Ionuţ Nedelcu. Şahul, “o pasiune şi o investiţie”

Redactia
12 Min Read

Pasiunea pentru “Sportul minţii” a început pentru Ionuţ Nedelcu de la o vârstă fragedă, “de pe la 6 ani”, vârstă la care şi specialiştii în domeniu consideră că este optimă pentru înalta performanţă. Cel care l-a îndrumat pe Ionuţ să joace şah a fost chiar tatăl său, pe care tânărul şahist îl consideră un “ilustru jucător şi exigent antrenor”. Jucătorul de şah, acum în vârstă de 22 de ani, a povestit, pentru “Jurnalul Olteniei”, despre ceea ce înseamnă şahul pentru el, experienţe din concursuri, cele mai mari realizări ale sale în materie de şah, dar şi despre partea financiară a acestui sport, un sport care, în Craiova, pare să nu mai fie la fel de căutat ca acum 10 ani.

Ionuţ încă îşi aduce aminte de tabla de şah care era mereu aşezată pe masa din sufragerie. Învăţăturile primite de la antrenorul de la club şi “antrenorul de acasă”, în persoana tatălui său, l-au făcut pe tânăr să fie campion în diferite concursuri şi să obţină rezultate de excepţie, chiar în faţa unui maestru internaţional.

"Şahul l-am învăţat şi acasă, dar am mers şi la cursuri. Amândouă se corelează. La începutul fiecărui sportiv de oricare natură, pentru a îmbrăţişa sportul la un rang superior este nevoie de aderarea la un club. Este important să se respecte sfaturile incipiente ale unui didact pentru ca un sportiv să-şi poată însuşi o bază de informaţie preliminară. În cazul meu, am avut un antrenor la club şi altul acasă pentru că tata nu putea să lase dezvoltarea mea şahista nemonitorizată îndeaproape. La club era o atmosferă caldă, detensionată, deoarece la vârsta aceea, dinaintea începerii ciclului şcolar, şahul era o joacă, o întrecere amicală. Acasă, însă, eram sub auspiciile unui ilustru jucător şi exigent antrenor în persoana tatălui meu, o situaţie incomparabil mai propice performanţei. Detaliind puţin, înainte să merg la club ştiam să mut bine piesele, valoarea lor în raport cu pionii (de ex. un cal valorează aproximativ 3 pioni, un turn 5 pioni, regina 9) şi să le aşez în mare măsură. Mai confundam câteodată pătraţica regelui cu cea a reginei. Mergeam la cursuri de două ori pe săptămână timp de o oră, făceam poziţii uşoare de mat într-o mutare, ne arăta domnul antrenor câteva mutări ale unor deschideri de atac supuse unor sacrificii premature pentru a stârni entuziasmul colectiv. Când ajungeam acasă, unde tabla de şah era aşezată pe masa din sufragerie şi neclintită de acolo, tata mi-a arătat prima dată maturile de la cele mai simple, maturile cu regina şi turnurile, la cel mai complex mat cu doar un nebun şi un cal”, povesteşte Ionuţ

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Joacă şah legat la ochi

 

Tânărul spune că la vârsta de 9 ani a început să cunoască bine câmpurile de pe tabla de şah şi spune că după o perioadă a ajuns să joace şah fără a privi tabla de joc, doar imaginându-şi suprafaţa şi coordonatele acestora.

„La vârsta de 8-9 ani am început să cunosc bine câmpurile identificate pe tablă şi am încercat apoi să găsesc soluţiile unui mat într-o mutare, iniţial, fără a avea piese pe tablă şi ulterior, nu după multă sârguinţă, şi fără tablă. Aceasta este una dintre marile calităţi pe care le-am dobândit, aceea de a putea concepe mutări şi planuri de joc fără a privi tabla, pot juca şah legat la ochi”, spune Ionuţ.

 

Primul premiu întâi, la doi ani de la debut

Primul concurs la care a participat tânărul şahist la nivel local a fost la vârsta de 8 ani, iar la 11 ani a marcat şi primul concurs de anvergură. Primul premiu întâi l-a câştigat la doi ani de la debut, pe când avea 10 ani, la competiţia judeţeană pe categorii.

“În pofida faptului că am început să savurez tainele acestui sport la 6 ani, la primul concurs local am participat la 8 ani, iar de anvergura la 11 ani. Primul turneu a avut loc la Craiova la competiţia judeţeană de juniori pe categorii de vârstă, cea mai mică fiind de 10 ani şi din 2 în 2 ani ajungând până la 20, apoi trecem în bariera senioratului. Nu am avut parte de o prezenţă numeroasă, prezentântu-ne doar 3 împătimiţi, iar eu obţinând un amar loc al doilea. La 11 ani am jucat pentru prima dată în afara oraşului meu natal, la Eforie Nord, la concursul naţional de juniori, categoria 12 ani, unde am obţinut o clasare undeva la confluenţa dintre prima şi a doua jumătate a clasamentului, cu 4 puncte din 9 posibile. Primul premiu întâi l-am obţinut la 10 ani la competiţia judeţeană, unde beneficiam de o situaţie lejeră a generaţiei mele, ulterior ridicându-mi pretenţiile şi urcând la categoriile superioare pentru a găsi miză în disputarea unor partide mai dificile”, povesteşte tânărul.

 

Nu a renunţat la nimic pentru premiile sale

 

Ionuţ Nedelcu mărturiseşte că nu a renunţat la ceva anume pentru pasiunea lui. La vârsta la care a început să guste din tainele acestui sport avea timp de toate. Nu regretă deloc orele pierdute în faţa tablei de şah, premiile din vitrină aducându-i o mare satisfacţie.

“La vârsta când am început şahul aveam timp pentru pregătirea temelor, timp de recreere jucând fotbal în curtea şcolii. E necesar ca fiecare să găsească un echilibru între aceste sfere. În contextul meu am avut prestaţii constante la nivel fruntaş în educaţie, cât şi o remarcabilă reprezentare a şahului pe plan local, astfel că nu pot spune că am renunţat la ceva. Premiile obţinute, în perioada junioratului, în ordinea importanţei lor au fost: concursurile judeţene la toate categoriile de vârstă, memorialele la nivel local "Paul Andronache", "Corneliu Coposu", "Vara şahistă craioveană", un blitz (n.r. 5 minute timp pentru fiecare jucător) de "Zilele Craiovei". Nefiind cantitatea de timp pe care o prefer, în general se egalizează într-un mod semnificativ valorile, la concursurile locale în Drăgăşani, Râmnicu Vâlcea, Alexandria. Cel mai pregnant concurs a fost la Tulcea, categoria 16 ani unde mi-am devansat toţi cei 7 adversari, venindu-mi acum în minte şi un necruţător mat în 13 mutări. La seniori sunt alte raporturi de forţă, chiar şi de două ori locul 4 în Craiova la "Vara şahistă craioveană", merită menţionate. Singurul titlu la seniori l-am celebrat în anul 2013 în oraşul Petroşani, având de asemenea un parcurs aproape perfect cu 6 victorii şi o remiză din 7 adversari posibili, încurcându-l chiar pe favoritul numărul 1 al competiţiei, eu fiind pe foaia de joc al patrulea favorit în funcţie de coeficientul ELO”, a mai spus Ionuţ Nedelcu.

 

A învins un maestru internaţional

 

Dintre titlurile menţionate, cel mai important pentru Ionuţ este cel de la Petroşani, acolo unde au participat 150 de sportivi şi unde tânărul craiovean a reuşit victoria carierei sale, aceea de a învinge un maestru internaţional.

“Privind rezultatul, concursul de la Petroşani mi-a conferit o cupă impunătoare, demnă de locul 1 dar nivelul de concurenţi a fost unul modest. De notorietate, am jucat concursul naţional de seniori în anul 2012, unde pe lista de start s-au aflat 8 mari maeştri şi 12 maeştri internaţionali, având o listă de aproximativ 150 de sportivi. Ca şi etalon al carierei mele şahiste această prestaţie o situez în topul preferinţelor mele, eu plasându-mă cu 5 puncte din 9 pe un loc 62, un salt impunător în raport cu numărul 97 ce reprezenta capul meu de serie, al celui mai important concurs de şah în România. Acolo am reuşit victoria carierei mele asupra unui maestru internaţional! De altfel, mai mult decât notabile ar mai fi turneele de seniori de la Târgovişte 2012, locul 4, şi Vâlcea 2010, locul 5. Nu în ultimul rând participarea în diviziile B şi A ale campionatelor naţionale pe echipe, tranziţia la alte cluburi în afara Craiovei fiind forţată şi iminenta din cauze anumitor limite materiale, găsindu-mi loc la o echipă din judeţul Arad, la CS Ineu, evoluând doar un an în B şi mai apoi de 4 ediţii încoace sunt legitimat la Chindia Târgovişte, de două ori jucând B-ul şi în ultimii 2 ani aflându-ne în postura de echipa de nivelul eşalonului întâi”, relatează Ionuţ Nedelcu.

Întrebat despre faptul că în ultimii 10 ani, în Craiova, se constată o scădere a interesului faţă de “sportul minţii”, Ionuţ dă vina pe tehnologiile moderne, însă consideră că mereu vor exista pasionaţi pentru acest joc al inteligenţei.

“Este o problemă de fond, de generaţii preocupate de imboldurile tehnologiei moderne, cred, însă că vor exista întotdeauna copii dintr-un diferit nivel de înţelegere în raport cu valorile sale cognitive şi se vor năpusti spre această cultură deosebit de tainică şi captivantă. Îi îndemn pe ei, cât şi pe părinţii lor să ofere oportunităţi acestui minunat sentiment de a te declara jucător de şah”, a afirmat tânărul craiovean.

 

100 de lei câştigaţi, 1.000 de lei cheltuiţi

 

Totodată, tânărul craiovean de 22 de ani a vorbit şi despre partea financiară a acestui joc, mărturisind că pentru a câştiga 100 de lei trebuie să investeşti 1.000.

“Acesta, dintre toate răspunsurile mele, poate va descuraja majoritatea dintre cititori, dar şahul este o pasiune în care o încununezi nu doar cu toate resursele mentale şi chiar şi fizice, cu stres la analize infinite, cu panicarea situaţiei în care nu elaborezi un plan de joc sau cu dureri de cap în cazul unei partide lungi de 4-5 ore. Desigur că trebuie să faci şi eforturi de natura financiară, concluzionând într-un mod personal că fiecare 100 de lei câştigaţi se transformă în 1.000 cheltuiţi. Şahul este o pasiune şi o investiţie, nu se câştigă bani din asta”, a concluzionat Ionuţ Nedelcu.

 

 

Share This Article