Năpădiţi de buruieni

Redactia
5 Min Read

Centrul oraşului a fost primenit. În mai multe zone din Craiova au fost plantate flori şi s-a instalat mobilier urban. În câteva cartiere din oraş, însă, buruienile au crescut nestăvilite.

Craiovenii sunt exasperaţi. Spun că nu au cum să îşi mai lase copiii să se joace în faţa blocului şi aşteaptă ca municipalitatea să ia măsuri. Şi vor mai avea de aşteptat, pentru că autorităţile spun că nu fac faţă volumului mare de lucru şi fac apel către craioveni, să se gospodărească singuri.

Însuşi directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip, îndeamnă oamenii să iasă în faţa blocului să taie buruienile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

"Asociaţiile de locatari se pot implica, aşa era înainte. Fiecare locatar ar putea să-şi gospodărească singur în faţa blocului. Este enorm de mult spaţiu, enorm de multă vegetaţie, au fost şi perioade de plantări. Mai mult de atât nu putem face", a declarat Aurelia Filip, pentru Jurnalul Olteniei.

Directorul RAADPFL Craiova a mai afirmat cã nu se poate interveni la timp pentru cã numãrul angajaţilor regiei este mic:

"S-au tãiat continuu buruienile, dar sunt zeci de hectare. A venit şi ploaia, au fost şi plantãri în unele sectoare. Cu zeci de oameni nu putem face faţã în tot oraşul. Ei şi-au fãcut norma, au depãşit cu mult norma, dar tot nu se poate face faţã. Am luat sezonieri cât îmi permite fondul de salarii. Ar trebui încã atâþia oameni cât avem, pentru a face faţă".

În cartierele 1 Mai şi Craioviţa Nouă sunt cele mai mari probleme. Locuitorii de aici spun că au făcut apel către autorităţi şi aşteaptă.

"Am făcut şi solicitare la primărie şi tot degeaba. Sunt buruienile până la genunchi. În fiecare an este la fel. Chiar dacă nu stăm în centrul Craiovei merităm şi noi puţin respect. Se doreşte să avem Capitală Culturală Europeană, dar cu buruienile ce facem? O să stăm toată vara cu ele?", a afirmat Mircea Ionescu, din cartierul 1 Mai.

Şi în Craioviţa Nouă oamenii sunt nemulţumiţi.

"Era mai bine pe timpul lui Solomon. De câţiva ani avem mereu buruieni. Înainte nu era aşa. Pe timpul lui Solomon cum se putea şi acum nu se mai poate? S-a micşorat numărul de angajaţi? Dar, flori prin centrul Craiovei pot să pună… O să ieşim noi să facem curat dacă alţii nu sunt în stare", a punctat Maria A., de 56 de ani.

Pericolul din iarbă

 

Pe lângă aspectul inestetic, buruienile pot pune probleme şi sănătăţii. De exemplu, în astfel de zone se pot ascunde căpuşele.

Căpuşele pot fi un vector al unor boli variate, bacteriene ( borelioza = boala Lyme, babesioza), virale, parazitare care pot evolua timp îndelungat. Potrivit specaliştilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, doar un procent redus de căpuşe între 10-20%( Ixodes ricinum, Ixodes dafni) este infectat cu Borrelia burgdorferi, bacteria răspunzătoare de apariţia bolii Lyme ( borelioza) .

Boala Lyme este o boală infecţioasă determinată de Borrelia ce presupune o afectare multisistemică cu evoluţie insidioasă, frustră, înşelătoare. Foarte important este şi faptul că nu se transmite de la om la om nefiind boala contagioasă. În ultimii ani, în Dolj nu s-au mai înregistrat astfel de cazuri.

“În judeţul Dolj, în anul 2010 a fost diagnosticat un singur caz de Boala Lyme, la o persoană în vârstă de 6 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în septembrie 2010, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în noiembrie 2010.

În anul 2011 au fost suspectate 8 persoane, dar diagnosticate 2 cazuri de Boala Lyme la o persoană  în vârstă de 5 ani, din Dioşti, înţepată de căpuşe în martie 2011, diagnosticată, internată  şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în aprilie 2011 şi la o persoană în vârstă de 52 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în iunie 2011, diagnosticată, internată şi tratata în Spitalul de Boli Infecţioase în august 2011.

În anul 2012 au fost diagnosticate 2 cazuri de boala Lyme:. la o persoană în vârstă de 54 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iunie 2012 şi la o persoană în vârstă de 33 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iulie 2012.

În anii 2013 şi 2014 în judeţul Dolj nu au fost diagnosticate  cazuri de boala Lyme”, arată specialiştii DSP Dolj.

 

Share This Article