Guvernul va asigura fondurile necesare pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială destinate salariaţilor disponibilizaţi în acest an de la Societatea Complexul Energetic Oltenia, a transmis, ieri, Executivul de la Bucureşti.
În acest sens, în şedinţa de ieri, Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, alocarea sumei de 12,6 milioane de lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2015, bani destinaţi plăţii venitului lunar de completare disponibilizaţilor Complexului Energetic Oltenia (CEO).
“Acest venit lunar de completare se adaugă indemnizaţiei de şomaj şi se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare”, a transmis executivul.
Potrivit Hotărârii de Guvern, venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat în funcţie de vechimea în muncă, respectiv: pentru 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani până la 10 ani; pentru 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani; pentru 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 ani; pentru 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.
Măsura concedierii colective vizează 2.133 de salariaţi, potrivit Planului de disponibilizare, aprobat în condiţiile legii.
„La data elaborării planului, societatea avea un număr de 18.424 de salariaţi. Motivul care a dus la necesitatea disponibilizării de personal este eficientizarea activităţii acestei societăţi. Întrucât, în perioada următoare, nu există premise pentru creşterea veniturilor la un nivel care să poată susţine actuala structură organizatorică, pe lângă celelalte măsuri de reducere a costurilor în vederea redresării activităţii, Complexul Energetic Oltenia trebuie să implementeze un program de restructurare şi reorganizare care presupune: menţinerea în funcţiune doar a capacităţilor de producţie eficiente, redimensionarea numărului de personal în funcţie de necesarul care să asigure funcţionarea în siguranţă a capacităţilor menţinute în funcţiune”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Guvernul României.
CEO va pune în practică planul de disponibilizări colective de la 1 iunie. 2.133 de salariaţi vor fi daţi afară: 233 TESA, personal operativ 56, CFL 224 şi muncitori 1.620. Măsurile de protecţie socială prevăd: indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare egal cu diferenţa dintre câştigul salarial mediu net pe ultimele trei luni înaintea concedierii şi plăţi compensatorii. Plăţile compensatorii se vor acorda doar în funcţie de venituri şi cheltuieli şi vor fi cuprinse între 3.400 de lei brut şi 20.400 de lei brut, în funcţie de vechimea salariatului în muncă.
Pierdere de 150 de milioane de euro
Un raport publicat recent de Fondul Proprietatea, unul dintre acţionarii Complexului Energetic Oltenia, a arătat că în anul 2014 CEO a avut pierderi de aproape 700 milioane lei (150 milioane euro). Astfel la 31 decembrie 2014 CE Oltenia are o pierdere de 693.635.725 de lei din care 638.140.806 de lei pierdere din exploatare şi 54.894,919 de lei este pierderea financiară, potrivit pandurul.ro.
Ministrul Energiei a declarat că toţi cei din conducerea Complexului vor fi monitorizaţi în continuare „S-au desfăşurat şi se vor mai desfăşura controale cu privire la activitatea în cadrul complexului şi rezultatul lor va sta la baza viitoarelor măsuri. Cu toate acestea nu putem să ne mulţumim cu atât şi să spunem asta e, nu sunt competitivi, hai să-i închidem”.
Societatea-gigant cu peste 18.000 de angajaţi a fost în cădere liberă în ultimii 3 ani. De la profit peste 100 de milioane de lei în 2012, a ajuns la profit 76 de milioane de lei în 2013 şi la pierderi de 700 de milioane de lei în 2014. a informat digi24.ro. Managerul actual, Laurenţiu Ciurel, are un contract în care e obligat să facă performanţă.
Dumitru Pârvulescu, lider de sindicat: „Este o pierdere istorică pot să spun, cred că nici colegii din Valea Jiului nu au avut o astfel de pierdere vreodată. Viitorul nu sună deloc roz cu acest bilanţ contabil, pentru că eu sunt convins că apariţia informaţiilor cu acest bilanţ contabil va pune foarte mulţi salariaţi pe gânduri”, a afirmat liderul sindical Dumitru Pârvulescu.
Victor Ponta vede roz
Premierul Victor Ponta a susţinut în permanenţă că el, prin guvernarea PSD, a salvat CEO de la faliment.
„În mai 2012 când am devenit prim ministru, CEO era practic în faliment, fără conducere şi cu o situaţie financiară dezastruoasă. Suntem după 3 ani, CEO funcţionează şi va funcţiona în Gorj cu sediul la Târgu Jiu, cu siguranţă cel puţin cât voi fi prim-ministru”, a spus Ponta.
Problemele nu se opresc aici. DIICOT anchetează un contract încheiat anul trecut de CEO, cu o firmă din Constanţa. Conform unui raport al Curţii de Conturi, doar din cauza acestui contract Complexul Energetic Oltenia ar putea pierde peste 85 de milioane de lei.După ce informaţiile legate de acest contract au fost făcute publice de mass-media, managerulComplexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a dat în judecată mai mulţi jurnalişti gorjeni care au făcut dezvăluiri legate de activitatea sa.
Jurnaliştii chemaţi în instanţă au dezvăluit că Ciurel a semnat, la sfârşitul anului trecut, un contract păgubos de vânzare a cărbunelui cu o firmă de apartament din Constanţa, BVA Coal SRL. CE Oltenia a renunţat să participe la o licitaţie organizată de autorităţile din Serbia pentru achiziţia a două milioane de tone de lignit, la un preţ foarte bun. SRL-ul constănţean fusese înfiinţat cu trei săptămâni înainte de licitaţie. CE Oltenia a încheiat cu această firmă un contract de vânzare a 1,2 milioane de tone de lignit, la un preţ de aproape trei ori mai mic decât ar fi obţinut la licitaţia din Serbia. Ulterior, Ciurel a recunoscut că este vorba de un contract păgubos, iar CEO l-ar putea rezilia.
Ciurel urmărit penal în dosarul Şova
Managerul Complexului Energetic Oltenia este urmărit penal pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată, în dosarul “Şova şi Asociaţii”.
„În calitate de director la Direcţia Investiţii din cadrul Complexului Energetic Rovinari, la data de 21 martie 2007, suspectul Ciurel Laurenţiu-Dan a întreprins demersuri în vederea încheierii, cu SCA „Şova şi Asociaţii”, a unui contract de asistenţă juridică denumit „Consultanţă juridică pentru încheierea contractelor de finanţare şi execuţie a instalaţiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 şi 6 Rovinari”. Ulterior, în calitate de director general şi ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari, respectiv la data de 3 septembrie 2007, a semnat un act adiţional la contractul iniţial prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 200.000 lei, la data de 19 decembrie 2007, a semnat un al doilea act adiţional prin care s-a suplimentat valoarea contractului cu suma de 711.240 lei şi la data de 22 decembrie 2008 a semnat un al treilea act adiţional prin care s-a suplimentat valoarea aceluiaşi contract cu suma de 310.000 lei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea dispoziţiilor în legătură cu buna gestiune financiară, contracte în urma cărora, SCA „Şova şi Asociaţii” a reprezentat Complexul Rovinari în litigii de drept comun, străine serviciului de asistenţă juridică în cadrul proiectului de desulfurare în virtutea căruia au fost încheiate. Ca urmare a acestor activităţi, Complexul Energetic Rovinari (CER) a fost prejudiciat cu suma de aproximativ un milion lei, prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite de către SCA „Şova şi Asociaţii”. În calitate de director general şi ordonator de credite al CER, suspectul Ciurel Laurenţiu-Dan a încheiat la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistenţă, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) şi ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, cu încălcarea dispoziţiilor privind buna gestiune financiară, cu SCA „Şova şi Asociaţii”. În urma încheierii acestui contract, CER a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA „Şova şi Asociaţii”. În calitate de director general al CER, la data de 19 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi prin nerespectarea dispoziţiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei şi Comerţului, suspectul Ciurel Laurenţiu-Dan a încheiat cu ICM o tranzacţie prin care CER se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani, conduită infracţională în urma căreia CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 82.139.822 lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit de către lichidatorul judiciar”, după cum a arătat DNA.
În acest dosar, procurorii au arătat că prejudiciul cauzat Complexului Energetic Rovinari (CER) prin activităţile descrise se ridică la aproximativ 84 milioane lei.