Sportul este uneori nedrept, şi, de multe ori, părinţii sportivilor trebuie să facă eforturi foarte mari pentru a atinge marea performanţă. Din cauza banilor, a ghinionului sau poate chiar a unei lipse de talent extraordinară foarte mulţi sportivi nu ajung în frunte. O excepţie este Simona Halep, care după foarte mulţi ani de muncă, talent şi investiţii masive, a izbutit să pătrundă în TOP 3 şi să şocheze lumea tenisului prin victoria categorică în faţa liderului mondial, Serena Williams. În plus, ea a reuşit să ajungă în finală la Roland Garros şi la Turneul Campionilor, şi s-a impus la o competiţie foarte importantă, la Indian Wells. Săptămâna trecută a fost descoperită o altă tânără, care ar putea ajunge departe, Andreea Mitu.
Pornită cu a cincea şansă să evolueze la Fed Cup, Andreea a profitat că Simona Halep şi Monica Niculescu nu au venit pentru întâlnirea împotriva Canadei, iar Irina Begu fusese accidentată. Cum Dulgheru era deja numărul 2 al echipei României, Mitu a înfruntat-o pe Eugenie Bouchard, numărul 7 mondial. După o prestaţie de excepţie, tânăra de 18 ani a revenit de la 0-1 la seturi şi a depăşit-o pe favorita gazdelor. La finalul partidei, a izbucnit în hohote de plâns, de emoţie că şi-a îndeplinit un vis: a învins o jucătoare din TOP 10 mondial şi a adus un punct foarte important pentru România.
Am avut emoţii mari, s-a văzut şi l-a sfârşit când am plâns, am avut o încărcătură emoţională imensă. A fost cel mai greu meci câştigat al carierei mele. Victoria asta înseamnă foarte mult pentru mine. În ultimul set am lăsat emoţiile deoparte, am încercat să intru montată şi să fiu plină de energie, dar mi-a fost un pic teamă, am crezut că o să joace mult mai bine, poate nu a făcut un meci bun, nu ştiu cum joacă de obicei. Ea a intrat cu un plus, eu puţin timorată. Am jucat fiecare punct şi eram aşa, în meci, că nu mai ştiam ce scor este. Nu mi-am spus nimic la minge de meci, doar să dau returul ăla în teren.
A afirmat Mitu, la Dolce Sport
Performanţa aceasta o poate propulsa în elita tenisului mondial sau nu. Depinde de norocul pe care îl va avea, de muncă, de banii investiţi. Acest succes nu îi poate schimba viitorul cum se întâmplă la sporturile de echipă. Dacă un fotbalist român necunoscut ar fi dat un gol în faţa formaţiei Real Madrid, se putea vorbi despre un transfer în străinătate. Andreea Mitu nu se poate transfera nicăieri. Rămâne pe locul 104 WTA şi va juca din nou în calificări pentru a ajunge pe tabloul principal la anumite turnee. Ea a dus România în Grupa Mondială, dar România ce face pentru ea?
O gorjeancă, noua speranţă a gimnasticii româneşti
Aceeaşi întrebare este valabilă şi pentru gimnasta Andreea Munteanu, care, la 16 ani, a adus prima medalie de aur, la bârnă, la Campionatul European individual de la Montpellier.
Noua stea a gimnasticii româneşti s-a născut în localitatea gorjeană Bustuchin şi mai are doi fraţi, care nu s-au lăsat mai prejos. Cristian Munteanu, fratele în vârstă de 16 ani, studiază cu succes vioara clasică, dar a trecut şi la folclor. De asemenea, sora geamănă a Andreei, Adelina, face aerobic la Clubul Sportiv Şcolar „Cetate Deva“, acolo unde este legitimată şi gimnasta.