Scoate bani din flori de soc

Redactia
3 Min Read

O doljeană din Celaru îşi face afacere cu conserve de legume şi fructe. Adriana Marinescu este una dintre cele 134 de femei care s-au calificat, până în prezent, în meseria de lucrător în fabricarea conservelor din fructe si legume in cadrul proiectului „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud Vest Oltenia”, proiect implementat de o asociaţie neguvernamentală. Reprezentanţii organizaţiei au transmis un comunicat de presă, în care au arătat că la cursuri, Adriana şi-a completat cunoştinţele în domeniul conservării fructelor şi legumelor, a învăţat să lucreze pe computer, să realizeze un plan de afaceri şi un buget, dar şi să respecte regulile de igienă şi securitatea muncii.

„Acum copiii mei au crescut şi îmi doream foarte mult să îmi găsesc o nouă ocupaţie care să îmi aducă nişte bani în plus. Cum experienţă nu am, şansele de a-mi găsi un loc de muncă erau destul de mici. De când m-am înscris la cursurile «Anotimpuri la borcan» mă simt mai pregatită pentru cerinţele actuale. Dar şi mai important, mă simt pregatită să îmi deschid o afacere în domeniul conservelor”, a declarat Adriana.

Experienţa în pregătirea conservelor din fructe şi legume nu-i lipseşte, aceasta fiind, după cum declara Adriana, „moştenire de familie”, care, din păcate, începe să se piardă, mai arată reprezentanţii organizaţiei.

„Fata mea a fost interesată mai mult de şcoală, mai puţin de treburile gospodăreşti. Acum este studentă la ASE, la Marketing, şi mă bazez pe faptul că o să mă ajute cu promovarea afacerii”, a afirmat Adriana.

Sursa citată mai arată că, alături de soţul ei, Adriana îngrijeşte grădina, solarii de 2.100 mp şi livada de pruni, peri, meri, gutui şi smochini. Şi mai au o resursă importantă: socul: „Din soc nu se face numai socată. Din flori se poate face şi sirop pentru iarnă, iar din fructe eu prepar o dulceaţă minunată, care cred că s-ar vinde foarte bine. Nu am văzut până acum aşa ceva pe piaţă”.

În cadrul proiectului, organizaţia neguvernamentală se ocupă şi de înfiinţarea, în comunităţile cursantelor, a unor bucătării complet utilate, în care femeile să-şi poată prepara conservele.

 

 

 

Distribuie acest articol