vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Termo Craiova, din rău în mai rău

Cu datorii istorice uriaşe şi pierderi de bani, cu incapacitatea de a-şi lua banii de la datornici, Termo Craiova recurge acum la disponibilizări, spun sursele noastre. Aceasta pe principiul „plecări voluntare”. Se vorbeşte de acordarea a doar şase salarii compensatorii, aşa că angajaţii nu sunt prea încântaţi.  Din Primăria Craiova se strigă: „Vinovaţii să răspundă!” Care or fi ei. Momentan nu i-a găsit nimeni

 

Pasivitatea celor care au condus Termo Craiova, de condamnat”

Consilierii locali au dezbătut în şedinţa ordinară, de ieri, problemele existente la Termo Craiova, în special după ce executorul judecătoresc a încasat nejustificat sume mari de bani

Policlinica Buna Vestire Craiova

Executorul Complexului Energetic Oltenia a fost acuzat că a încasat nejustificat peste 2,5 milioane de lei de la Termo Craiova. În acest sens, consilierul local Dan Cherciu a acuzat lipsa de implicare a celor care se ocupă de Termoficare.

„Mi se pare revoltător suma, pe care a primit-o executorul judecătoresc, în cuantum de două milioane şi jumătate de lei. Nu este treaba Termo Craiova, cu atât mai puţin a Consiliului Local, numirea acestui executor judecătoresc, ea a fost făcută de către debitor, de Complexul Energetic Oltenia, dar este condamnabilă pasivitatea celor care au condus Termo Craiova. Personal am aflat de acest comision, în momentul în care am avut acea comisie ad-hoc, formată din consilieri. Când am ajuns la Termo Craiova mi-a sărit în ochi această cheltuială. Am pus întrebări, am fost informat şi mi s-a confirmat că acest executor nu a mişcat un deget, nu a depus un efort, pe care un executor judecătoresc îl depune în mod normal. Acuz uşurinţa cu care a fost acceptată această plată, fără ca noi, cei din Consiliul Local să fim sesizaţi. Consider că nu le pasă de banul craiovenilor”, a afirmat Dan Cherciu.

Şi consilierul Ionel Pană a fost în asentimentul colegului său: „Sunt de acord cu ce s-a spus, dacă am intrat în insolvenţă sunt de acord să îngrădim cheltuielile, noi nu putem să facem nimic, dar nu îi putem lăsa pe alţii, să ia onorarii atât de mari.”

Marin Nicoli nu consideră că situaţia este atât de gravă pe cât o prezintă ceilalţi consilieri.

„Auditorul nostru, în momentul în care îşi exprimă opinia, în calitatea sa de auditor independent, spune că situaţiile financiare redau o imagine fidelă. Rolul nostru este să aprobăm situaţiile financiare, deoarece este o obligaţie legală a companiei. Opiniile auditorului au fost reţinute în raportul de audit şi este în continuare subiect al administratorului special, pe care l-am trimis acolo. Procesul de insolvenţă este tocmai scoaterea în evidenţă a acestor nereguli, rezolvarea lor şi punerea pe direcţia corectă a companiei”, a punctat Nicoli.

 

Termo, singura regie pe pierdere

 

În final, primarul Lia Olguţa Vasilescu a reamintit că singura regie pe pierdere este Termo Craiova.

„Vreau să reamintesc faptul că în anul 2012, când actualul executiv al Consiliului Local şi-a intrat în mandat, am găsit toate regiile din Craiova pe pierdere. Acum este o singură regie pe pierdere, Termoficarea, pe care am preluat-o cu 50 de milioane de euro datorii. Am fi putut să-l aducem şi pe Rubin că nu ar fi reuşit mai mult. Revenim de fiecare dată şi spunem că este o regie pe pierdere, dar nu spunem că toate celelalte regii au profit. Acolo situaţia era specială, trebuia să intre în insolvenţă de atunci, din 2012 şi nu am fi avut dureri de cap, ne-am încăpăţânat să o salvăm, dar nu s-a putut şi regia a continuat să înregistreze debite. Cât priveşte administratorul, nu a fost numit de noi, ci de Complexul Energetic, prin instanţă”, a subliniat Olguţa Vasilescu.

Concret aceasta şi-a luat onorariu raportat la întreaga sumă datorată de societatea craioveană Complexului Energetic, nu raportat la recuperările efective din datorie. Auditorul independent spune că, astfel s-a mărit nejustificat datoria Termo Craiova:

În cursul anului 2014 s-au efectuat plăţi către BEJ Dumitrescu Ilona în sumă de 9.927.052 lei care au fost distribuite astfel:

– 7.355.887 lei către Complexul Energetic Oltenia

  • –2.571.165 lei au fost reţinute drept onorariu şi cheltuieli de executare

Analiza financiară a Termo Craiova pe 2014 arată că societatea a realizat anul trecut venituri totale în valoare de 80.906.233 lei, iar cheltuielile aferente anului 2014 au fost de 127.699.834 lei, înregistrând o pierdere de 46.793.601 lei.”

Potrivit bilanţului de la 31 decembrie 2014, Termo Craiova avea active negative de 246.223.508 lei şi pierderi de 46.793.601 lei.

Raportul administratorului special, Dan Magla, arată că pierderile au survenit, între altele, în urma imposibilităţii de a cuantifica pierderile de energie din sistem, rata de defectare a mijloacelor de măsurare a energiei termice montate la sursă, ori la consumatori, citirea nesimultană a contoarelor de energie termică precum şi acceptarea citirii acestora decât de către locatari.

Termo Craiova avea, la 31.12.2014, datorii către furnizori de peste 307 milioane lei şi către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de circa 36 milioane lei.

Societatea craioveană are şi bani de recuperat – circa o sută milioane lei. Asociaţiile de proprietari înregistrau datorii către furnizorul de energie termică de aproape 61 milioane lei. Alte 820.000 lei trebuiau recuperate de la agenţii economici. Pe lista datornicilor se află şi instituţii socio-culturale, cu debite de aproape 483.000 lei.

Totodată, conducerea Termo Craiova mai arată că are de recuperat de la Primărie o subvenţie de 2,6 milioane lei, reprezentând diferenţa de preţ energie termică pentru populaţie. 1,4 milioane de lei este suma totală a TVA pe care societatea spune că o are de recuperat.

De asemenea, Termo Craiova spune că au fost emise facturi de către Compania de Apă Oltenia, în valoare de aproape 15 milioane de lei, din care facturi de peste 13 milioane de lei nu au fost acceptate la plată.

sursa foto: oradestiri.ro

Politica