Mult trâmbiţata Loterie a Bonurilor Fiscale nu mai pare atât de atractivă. Aceasta, pentru că până acum, au fost înregistrate 9.000 de bonuri fiscale câştigătoare. La extragerea care a avut loc pe 13 aprilie a fost declarat câştigător bonul fiscal emis în data de 7 februarie 2014 şi care are o valoare cuprinsă între 6 lei şi 6,99 lei. Premiul pus la bătaie, un milion de lei se împarte între toţi cei care au bonuri câştigătoare. Câştigătorii îşi pot revendica premiul în 30 de zile de la data extragerii, adică până pe 13 mai. Până acum s-au înregistrat 9.150 de bonuri câştigătoare validate de ANAF. 370 de câştigători sunt de la Dolj.
Aşa se face că, acum, o persoană care deţine un bon câştigător mai primeşte doar 109 lei. Acum, pentru că mai este timp suficient să mai apară şi alţi câştigători pe lângă cei deja declaraţi.
Un bon este câştigător dacă a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcţionează potrivit legislaţiei, sunt lizibile informaţiile, are valoarea totală exprimată în lei, egală cu valoarea extrasă, a fost emis în ziua extrasă şi nu are menţionat niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului.
Sunt valabile bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masă, precum şi cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplătitoare de TVA. Premiile vor fi acordate în termen de trei luni
Viitoarea extragere ar urma să aibă loc în luna iulie, iar apoi loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, de Sărbători.
La extragerile lunare participă bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară. La extragerile ocazionale participă bonurile fiscale emise într-un interval stabilit prin ordin al ministrului Finanţelor.
Autorităţile de la Bucureşti recunosc că este o problemă.
Ministrul Finanţelor Publice (MFP), Eugen Teodorovici, a declarat că este nevoie de o altă abordare:
Abordarea clar trebuie schimbată. La un fond de premiere fix este clar că dacă sunt mulţi câştigători, atunci câştigurile sunt mici. Trebuie să găsim o altă abordare pentru a stimula cu adevărat. Mergem poate pe categorii de câştig. În funcţie de categorie să fie şi câştigul acordat, cum este de exemplu, 6/49. E normal să fie o astfel de stimulare. Astăzi, din păcate, este o situaţie de acest gen. Sunt foarte mulţi câştigători în această zonă şi împărţim cei 1 milion lei la la câţi vor depune până pe 13 mai şi va fi un câştig destul de mic. Trebuie să facem o modificare la ordonanţă şi la modul de aplicare din luna iunie. Pentru aprilie, timpul este deja foarte scurt.
Ministrul Finanţelor a adăugat, potrivit MEDIAFAX, că o altă abordare a loteriei fiscale vizează orientarea către zonele unde evaziunea fiscală este ridicată.