Peste 40 de academicieni şi cercetători se reunesc la Târgu Jiu

Redactia
3 Min Read

Peste 40 de specialişti din mai multe ţări vin la Târgu Jiu, în perioada 10-12 mai. Specialiștii, academicieni și cercetători, vor participa la prima ediţie organizată în România a Simpozionului Internaţional "'Începuturile Metalurgiei în Balcani".

Simpozionul reuneşte specialişti din Qatar, Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie, Rusia, Serbia, Bulgaria şi România, congresul având drept scop crearea unei baze de date informale despre metalurgia timpurie din zona Balcanilor şi formularea unor propuneri pentru viitoarele studii despre mineritul preistoric şi metalurgia preistorică din această zonă.

Directorul Muzeului Judeţean Gorj, Dumitru Hortopan, a arătat că evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Gorj prin Muzeul Judeţean, în parteneriat cu Institutul pentru Studii Arheo-metalurgice din Londra şi Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" din Bucureşti.

"Invitaţii vor sosi pe 10 mai după-amiaza, pe 11 mai este deschiderea oficială a simpozionului, iar după aceea vor începe comunicările în care vom dezbate problematica începuturilor metalurgiei în Peninsula Balcanică, vor fi aproape 40 de personalităţi recunoscute în lumea ştiinţei pe plan mondial care vor susţine comunicări. S-a ales Peninsula Balcanică pentru că este prima regiune din Europa unde a început căutarea zăcămintelor de cupru şi făurirea primelor obiecte de metal. Pe 12 mai va fi o excursie la minele de cupru de la Baia de Aramă, după aceea vom vizita Mănăstirea Tismana, Casa Muzeu 'Constantin Brâncuşi' de la Hobiţa şi Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara", a precizat Dumitru Hortopan.

Problemele privind originea şi evoluţia metalurgiei în Balcani au atras atenţia unui număr mare de specialişti în ultimele decenii, arată AGERPRES, acestea fiind intens dezbătute în mediul academic în cadrul celor trei congrese anterioare, care s-au desfăşurat la Londra, Sofia şi Belgrad.

"Acest simpozion internaţional care se desfăşoară la Târgu Jiu este o onoare pentru noi, pentru că aceste tipuri de simpozioane sunt foarte puţine în lume şi în Europa. Târgu Jiu apare ca al patrulea oraş care susţine un astfel de simpozion de mare anvergură. Vor participa academicieni, cercetători specializaţi în domeniul începutului metalurgiei. S-a ales Gorjul pentru că avem o serie de descoperiri arheologice importante din aceasta perioadă şi după aceea, chiar început de epoca bronzului, bronzul mijlociu sau bronzul final, unde au fost descoperite o serie de obiecte", a declarat Gheorghe Calotoiu, specialist în cadrul Muzeului Judeţean Gorj.

Distribuie acest articol