Stop defrişărilor ilegale, stop defrişărilor masive, pădure tăiată, naţiune supărată au fost câteva dintre sloganurile pregătite şi strigate sâmbătă de societatea civilă din Craiova care a protestat pe velodromul din Parcul Nicolae Romanescu. Aproximativ 30 persoane au venit să-şi strige nemulţumirile cu privire la defrişările masive ce au loc în România. La Craiova, protestatarii au fost puţini, iar organizatorii au fost dezamăgiţi că locuitorii oraşului nu se implică în acţiuni ce au un scop comun. Iniţiatorul protestului spune că nu au răspuns mai multe persoane la apel şi din cauză că mitingul a avut loc pe velodrom şi nu în centrul oraşului, cum doreau ei. Autorizaţia de protest a fost dată de autorităţile locale la velodrom pentru că în centrul Băniei aveau loc deja alte manifestaţii.
“Suntem nemulţumiţi că toată lumea ne pune beţe în roate, nu vor să ţinem proteste în centru, ne aruncă de acolo din cauza unor corturi special amenajate. Sperăm ca mesajele pe care le transmitem astăzi (n.r.sâmbătă) să fie mai puternice, dar cred că nu se rezolvă nimic, suntem prea puţini, vreau Craiova să se trezească. Din păcate nu mai continui acest demers, ni se pun numai beţe în toate. Craiova, încă,zace sub un comunism dictat de sus”, a declarat Bogdan Ciurezu.
„Ne interesează, de la mic la mare, să avem păduri”
„Scopul pentru care mă aflu aici este comun, de la mic la mare ne interesează să avem păduri, să avem aer, din păcate Craiova e sufocată. Primăria ne sufocă cu parcări, cu trafic intens şi nu înţeleg inerţia oamenilor din Craiova. Noi, craiovenii dădeam dovada că suntem olteni, acum nu mai suntem olteni, acum ne-am balcanizat, ne-am transformat în ceva ce nu îmi dau seama. Am 45 ani şi trăiesc în acest oraş de la vârsta de cinci ani şi constat că murim uşor, cineva trebuie să dea socoteală. În stilul acesta vom rămâne fără păduri, ţara noastră este de vânzare”, a afirmat Marian Dăbuleanu.
“Politicienii se tem numai dacă suntem numeroşi”
Un alt bărbat care s-a alăturat mitingului a declarat că Guvernul va schimba ceva şi că legile vor fi şi în favoarea cetăţeanului, doar atunci când mii de oameni îşi vor striga nemulţumirile.
“Am venit pentru că îmi pasă de deşertul care se întâmplă, în special în munţi, România era recunoscută pentru pădurile sale, păduri virgine nu mai erau decât în România şi Polonia, iar acum se face jaf. Retezatu este locul care mă interesează cel mai mult şi acolo s-a intrat masiv. Acolo unde au fost păduri va rămâne pustiu, în Covasna deja e pustiu. În Oltenia şi în câmpia Dunării nu mai sunt demult, aşa cum nu mai e acolo nu vor mai fi nici în munţi. Nu peste un an, peste doi, dar asta este viitorul, este clar. Nu cred că vom obţine ceva pentru că politicienii sunt extrem de corupţi şi nimeni nu are ce să le facă. Contează numărul, ei se tem numai dacă suntem numeroşi, dacă văd puţine persoane, puţin le pasă. Dacă văd 10.000-20.000 persoane, atunci da. Atâta timp cât oamenii nu protestează, nu ies în stradă, nu vin să îi dea jos, să-i arunce la tomberoane, că acolo le e locul, nu se va întâmpla nimic. Ei sunt închişi în parlamentul lor şi fac legile aşa cum le doresc numai pentru ei 600 şi pentru familiilor lor, atât, nu le pasă de nimic. Oamenii se uită cum cei din parlament ne golesc nouă buzunarele. Craiova nu a făcut nimic decât zece paşi în spate. Craiova este un oraş comunist până în măduva spinării. Nu le pasă, sunt indiferenţi, nu le pasă ce se întâmplă în câţiva ani. După revoluţie, aici în zona în care trăim nu s-a mai întâmplat nimic”, a precizat un bărbat de 52 ani din Craiova.
„Este o iniţiativă bună, atâta timp cât există o problemă în societate, oamenii ar trebuie să se exprime. Aici, la noi din păcate există o lipsă de simţ civic crasă.M-am alăturat cauzei lor, dacă cred în ceva nu mi-e ruşine să mă afişez. Cred că în Craiova nu se implică oamenii pentru că e chestie de imagine, se gândesc cum o da, mi-o fi mai bine sau nu. Ei nu cred în cauze, singura cauză în care cred este binele personal”, a spus o femeie care s-a alăturat spontan protestului.
Ionuţ Răduică, profesor la Universitatea din Craiova a participat, sâmbăta trecută, la protestul împotriva defrişărilor abuzive, organizat în Bucureşti. S-a gândit că fiind capitala ţării, cei mai mulţi se vor aduna acolo. Spune că unul dintre motivele pentru care protestează este noul Cod silvic, care dacă s-ar aproba, ar aduce numai consecinţe grave.
“Principalul motiv este că îmi doresc un mediu înconjurător sănătos. În momentul de faţă, pădurile suferă foarte mult şi mediul în general, apele poluate, râurile distruse, se distrug habitate naturale şi multiseculare care pot să aducă plus- valoare României, chiar şi economic.Lucrurile nu se fac cu cap, totul merge spre distrugere şi nu sunt de acord cu aceste lucruri. Am mai participat şi la protestele de săptâmâna trecută din Bucureşti. Un alt motiv pentru care susţin acest protest este noul Cod silvic, nu mi-l doresc ca cetăţean, consider că este contraproductiv pentru mediul înconjurător, iar se vor distruge pădurile, în special cele mici, dar şi cele mari, prin fragmentare, se va construi orice în pădure, pentru că este acceptată juridic construcţia de hoteluri, pensiuni, spaţii de agremenet şi vile în pădure şi la liziera pădurii, ceea ce este de neacceptat. Jandarmeria montană nu mai are atribuţii de control asupra furtului de lemn, mai ales că jandarmeria montană este cea mai pregătită pentru astfel de operaţiuni.Drumurile forestiere sunt făcute în noul Cod silvic fără aviz de mediu, ceea ce este un abuz sunt acceptate tăieri în parcuri naţionale pentru prima dată în istoria României, sunt prevederi, articole foarte grave la adresa mediului înconjurător.Nu ar trebuie aprobate sub nici o formă, este un mare pericol pentru noi. Mesajul pe care vreau să-l transmit este conştientizarea pericolului mediului înconjurător, cred că este momentul să ne schimbăm mentalitatea”, a declarat Ionuţ Răduică.
Premierul Victor Ponta a anunţat, pe contul său de socializare, sâmbătă, 16 mai, că miercuri se va vota pentru noul Cod silvic.
“Miercuri vom vota pentru Codul silvic – întărim Garda de Mediu, Jandarmeria, extindem Radarul Pădurilor. Sunt măsuri concrete prin care facem ceva, iar dacă participam toţi la acest efort, vom avea rezultate.Şi trebuie condamnări pentru cei care taie ilegal!”, a declarat Victor Ponta.