Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, că solicită Curţii Constituţionale verificarea constitutuţionalităţii legii serviciilor comunitare, care prevede, printre altele, că primarii şi preşedinţii CJ pot fi reprezentanţi în AGA ale asociaţiilor de utilităţi publice.
Una din atribuţiile preşedintelui este de a promulga legi adoptate în Parlament. Pentru a evita interpretări eronate, am decis ca atunci când ajung la mine declaraţii discutate în spaţiul public să fac declaraţii legate de promulgarea sau nepromulgarea lor. În ce priveşte primul pachet de legi, cele legate de finanţarea partidelor, cea care reglementează alegerea administraţiei publice locale şi legea care reglementează partidele, cele trei au făcut parte din pachetul de legi abordate la consultările cu partidele. Este foarte important ca modificările legii în reglementarea partidelor să aducă îmbunătăţiri. Le-am promulgat pentru că, din punctul meu de vedere, aduc progres. Ele nu sunt perfecte, a declarat Klaus Iohannis, conform Mediafax.
Președintele țării nu este de acord cu Legea incompabilității primarilor și vrea să o atace la Curtea Constituțională, deasemenea susține că nu va accepta modificări în Codul Penal în interesul parlamentarilor.
În privinţa legii incompatibilităţilor, ea nu va fi promulgată. Această lege a ajuns la preşedinţie anul trecut, a fost trimisă la reexaminare de predecesorul meu, acum a fost trimisă a doua oară spre promulgare. Am serioase dubii privind constituţionalitatea acestui act normativ. Am trimis o adresă Curţii Constituţionale în care solicit să se examineze constituţionalitatea acestui act normativ. În privinţa Codului Penal şi Codului de Procedură Penală nu voi accepta modificări ale legii în interesul parlamentarilor. Nu voi promulga aceste modificări. Codul Penal şi cel de Procedură Penală trebuie să rămână aşa cum sunt, a declarat președintele țării.
În ceea ce privește problema defrișărilor ilegale, Klaus Iohannis a declarat că se va discuta în Consiliul Suprem de Apărare al Țării și se va lua o decizie.
Sunt hotărât să se discute acest lucru în CSAT. Am avut o discuţie cu premierul şi am definitivat ordinea de zi în viitorul CSAT. Aşteptăm materialele de la toate instituţiile abilitate pentru a avea o imagine clară asupra amplorii şi pagubelor produse de defrişările ilegale. Dacă este cazul vom lua o decizie. Tăierile ilegale de păduri reprezintă un atac la siguranţa naţională. Legat de Codul Silvic, au fost puncte de vedere diferite cu premierul dar nu pot accepta ca aceste dezbateri să ducă la aluzii că se face trafic de influenţă în anturajul preşedintelui. Acest lucru nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla. Nu intenţionez să sesizez CC. Dacă intenţionam, aş fi făcut deja acest lucru, a mai declarat Iohannis.