Secţia de Chirurgie a Spitalului Orăşenesc din Filiaşi a fost dotată cu un aparat de laparoscopie, venit dintr-o donaţie în valoare de 58.000 de euro. Ieri dimineaţă, o echipă de medici au realizat prima operaţie de laparoscopie în cadrul unității medicale.
Spitalul Orăşenesc din Filiaşi există de peste 100 de ani datorită donaţiei de către boierul Filişanu şi are un număr de 154 de paturi din care chirurgia are 25 şi este încadrată cu patru medici chirurgi, din care un medic chirurg este specializat în laparoscopie.
Din cadrul echipei a făcut parte şi Prof. Dr. Irinel Popescu, unul dintre cei mai renumiți medici din România, șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni. Acesta a și realizat primul transplant hepatic din România, în anul 2000 şi a efectuat primul transplant combinat de ficat și pancreas, primul transplant combinat de ficat și insule pancreatice și primele transplante de celule stem pentru afecțiuni ale ficatului. Născut în Filiaşi, Prof. Dr. Irinel Popescu a intervenit pentru ca aparatul de laparoscopie să fie donat SpitaluluI Filişanilor.
„Chirurgia din spitalul Filiaşi va putea să efectueze începând de astăzi operaţii de laparoscopie la pacienţii al căror diagnostic va fi indicat pentru operaţie laparoscopică şi migraţia bolnavilor de la Filiaşi la Craiova sau în alte centre care aveau laparoscop probabil se va diminua, deci un număr de bolnavi care vor să se opereze laparoscopic vor beneficia de această intervenţie sau de acest serviciu medical şi la spitalul din Filiaşi. Aparatul a fost donat de domnul Cristian Turcu prin firma dânsului de aparatură medicală. Intervenţia de astăzi a fost o iniţiativă comună, adică domnul profesor Irinel Popescu a intervenit şi pentru donaţia aparatului, domnul profesor este cel care va veni cu o echipă şi îl va ajuta pe colegul nostru să facă această opeaţie, dar şi dorinţa noastră a fost să se facă sub tutela unui mare maestru. Pacientul este pregătit de joi, este ţinut în spital iar astăzi va fi operaţia vieţii lui, are colecistită cronică, operaţiile laparoscopice de obicei se fac la rece, nu se fac la bolile în fază acută”, a declarat managerul spitalului, Ioana Dumitru.
Primarul oraşului, Nicolae Stăncioi a spus că şi în planurile Consiliul Local se vedea dotarea secţiei de chirurgie cu un asemenea aparat, dar lipsa banilor nu le-a permis acest lucru.
„Astăzi (n.r. – ieri) pentru noi este o zi specială pentru că vom face prima operaţie chirurgicală cu aparatul numit laparoscop. Meritul de a avea acest aparat în spitalul Orăşenesc Filiaşi îl are domnul profesor Irinel Popescu care împreună cu colaboratorii dumnealui au donat spitalului un aparat complet. Acest aparat noi aveam de gînd să îl achiziţionăm prin forţe proprii din fondurile Consiliului Local numai că de fiecare dată, ne-am lovit de lipsa fondurilor băneşti. Domnul doctor Scurtu din momentul în care a ajuns la Filiaşi mi-a cerut în permanenţă să îi aduc un asemenea aparat”, a declarat primarul oraşului Filiaşi, Stăncioi Nicolae.
Pacienta operată, ieri, cu aparatul laparoscopic are 54 de ani şi suferea de colecistită cronică. Deşi trebuia să intre de mult timp în sala de operaţii, pacienta a vrut să aştepte ca intervenţia să aibă loc „la rece”.
“Este o pacientă de 54 de ani cu o colecistită cronică. Dânsa a venit de mai multe ori la noi la urgenţă cu colici biliare dar a refuzat intervenţia clasică care i s-a propus la momentul respectiv, dânsa optând pentru operaţia laparoscopică. Sunt mai mulţi pacienţi care au optat să se ducă către alte centre universitare pentru intervenţii laparoscopice şi era păcat să nu avem şi aici posibilitatea să realizăm astfel de intervenţii”, a declarat Sorin Scurtu, medic chirurg specializat în laparoscopie.
„Bolnava care aşteaptă să fie operată ştia că are nevoie de operaţie dar aştepta să poată fi operată la laparoscop. Ea ştia că în secolul 21 nu se mai operează deschis şi de aceea a amânat singură operaţia chiar dacă pentru sănătatea ei era un pic riscant”, a spus Prof. Dr. Irinel Popescu.
Prof. Dr. Irinel Popescu susţine că deşi aparatura laparoscopică este completă, este necesar ca şi chirurgul să fie specializat în acest tip de intervenție.
„Spitalul de aici are o lungă tradiţie şi faptul că Filiaşul a avut spital încă de la sfărşitul secolului 19 spune multe despre potenţialul acestei localităţi. Astăzi odată cu apariţia chirurgiei laparoscopice, o mare parte din intervenţii se fac prin această metodă şi secţiile de chirurgie încearcă să se doteze toate cu aparatură specifică care implică o anumită investiţie. Lucrul cel mai important este că laparoscopia asta nu se face singură, cu cele mai importante truse din lume, totuşi este nevoie de un chirurg care să ştie să efectueze operaţia, care să aibă pregătire specifică în laparoscopie şi mă bucur că la spitalul din Filiaşi există un astfel de chirurg”, a mai spus doctorul Popescu.
În cadrul unei conferinţe de presă, primarul oraşului Filiaşi i-a înmânat medicului Irinel Popescu Cheia oraşului Filiaşi şi donatorului aparatului Cristian Turcu titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului.