univers de sensibilitate aparte, original. Miza creației lui  Cristian Burada este de găsit nu în asumarea rolului unui înțelept dedicat, care transmite sfaturi de pe o poziție de olimpian, ci el apare în ipostaza partenerului strămutat de tensiuni emoționale, interogative și disponibil dialogului. Este un dialog sapiențial. Sunt învățăturle lui Cris către sine, sunt moduri de a fi în lume ale unui eu marcat de neliniști metafizice, de retrospecție în imaginarul domestic și de irepresibilă nevoie a regăsirii de sine. Aceste povețe se adreseaază unui prieten drag, unui fiu acaparat de miturile prezentului, dar preponderent propriei ființe.Sunt poeme remarcabile”, Constantin M.Popa.

 

 

 

 

Share This Article