Muzeul de Artă din Craiova își așteaptă vizitatorii să descopere lucrările artistului plastic Ipolit Strâmbu. În cadrul Zilelor Craiovei, expoziția de pictură este deschisă la parterul instituției muzeale, iar intrarea este liberă la această expoziție. Pentru a putea vizita restul colecțiilor de artă, taxa de intrare este 5 lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari, 2,50 lei. Sunt expuse 10 lucrări ale acestui artist la Muzeul de Artă, iar una se află momentan la Muzeul Olteniei.
”Un artist marginalizat”
”Expoziția Ipolit Strâmbu pe care v-o propunem la Muzeul de Artă din Craiova, de Zilele Craiovei are legătură destul de strânsă cu orașul nostru, deoarece acest autor a trăit la Craiova, este născut în satul Bratilov – județul Mehedinți.Și-a terminat studiile academicie la Academia de Arte la București, după care a locuit la Craiova, puțin timp activând ca profesor la C.N. Frații Buzești. Între timp, a primit o bursă la Munchen, unde a studiat cinci ani la Școala Regală de Pictură, apoi și-a terminat formația academică la Paris. Este printre puținii artiști cu o solidă educație academică, din păcate în istoria artei există artiști marginalizați, uitați, ignorați, Ipolit Strâmbu este un nefericit exemplu. Chiar dacă a avut un destin împlinit după studiile din străinătate, a fost profesor și rector la Academia de Arte din București, o scurtă perioadă de timp, în ultimii ani din viață a fost marginalizat și uitat.
Se numește Fascinația cotidianului pentru că a avut o deosebită aplecare către cotidian, către universul din apropierea noastră pe care încetăm să-l vedem, să descoperim frumusețea care ne înconjoară.Este vorba de universul feminin, a fost un artist inspirat, vizionar a fost un inovator , a descoperit în cotidian aspect desprinse parcă dintr-o lume ideală, preferă de multe ori plein air-ul, adică pictura în aer liber. A fost fascinat de cotidian, pictează scene de gen în plină lumină a zilei la el contrastul umbră/lumină fiind deseori înlocuit de ecuația lumină/culoare unde cercetează efectele strălucitoare de lumină diurnă, de lumină care reverberează prin vegetație, de lumină direcționată de un abajur ca în regia picturii baroce. Artistul e atras de dimensiunea domestică a vieții cotidiene, de viziunea standardizată a frumuseții feminine, pictează ambianța feminităţii, femeile reprezentate sunt ca niște misterioase creaturi melancolice, abandonate în actul cusutului, foarte multe personaje feminine sunt reprezentate cusând, e cumva legat de universul copilăriei, pentru că în zona geografică unde artistul s-a născut la Bratilov, în Mehedinți, mama sa și femeile satului se îndeletniceau cu cusutul, e ceva care i-a marcat copilăria. După o perioada de început sub influența lui Grigorescu când lucrează influențat de impresionism își găsește calea, apropiindu-se de aceste compoziții unde sunt exclusiv personaje feminine.Pictează o iconografie laică a feminității”, a declarat Claudia Mandi, muzeograf Muzeul de Artă, Craiova.
Se pregătesc și alte microexpoziții
”Sunt zece lucrări în microexpoziția de la parter ale artistului Ipolit Strâmbu. Am inaugurat-o la Noaptea Muzeelor și face parte dintr-un ciclu de microexpoziții pe care le vom organiza mereu în sala Oglinzilor.Nu avem suficient spațiu de expunere, în depozitele noastre avem lucrări valoroase care merită arătate publicului. Următoarea ar fi Eustațiu Stoenescu, care se află, deja, în colecția permanentă a Muzeului de Artă, avem o sală dedicată acestui artist.Este un artist craiovean foarte important , considerat cel mai mare portretist al secolului XIX în Europa. Am vrea să expunem lucrări mai puțin cunoscute.Sunt lucrări care trebuie scoase la iveală, să fie revitalizate, scoase din depozite, de a arăta și alte fațete”, a adăugat Claudia Mandi.