Elevii claselor a VI-a susţin, astăzi 2 iunie, evaluarea naţională. Startul examenelor se dă la Limbă şi comunicare, mai precis testare la Limba şi literatura română şi Limbă modernă, urmând ca miercuri să le fie evaluate cunoştinţele la matematică, fizică şi biologie. Notele nu vor fi trecute în catalog, sunt confidenţiale şi vor fi cunoscute doar de către profesor, părinte şi elev.
Profesorii sunt obligaţi ca, în urma rezultatelor, să realizeze pentru fiecare elev la care a identificat probleme – un plan de învăţare.
Fiecare evaluare durează 60 de minute şi pe baza rezultatelor obţinute de elevi la această evaluare, profesorii, părinţii şi copiii vor avea o primă discuţie referitoare la tipul de liceu pentru care elevul are competenţe, abilităţi, înclinaţii, cunoştinţe, date native şi înclinare firească, scrie hotnews.ro. Elevul poate fi orientat în acest fel spre o şcoală profesională, liceu teoretic sau tehnologic.
Subiectele vor fi împărţite de către un profesor care nu predă la clasa respectivă şi acesta este asistat de un alt profesor, care de asemenea nu are ore la elevii evaluaţi.
Potrivit metodologiei aprobate prin ordin de ministru, testele trebuie să fie formulate clar, precis și în strictă concordanță cu programele școlare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu, să aibă un nivel mediu de dificultate. Testele au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale.
Rezultatele individuale obținute nu se afișează, nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei.
Potrivit metodologiei, testele elaborate pentru clasa a VI-a vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” și din aria curriculară „Matematică și științe ale naturii”.
Testele vor fi evaluate în școală de cadrele didactice din respectiva unitate şcolară. Fiecare test va fi evaluat de două cadre didactice, dintre care unul este învățătorul/ institutorul/ profesorul pentru învățământul primar de la clasă.Notarea lucrărilor la clasa a VI-a se finalizează cel târziu pe 9 iunie.