De la 1 mai 2015, persoanele asigurate sunt obligate să prezinte pentru decontarea şi validarea serviciilor medicale, cardul naţional de asigurări de sănătate, care de la acea dată devine singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază.
Începând cu data de 1 mai 2015 persoanele asigurate vor avea obligaţia prezentării cardului naţional de sănătate în scopul acordării serviciilor medicale de către furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, acesta devenind singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale. Dacă asiguratul nu intră în posesia cardului până la acea dată, şi are nevoie de servicii medicale în jurul datei acesteia, sau după, atunci casa de asigurări va emite o adeverinţă înlocuitoare a cardului.
A spus Cristina Mîndreci, purtător de cuvânt CAS Dolj
Preşedintele Casei Naţionale de Asgurări de Sănătate, Vasile Ciurchea a spus că nu este necesară vizita la medic pentru activarea cardului, chiar dacă el devine obligatoriu de la 1 mai, acesta poate fi activat în momentul când posesorul are nevoie de un serviciu medical. Activarea cardului de sănătate poate fi făcută de către orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist. Operaţiunea de activare constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem.
Activarea cardului de sănătate se va face odată cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoană să meargă special la medic pentru iniţializarea cardului, care poate să rămână neactivat şi un an sau doi. Nimeni nu trebuie să meargă la medic special pentru a-şi activa cardul. Iniţializarea cardului se face odată cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asiguraţii pot păstra cardul neactivat şi un an, şi doi, dacă nu au nevoie să meargă la medic.
A precizat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), conform Mediafax
Persoanele cărora nu le-a fost livrat cardul acasă de Poşta Română, dar ştiu că sunt asiguraţi şi au emis cardul naţional de asigurări de sănătate, pot să îl ridice de la CAS.
Cei care ştiu că sunt asiguraţi, şi presupun că au card tipărit, dar nu i l-a adus poşta, pot să încerce să verifice la CAS dacă nu cumva cardul este la noi. Noi avem la CAS carduri returnate de poştă. Operatorul poştal este obligat să se prezinte o dată pentru înmânarea cardului, iar dacă nu găseşte persoana să îi lase aviz, să se prezinte şi a doua oară, în decurs de zece zile de când s-a prezentat prima dată, i-a lăsat aviz, în decurs de alte zece zile îi lasă şi al doilea aviz, şi după care îl mai ţine încă zece zile la poştă, toată operaţiunea la poştă ar trebuii să dureze pentru o singură persoană cam 30 de zile.
A zis Cristina Mîndreci
Totodată, persoanelor care devin asigurate acum, li se va tipări un card şi vor putea intra în posesia acestuia la o lună şi jumătate de la data când devin asigurate.
Se tipăreşte de la data la care persoana intră în sistem, devine asigurat, în termen de 30 de zile imprimeria naţională va tipări cardul, care va fi distribuit prin poştă. De la imprimerie le preia poşta care îl repartizează în judeţul unde este persoana asigurată sau unde are domiciliul. Cam într-o lună jumătate poştaşul ar trebui să-l dea. Imprimeria naţională tipăreşte cardurile în funcţie de datele din sistemul unic integrat informatic(SIUI) al casei naţionale.
A mai spus purtătorul de cuvânt al CAS Dolj
Carduri duplicate, taxă 15, 50 lei
De asemenea se vor duplica cardurile naţionale de asigurări de sănătate pentru pierderea, furtul, deteriorarea sau alte situaţii justificate, pentru care asiguratul va plăti 15,50 lei. În cazul în care un card de sănătate a fost inscripţionat greşit, pentru eliberarea unui duplicat nu se va plăti niciun leu.
Pentru asiguraţii din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate se vor produce şi distribui şi carduri duplicat, ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării acestuia, în situaţia modificării datelor personale de identificare, precum şi în alte situaţii justificate la cererea asiguratului, costul acestora fiind de 15,5 lei, plata pentru emiterea acestora realizându-se la casieria CAS Dolj sau în contul CAS Dolj, RO 48 TREZ 2915005XXX000117, cu specificaţia contravaloare card naţional duplicat.
A spus Cristina Mîndreci, CAS Dolj
De la începerea distribuirii de carduri naţionale de asigurări de sănătate, la CAS Dolj au fost returnate 35.358 de carduri de către poştă şi au fost ridicate până în prezent, 13.469 de carduri. Există şi cazuri de refuz al ridicării cardului de sănătate, dar şi persoane care au revenit asupra deciziei.
La Sediul Casei de Asigurări de Sănătate a judeţului Dolj, au fost depuse un număr de 35.358 carduri naţionale de asigurări de sănătate pentru persoanele care nu au fost găsite la adresa de domiciliu de către Reprezentanţii Poştei Române în etapele de distribuire a cardului naţional. Până acum, din cardurile restituita, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a predat un număr de 13.469 carduri naţionale titularilor acestora. 152 de persoane au refuzat ridicarea cardului naţional de la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Dolj din motive religioase sau şi de conştiinţă.Cardurile refuzate rămân la sediul casei de asigurăria, astfel încât să poată fi predate acelor asiguraţi care revin asupra deciziei de a nu utiliza acestui instrument, casa noastră având două cazuri de acest gen până acum.
A mai precizat purtătorul de cuvânt al CAS Dolj
În cazul în care asiguraţii constată nereguli privind utilizarea cardului, aceştia pot face reclamaţii la numărul de telefon, scris pe cardul de sănătate.